Η ισραηλινή σειρά «Fauda» μαγνήτισε τα βλέμματα όλου του πλανήτη, μαζί με νέες σειρές με πρωταγωνιστές τους Idris Elba εν μέσω αεροπειρατείας, Natasha Lyonne και Nicole Kidman.


Μέσα σε μία χρονιά που κλείνει θριαμβευτικά για την τηλεόραση και τις streaming υπηρεσίες, με προγράμματα που καλύπτουν τα γούστα του κάθε τηλεθεατή, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι καλές σειρές δράσης και αγωνιώδη θρίλερ. Για το 2023, ξεχωρίσαμε τις ακόλουθες 8 σειρές. Ποιες άλλες σειρές δράσης είδατε εσείς;

 

Fauda (Netflix)

Έγινε μεγάλος ντόρος τη φετινή χρονιά με το «Fauda», για όλους τους σωστούς και λάθος λόγους. Το «Fauda» είναι μία συναρπαστική σειρά που μπαίνει βαθιά στη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης, μέσα από τη δράση μίας ομάδας επίλεκτων Ισραηλινών στρατιωτών και πρακτόρων που διεισδύουν μέσα στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη για την εξουδετέρωση «τρομοκρατών». Κάτι το τρομακτικό αν σκεφτείς τι συμβαίνει σήμερα σε αυτή τη στενή λωρίδα του πλανήτη. Το «Fauda», όσο μπορεί, παίρνει κάποιες αποστάσεις και δεν ηρωοποιεί τις δυνάμεις του Ισραήλ, ίσα ίσα κάποιες στιγμές δείχνει τους ψυχρούς και απάνθρωπους τρόπους για να φέρουν αποτελέσματα, χωρίς να υπολογίζουν στις ανθρώπινες απώλειες. Αρκεί αυτό, γνωρίζοντας ότι οι πρωταγωνιστές και δημιουργοί του «Fauda», όπως ο Lior Raz και ο Avi Issacharoff. πολεμούν και οι ίδιοι αυτή τη στιγμή σε έναν αληθινό πόλεμο εναντίον της Παλαιστίνης;  Η τέταρτη σεζόν του «Fauda» προβλήθηκε το 2023.

 

Hijack (Apple TV+)

Όταν έχεις για πρωταγωνιστή τον Idris Elba (Luther, The Wire), ξεκινάς με ένα μεγάλο ατού. Το «Hijack» είναι ένα θρίλερ αγωνίας, με μία αεροπειρατεία να εξελίσσεται σε μία πτήση από το Ντουμπάι προς το Λονδίνο και τον Sam (Idris Elba) να εμφανίζεται σαν ένας «από μηχανής» διαπραγματευτής-επιβάτης που φαίνεται να κρύβει μυστικά για το παρελθόν του. Οι αεροπειρατές δεν το έχουν πολύ να ρίξουν το αεροπλάνο.

 

Poker Face (Peacock)

Η Charlie Cale (φοβερή η Natasha Lyonne στο συγκεκριμένο ρόλο) είναι μία σερβιτόρα με μία μοναδική ικανότητα, που δεν της βγαίνει πάντα σε καλό: Μπορεί να καταλάβει πότε ένας άνθρωπος λέει ψέματα. Αν την βάλεις, μάλιστα, σε ένα καζίνο, εκεί που οι παίκτες προσπαθούν να κρύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να παραμένουν ανέκφραστοι (poker faces), μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Αναγκάζεται να βγει στο δρόμο γιατί την κυνηγάνε διάφοροι περίεργοι χαρακτήρες και σε κάθε επεισόδιο λύνει και μία ξεχωριστή υπόθεση φόνου, πάντα με τη βοήθεια της ικανότητας – κατάρας ή ευχής – που κατέχει. Με μπόλικο χιούμορ, η σειρά του Rian Johnson (Knives Out) είναι πραγματικά απολαυστική. Στην Ελλάδα από την Cosmote TV.



The Night Agent (Netflix)

Παλαιομοδίτικο θρίλερ – αλλά και τόσο φρέσκο την ίδια στιγμή - που πραγματικά δεν σε αφήνει από τη στιγμή που ξεκινά η δράση. Ο Peter Sutherland (πολύ μάχιμος ο 28χρονος αμερικανός ηθοποιός Gabriel Basso) είναι ένας χαμηλόβαθμος πράκτορας του FBI που δουλεύει στο τμήμα Νυχτερινής Δράσης, στα υπόγεια του Λευκού Οίκου. Εκεί που το τηλέφωνο δε χτυπά πότε, μέχρι που μία χτυπά και ξεκινά ένα κυνήγι γάτας και ποντικού, ένα επικίνδυνο κοκτέιλ συνομωσιών, κυβερνοασφάλειας και αναζήτησης ενός πολύτιμου σκληρού δίσκου, εντός και εκτός του «οβάλ γραφείου».

