Μάρτιν Σκορσέζε, Χαγιάο Μιγιαζάκι και Νίκολας Κέιτζ!


Το 29ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία, και στο πρόγραμμά του έχει προβολές και αφιερώματα κάθε μορφής. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν πολυάριθμες ταινίες στα πλαίσια των Διαγωνιστικών (Διεθνές, Μικρού Μήκους, Ντοκυμαντέρ), των αφιερωμάτων (Μουσική, Είδωλα, Disney, Scala) αλλά και σε πρώτη προβολή, στης περίφημες «Νύχτες Πρεμιέρας» του event. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες προβολές του φετινού φεστιβάλ!

How to Have Sex (28 και 30 Σεπτεμβρίου)

Το πολυσυζητημένο «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ Καννών, θα προβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό, καθώς και στις 28 Σεπτεμβρίου στο «Ιντεάλ», παρουσία της Σκηνοθέτιδος. Σύμφωνα με το Φεστιβάλ, «Η ταινία, γυρισμένη στα Μάλια της Κρήτης σε συμπαραγωγή με την ελληνική Heretic, εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή των Καννών με Πρόεδρο τον ηθοποιό Τζον Σι Ράιλι». Μια νεαρή κοπέλα ταξιδεύει με τις φίλες της στα Μάλια για να ζήσει την all inclusive διονυσιακή εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού, ένα γεγονός όμως το τελευταίο βράδυ είναι αρκετό για να γκρεμίσει τα εφηβικά της όνειρα.

Past Lives (Ταινία Έναρξης, 29 Σεπτεμβρίου)

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα φεστιβαλικά hit της περασμένης σεζόν, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές από σύσσωμη την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, και θεωρείται φαβορί για τα επερχόμενα βραβεία Όσκαρ. Σύμφωνα με το φεστιβάλ, «η υπέροχη ταινία της Σονγκ συνοψίζει 25 χρόνια εκκολαπτόμενης αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετικές ηπείρους και τους χωρίζουν αμέτρητα μίλια. Ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματά τους στη Σεούλ του '90 και ολοκληρώνεται στη σημερινή Νέα Υόρκη, όταν οι ήρωές μας βλέπουν τις αισθηματικές φαντασίες τους να αναμετριούνται με την πραγματικότητα». Τρυφερό και μελαγχολικό, το «Past Lives» κερδίζει άξια μία θέση στο πάνθεον των μεγάλων, ανεκπλήρωτων κινηματογραφικών ρομάντζων, πλάι στα «Casablanca», «In the Mood For Love, «Like Crazy», «La La Land» και «Before Sunrise».

Strange Way of Life (Ταινία Έναρξης, 3 Οκτωβρίου)

Το πολυσυζητημένο μικρού μήκους queer western του Pedro Almodovar βρίσκει ένα πολυαγαπημένο ποπ είδωλο (Pedro Pascal) και έναν βετεράνο του ανεξάρτητου σινεμά (Ethan Hawke) στους ρόλους δύο ερωτευμένων καουμπόηδων. Με κοστούμια από τον οίκο Saint Laurent και ένα από τα μεγαλύτερα σκηνοθετικά ονόματα της Ευρώπης πίσω από την κάμερα, το «Strange Way of Life» αποτελεί ήδη ένα από τα πιο buzzy arthouse δημιουργήματα της σεζόν.

Killers of the FLower Moon (8 Οκτωβρίου)

Η νέα ταινία του Martin Scorsese δε χρειάζεται συστάσεις, μιας και αποτελεί μία από τις πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες του Φθινοπώρου. Βασισμένη στο μπεστ σέλερ βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν, η ταινία ξεσκεπάζει το χρονικό μιας σειράς δολοφονιών οι οποίες συνέβησαν στην επαρχία Όσειτζ της Οκλαχόμα πριν περίπου έναν αιώνα και, όπως απεδείχθη, ήταν όλες τους κομμάτια μιας ευρύτερης συνωμοσίας με σκοπό την εξουδετέρωση των γηγενών και την καπηλεία των περιουσιών τους.

The Boy and the Heron (Ταινία Λήξης, 7 Οκτωβρίου)

Η νέα ταινία του Hayao Miyazaki αποτελεί με διαφορά την πιο πολυαναμενόμενη προβολή του φεστιβάλ: Ο Ιάπωνας μάστερ των anime έχει ανακοινώσει πολλές φορές το σκοπό του να βγει στη σύνταξη τα τελευταία 15 χρόνια, συνεχίζει όμως να επιστρέφει στο σινεμά και να μας παραδίδει όλο και πιο συναρπαστικά, εντυπωσιακά, συναισθηματικά και πολυεπίπεδα παραμύθια.

Επιπροσθέτως, στο φεστιβάλ θα προβληθούν πολυάριθμες ακόμη πολυσυζητημένες ταινίες: Συγκεκριμένα δε βλέπουμε την ώρα να δούμε το «Copenhagen Does not Exist» των Mortin Skovberg και Eskil Vogt, το πολυσυζητημένο «May December» του Todd Hayens («Carol») με τις Natalie Portman και Julianne Moore στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το πολυαναμενόμενο (και θεότρελο) «Dream Scenario» με τον Nicholas Cage, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «20 Days in Mariupol» του Μstylav Chernov και το «Priscilla» της Sofia Copolla, που ακολουθεί τη ζωή της Priscilla Presley, ίσως ως απάντηση στο πολυσυζητημένο «Elvis» του 2022.