Είχαν «προφητεύσει» οι σεναριογράφοι της ισραηλινής σειράς την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς; 


Η πραγματικότητα είναι άπειρες φορές πιο ευφάνταστη και εφιαλτική από κάθε τηλεοπτικό και κινηματογραφικό σενάριο. Έτσι και η συναρπαστική ισραηλινή σειρά Faudaπροβάλλεται με τον τίτλο «Χάος» στο Netflix, έτσι μεταφράζεται το fauda στα ελληνικά από τα αραβικά - βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή την ανάφλεξη των εχθροπραξιών ανάμεσα στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και το Ισραήλ. Εχθροπραξίες που συμπληρώνουν καθημερινά ένα μακρύ κατάλογο με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές, χωρίς να φαίνεται κάποιο φως ελπίδας στο τέλος του τούνελ.



Το πιο ανατριχιαστικό από όλα, όπως εξομολογήθηκε πριν από λίγες ώρες στους βρετανικούς The Times ο ένας από τους δύο δημιουργούς της σειράς, Avi Issacharoff, οι σεναριογράφοι της σειράς είχαν προτείνει μία ιδέα που σήμερα φαντάζει προφητική και μιλάει για μία ξαφνική επίθεση ανδρών της Χαμάς στα σύνορα και επίθεση σε ένα κιμπούτς (για όσους δε γνωρίζουν, τα κιμπούτς είναι οικονομικά αυτόνομες ισραηλινές συλλογικές κοινότητες). Κάτι που, όπως είδαμε, συνέβη στην πραγματικότητα, με τη σφαγή δεκάδων αθώων ανθρώπων στο κιμπούτς Νιρ Οζ, μαζί με τις θηριωδίες στο παρακείμενο μουσικό φεστιβάλ Supernova που εκτελέστηκαν εκατοντάδες νέοι άνθρωποι.  

“Μία από τις ιδέες που μας έφεραν (οι σεναριογράφοι) ήταν για δεκάδες από οπλισμένους μαχητές να εφορμούν στα σύνορα, καταλαμβάνοντας και ελέγχοντας ένα κιμπούτς ή ένα χωριό. Εγώ ήμουν κάπως «Ελάτε τώρα, τί είναι αυτό; Είναι μια σειρά που προσπαθεί να είναι αυθεντική και ρεαλιστική. Αυτό που λέτε για δεκάδες οπλισμένους άνδρες να περνάνε τα σύνορα χωρίς κανείς να τους δει, χωρίς κάποιος να γνωρίζει κάτι από πριν; Χωρίς να έχουν κάποιες πληροφορίες ή να έχουν ακούσει κάτι οι ειδικές υπηρεσίες; Στη τελική, θα έρθουν στα σύνορα και μερικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα θα τους αποτελειώσουν όλους. Μην πάμε προς τα εκεί. Είναι πολύ χαζό» δήλωσε ο Avi Issacharoff στους The Times. Ποτέ δεν περίμενε ότι αυτό το σενάριο που απέρριψαν θα γινόταν πραγματικότητα.

 

Η σειρά «Fauda» ακολουθεί τον Doron (Lior Raz), έναν πρώην πράκτορα του ισραηλινού στρατού και της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής ομάδας Mista'arvim, που επιστρέφει στη δράση για να βρει έναν εγκέφαλο της Χαμάς, με το προσωνύμιο Πάνθηρας, που νόμιζε ότι τον είχε σκοτώσει πριν από 18 μήνες. Τελικά, ο Πάνθηρας είναι ζωντανός και σχεδιάζει νέες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Όλα αυτά, στην πρώτη σεζόν του «Fauda» που έκανε πρεμιέρα το 2015, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. Ακολούθησαν άλλες τρεις εξίσου επιτυχημένες σεζόν, με την τελευταία και τέταρτη να προβάλλεται στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Δεν μπορούσαν να λείψουν οι αντιδράσεις για το «Fauda» και από την πλευρά των Παλαιστινίων, αλλά και από την πλευρά των Ισραηλινών. Οι δύο δημιουργοί της σειράς, οι Avi Issacharoff και Lior Raz (κύριος πρωταγωνιστής, μάλιστα, της σειράς), μόνο τυχαίοι δεν είναι γύρω από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Ο πρώτος είναι δημοσιογράφος, με τη δουλειά του να κινείται γύρω από παλαιστινιακά και αραβικά ζητήματα, ενώ ο δεύτερος, υπήρξε πρώην στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και μετέπειτα σωματοφύλακας του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στις ΗΠΑ, που στα 19 του είδε την τότε κοπέλα του να σκοτώνεται από έναν Άραβα στην Ιερουσαλήμ. Ό,τι και να πούμε, έχουν το κατάλληλο background και γνώσεις, αν και όλα αυτά περνάνε από την οπτική ματιά δύο Ισραηλινών.

 

Μόνοι σας θα κρίνετε αν το «Fauda» είναι μία σειρά που κρατάει τις ισορροπίες, με τους Παλαιστινίους να την κατηγορούν ότι δεν ρίχνει καθόλου φως στη σκληρή καθημερινή ζωή που ζουν και ότι σκοτώνουν – στο γυαλί -  αδιακρίτως όποιον Παλαιστίνιο τους αντιστέκεται, κανονική αποκτήνωση,  ενώ οι Ισραηλινοί έχουν, επίσης, κατηγορήσει τους δημιουργούς ότι δείχνουν τους τρομοκράτες της Χαμάς με κάποια συμπάθεια και ανθρωπιά.

Για όλους αυτούς τους τραγικούς λόγους, το «Fauda» βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα. Μπορείτε να δείτε και τις 4 σεζόν στο Netflix.