 

Justified: City Primeval (FX)

Με σήμα κατατεθέν το καουμπόικο καπέλο, ο ομοσπονδιακός σερίφης Raylan Givens (ο Timothy Olyphant σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του), με γκρι πλέον μαλλί και μία 15χρονη κόρη να φροντίζει, ζει τα τελευταία χρόνια στο Μαϊάμι, αφήνοντας τη ζωή στο Κεντάκι. Μαϊάμι και Κεντάκι, δύο διαφορετικοί κόσμοι, αλλά το καθήκον θα τον πάει ακόμα πιο μακριά, στο αστικό Ντιτρόιτ και στο κυνήγι ενός επικίνδυνου κακοποιού. Στην Ελλάδα από το Disney+.

 

Special Ops: Lioness (Paramount+)

Η streaming πλατφόρμα Paramount+ είναι η έκπληξη της χρονιάς, με πολλές σούπερ επιτυχημένες σειρές (Yellowstone, 1923, Star Trek, Tulsa King) και συνεχή άνοδο στις ΗΠΑ. Ναι, ίσως το πρόγραμμα της είναι αρκετά «αμερικάνικο» - ίσως και αναχρονιστικό κάποιες στιγμές – αλλά έχει βρει το δικό του – καθόλου αμελητέο σε αριθμό συνδρομητών – κοινό. Το «Special Ops: Lioness» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κατασκοπευτικό θρίλερ που ακολουθεί τη νεαρή υπαξιωματικού των αμερικανών πεζοναυτών, Cruz Manuelos (Laysla De Oliveira), μέσα από το πρόγραμμα Lioness Engagement της CIA, να προσπαθεί να διεισδύσει κρυφά στην καρδιά μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Αν και ξεκινάει από τη Συρία, η δράση μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο, σε μία σειρά με all-star cast πρωταγωνιστών, Morgan Freeman, Nicole Kidman, Zoe Saldana. Στην Ελλάδα από την Cosmote TV.

Citadel (Amazon Prime Video)

Μεγάλη παραγωγή, με τα 6 επεισόδια της πρώτης σεζόν να ξεπερνάνε τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε κόστος, κάτι που καθιστά το «Citadel» («ακρόπολη», «κάστρο», αν το μεταφράσουμε στα ελληνικά) σαν μία από τις ακριβότερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών. Αρκεί αυτό; Δεν ξέρουμε τι κέρδισε η streaming πλατφόρμα της Amazon, αλλά το «Citadel» κερδίζει στα σημεία και η Amazon έχει επενδύσει πολλά για να δημιουργήσει ένα νέο franchise στα πρότυπα του «Mission Impossible» (με πολλά spin-offs σε διαφορετικές χώρες και γλώσσες, με αρχή την Ιταλία και την Ινδία). Οι κατάσκοποι του παγκόσμιου δικτύου Citadel, Mason Kane (Richard Madden) και Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas), οκτώ χρόνια μετά από κάποια γεγονότα που τους έφεραν κοντά στο θάνατο, ζουν μαζί σαν ζευγάρι μία ήσυχη νέα ζωή, με νέα ονόματα και καμία μνήμη από το παρελθόν τους. Όλα έχουν σβηστεί. Μόνο που το παρελθόν επιστρέφει κάποια στιγμή.



Ganglands (Netflix)

Βαρβάτη γαλλική δραματική σειρά, με τη δεύτερη σεζόν που είδαμε στις αρχές της χρονιάς να αποδεικνύεται εξίσου συναρπαστική με την πρώτη. Δύο νεαρές κοπέλες κάνουν το λάθος να κλέψουν οκτώ κιλά κοκαΐνης από έναν courier ενός μεγαλέμπορου ναρκωτικών. Η μία από τις κοπέλες είναι ανιψιά του Mehdi, ενός άλλου «μπουμπουκιού» του υποκόσμου των Βρυξελλών, με ειδικότητα στις ληστείες χρυσού και κοσμημάτων. Κάπως έτσι, τα πράγματα περιπλέκονται και ξεκινάει ένας πόλεμος συμμοριών στις Βρυξέλλες και στην Αμβέρσα. Ας επιζήσει ο πιο τυχερός.