Ο Ted Lasso συνεχίζει να κυριαρχεί εντός γηπέδων, με την τριάδα Steve Martin, Martin Short και Selena Gomez να αντιστέκεται σθεναρά, σε μία χρονιά με καλές κωμικές σειρές.


Αρκετά καλή η φετινή σοδειά από κωμικές σειρές στις streaming πλατφόρμες, με νέους κύκλους αγαπημένων σειρών, κάποιους ολόφρεσκους τίτλους και αδιάφορες επιστροφές από το παρελθόν (“That ‘90s Show”, “Frazier”, “Party Down”).

Ξεχωρίσαμε οκτώ τηλεοπτικές κωμωδίες για το 2023, η κάθε μία με τη δική της χάρη και ιδιαιτερότητες.

Only Murders in the Building

Δε μπορούσα να αποφασίσω αν θα εντάξω το “Only Murders in the Building” στις κωμωδίες ή σε άλλη κατηγορία (π.χ. crime). Δεν έχει και τόση σημασία τελικά. Η τρίτη σεζόν της σειράς που επανέφερε στο προσκήνιο το δίδυμο Steve Martin και Martin Short ήταν υπέροχη και τα νέα θέλουν να υπάρχει και μία τέταρτη σεζόν στα σκαριά. Το δίδυμο Martin και Short, μαζί με την Selena Gomez, είναι γείτονες σε μία classy πολυκατοικία στη Νέα Υόρκη και μετά από το φόνο ενός ενοίκου, αποφασίζουν να τον ψάξουν περισσότερο, φτιάχνοντας ένα podcast. Αυτό είναι μόνο η αρχή, κάτι που θα τους φέρει περισσότερους μπελάδες και… φόνους. Στην Ελλάδα από το Disney+.



Platonic

Μπορείς να το πεις uber hipster, να του καταλογίσεις πολλά, αλλά το “Platonic” έχει καλή καρδιά και μία μεγάλη αγκαλιά για όλους. Ο Will (πάντα «φρέσκος» ο Seth Rogen), τρέχει μία μικροζυθοποιία και μπαρ στο Λος Άντζελες, διαζευγμένος και κάπως «χαμένος» τελευταία, συναντιέται μετά από χρόνια με την Sylvia (Rose Byrne), μία παλιά του φίλη, παντρεμένη πλέον με παιδιά, με σύζυγο δικηγόρο και μία φαινομενικά «τέλεια ζωή». Τι τους οδήγησε να χαθούν τόσα χρόνια, τι τους χωρίζει και τους ενώνει σε μία ενήλικη ζωή που ο χρόνος κυλά τόσο γρήγορα; Μην περιμένετε ένα απλό ρομάντζο με μικρές δόσεις κωμωδίας, θα γελάσετε πολύ με το “Platonic”. O Seth Rogen στα καλύτερα του. Προβάλλεται στο Apple TV+.




Ted Lasso

Ο τρίτος κύκλος της κωμικής αθλητικής σειράς “Ted Lasso” ολοκληρώθηκε και επακολούθησαν όλα τα σχετικά από τα media («υποκλίθηκε το Twitter», «η σειρά της χιλιετίας» κ.λπ.), ακόμα και από ανθρώπους που απλά πρέπει να γράψουν κάτι για να μην είναι «στην απ’ έξω» (άσχετα αν δεν την έχουν δει καν τη σειρά). Μέσα στην υπερβολή που χαρακτηρίζει την εποχή μας, που τα πάντα θεοποιούνται μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο, το ”Ted Lasso” είναι μία πολύ καλή σειρά και ο κατάλληλος ρόλος για τον Jason Sudeikis, τον προπονητή κολεγιακής ομάδας football κάπου στο Κάνσας των ΗΠΑ που τον προσλαμβάνει – όχι με αγαθό σκοπό - μία ομάδα ποδοσφαίρου της Premier League που τραβάει ζόρια τελευταία. Τι δουλειά έχει ένας άγνωστος προπονητής στα σαλόνια της Premier League; Προβάλλεται στο Apple TV+.



What We Do In The Shadows

Η κωμωδία τρόμου με πρωταγωνιστές τέσσερις συγκάτοικους βρικόλακες σε μία έπαυλη στο Staten Island της Νέας Υόρκης, ανάμεσα τους και η φοβερή Nadja (Natasia Demetriou) από του Αντίπαξους, συνεχίζει να φέρνει γέλια μέχρι δακρύων, μοναδικά οπτικά εφέ και ανατριχίλες. Φέτος το καλοκαίρι, είδαμε την 5η σεζόν, ενώ θα υπάρξει και μία 6η. Θα θέλαμε στην επόμενη σεζόν να συμβεί κάτι πιο συνταρακτικό στους συγκάτοικους-απέθαντους, στο υπηρετικό προσωπικό της έπαυλης και των εκλεκτών καλεσμένων τους. Κάτι που θα ανανεώσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον μας για τη σειρά. Στην Ελλάδα από το Disney+.



Colin from Accounts

Η ρομαντική κωμωδία “Colin from Accounts” έρχεται από την Αυστραλία όπου έτυχε επιτυχίας αλλά κανείς δεν περίμενε ότι λίγους μήνες αργότερα θα κατακτούσε τις ΗΠΑ – μέσω της Paramount+ - και άλλες χώρες του πλανήτη. Και πώς να μην αγαπήσεις το “Colin from Accounts”; Μιλάει για ένα ζευγάρι αγνώστων και singles, με 12 χρόνια διαφορά ηλικίας, την Ashley και τον Gordon, που έρχονται κοντά όταν τραυματίζουν ένα μικρό σκυλάκο – τον Colin from Accounts – μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Δε γίνεται να τον αφήσουν αβοήθητο. Στην Ελλάδα από την Cosmote TV.   

 

 The Full Monty

Από το πουθενά κυριολεκτικά έσκασε η τηλεοπτική συνέχεια της αγαπημένης αγγλικής κωμωδίας “The Full Monty” («Άντρες με τα όλα τους») του 1997. Εκεί που μία παρέα ανέργων πρώην εργατών χάλυβα και άλλων εθελοντών, στη Βόρεια Αγγλία, ξεχωριστές φιγούρες όλοι τους, φτιάχνουν μία ομάδα αντρικού στριπτίζ για να βγάλουν τα προς το ζην. 26 χρόνια αργότερα, στο 2023, τα προβλήματα, η ανεργία, ένα σάπιο σύστημα υγείας και παιδείας παραμένουν ίδια, σαν να μην άλλαξε τίποτα. Μπορεί η συλλογική προσπάθεια και οι απλοί άνθρωποι της κοινότητας να τα καταφέρουν μπροστά στις προκλήσεις της εποχής; Υπέροχο! Στην Ελλάδα από το Disney+.

The Curse

Λίγο πριν δούμε το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου στις κινηματογραφικές αίθουσες, η Emma Stone πρωταγωνιστεί σε μία τηλεοπτική σειρά που μόνο «εύκολη» δεν τη λες. Λογικό, στο πλάι της σαν συμπρωταγωνιστής και δημιουργός της σειράς, βρίσκεται ο Καναδός ηθοποιός-σκηνοθέτης Nathan Fielder που μας έχει συνηθίσει σε πολλές τηλεοπτικές παραδοξότητες (“Nathan for You”, “The Rehearsal”). Η «Κατάρα» είναι σε σημεία μαύρη κωμωδία, mockumentary και δράμα, όλα αυτά μαζί και τίποτα την ίδια στιγμή. Με το τέλος κάθε επεισοδίου, υπόσχομαι να μη δω το επόμενο, αλλά δεν κρατάω αυτή την υπόσχεση. Έχω κολλήσει σε αυτό που βλέπω. Για την ιστορία, η Emma Stone και ο Nathan Fielder είναι ένα φρεσκοπαντρεμένο ζευγάρι που προσπαθεί να φτιάξει ένα reality show γύρω από το eco-living και τα «παθητικά σπίτια» σε μία μικρή πόλη του New Mexico. Είναι αυτό το πρώτο στάδιο εξευγενισμού αυτής της μικρής πόλης που κατοικείται κυρίως από Pueblo αυτόχθονες Αμερικανούς;



Beef

Το κωμικό δράμα “Beef” απέκτησε τόσο hype που πραγματικά σε κάνει να απορείς. Ναι, η σειρά με πρωταγωνιστές τη νέα – ή και όχι τόσο νέα - γενιά Ασιατο-Αμερικανών δημιουργών συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες της σεζόν αλλά μέχρι εκεί. Θα περάσεις καλά, θα γελάσεις, δε θα αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο, άσε που δε νομίζω να μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια. Κόβουμε τη γκρίνια. Ο Danny Cho (o Steve Yeun από το “The Walking Dead”) και η Amy Lau (ρόλος «κουτί» για την stand-up comedian Ali Wong), άγνωστοι μέχρι χθες, μπλέκουν σε ένα λεκτικό καβγά ενώ οδηγούν, με την κατάσταση και το beef που αναπτύσσεται μεταξύ τους να ξεπερνάει κάθε όριο. Ναι, παίζει και ο εκνευριστικός David Choe. Προβάλλεται στο Netflix.