Από τον E.T. μέχρι τον εξωγήινο David Bowie, τους Men in Black και το Mars Attacks! του Tim Burton, πόσο έτοιμοι είμαστε για την πρώτη επαφή με το διαφορετικό; 


Πριν από λίγες μέρες, όλος ο πλανήτης έστρεψε το βλέμμα του ξανά προς μακρινούς γαλαξίες. Σε ακρόαση του μεξικανικού κογκρέσου παρουσιάστηκαν, από έναν αμφιλεγόμενο Μεξικανό ουφολόγο, δύο απολιθωμένοι «εξωγήινοι», που φέρονται να πέθαναν στο Περού πριν από χίλια χρόνια.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση, είναι το timing. Ακόμα και η NASA, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει μία νέα εποχή για την μελέτη των UFO, τονίζοντας ότι για την ώρα τα στοιχεία είναι ελάχιστα και δεν μπορούν να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα.

Αν μιλάμε για άλλο ένα hoax σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινων ή όχι, ο χρόνος δεν μπορεί να το κρύψει. Πάντως, στον παγκόσμιο κινηματογράφο, οι ταινίες με θέμα τον ερχομό εξωγήινων στη Γη, είναι πάρα πολλές.

Με αφορμή τους «εξωγήινους» του Περού, ακολουθεί μία λίστα με λιγότερο απειλητικές ταινίες με εξωγήινους που πατάνε πόδι στη Γη (και ίσως το μετάνιωσαν).

E.T. ο Εξωγήινος (1982)

Η κλασικότερη των κλασικότερων ταινιών με εξωγήινους, το ‘E.T. o Εξωγήινος’ του Steven Spielberg καθόρισε μία ολόκληρη δεκαετία. Είναι η ιστορία του μικρού Elliott που πιάνει φιλία με ένα εξωγήινο πλάσμα που δεν μπορεί να επιστρέψει στον πλανήτη του. Ο Elliott, μαζί με τους φίλους του (μαζί τους και η 7χρονη τότε Drew Barrymore), πρέπει να τον βοηθήσουν να γυρίσει στο μακρινό του σπίτι. Το ‘Ε.Τ. ο Εξωγήινος’ είναι μία ταινία που μιλάει για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την επαφή μας διαφορετικές κουλτούρες, ακόμα και αν αυτές είναι εξωγήινες.


Men in Black (1997)

Το 1997, ο κόσμος ήρθε σε επαφή με το πρώτο φιλμ ‘Men in Black’ (‘Οι Άνδρες με τα Μαύρα’), η αρχή ενός σούπερ επιτυχημένου franchise, βασισμένο στα κόμικς της Marvel. Μοναδικό το δίδυμο των Will Smith και Tommy Lee Jones στους ρόλους των δύο μυστικών πρακτόρων του κυβερνητικού προγράμματος Men in Black, που έχουν αποστολή να εντοπίσουν εξωγήινες μορφές ζωής στη Γη, να τις μελετήσουν και σε καμία περίπτωση να μην τις αφήσουν να κυκλοφορούν ελεύθερες ανάμεσα στον ανθρώπινο πληθυσμό. Ultra fun και δράση.

The Man Who Fell to Earth (1976)

Πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες ταινίες της λίστας, ‘Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη΄ είναι ένα βρετανικό arthouse αριστούργημα του Nicolas Roeg, ένα sci-fi ύμνος στο διαφορετικό και το ‘ξένο’. ‘Ξένος’ είναι ο David Bowie που πρωταγωνιστεί σαν Thomas Jerome Newton, ένας εξωγήινος με αλλόκοσμη ανθρώπινη μορφή που φτάνει στον πλανήτη μας με μία αποστολή: να βρει τρόπο να μεταφέρει νερό στον πλανήτη του που υποφέρει από λειψυδρία. Η επαφή του με τους ανθρώπους μόνο εύκολη δεν θα είναι.

Mars Attacks! (1996)

H ταινία ‘Mars Attacks!’ είναι ένας φόρος τιμής του Tim Burton στις sci-fi ταινίες της δεκαετίας του ’50 και ’60, όπως, άλλωστε, είχε κάνει – σε διαφορετικό πλαίσιο - και με την ταινία ‘Ed Wood’. Το ‘Mars Attacks!’ είναι μία τρελή sci-fi σάτιρα με εξωγήινους που έρχονται στη Γη, δηλώνοντας αρχικά ότι έχουν ειρηνικούς σκοπούς αλλά γρήγορα αλλάζουν πρόσωπο και γίνονται απειλητικοί. Πώς αντιμετωπίζεις το άγνωστο; Φοβερό καστ πρωταγωνιστών: Jack Nicholson (σε διπλό ρόλο), Glenn Close, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Martin Short, Sarah Jessica Parker, Michael J. Fox, Pam Grier, Rod Steiger, Tom Jones, Natalie Portman κ.α.

Paul (2011)

Στο κλασικό μοτίβο που μας άφησε ο ‘E.T. ο Εξωγήινος’, δύο κολλητοί φίλοι, ο Graeme και ο Clive (στους αντίστοιχους ρόλους, το φοβερό δίδυμο των Simon Pegg και Nick Frost), βοηθάνε έναν μικρό εξωγήινο (η φωνή του Seth Rogen) να επιστρέψει σώος στον πλανήτη του, ενώ τον κυνηγάνε οι μυστικές υπηρεσίες. Πιο χαοτικό και αυθάδικο από τον γλυκό E.T., ο ‘Paul’ είναι μία καλή προσθήκη στους φίλους των ταινιών ‘Hot Fuzz’ και ‘Shaun of the Dead’.  

Jules (2023)

Η πιο ολόφρεσκη ταινία της λίστας, το “Jules” πέρασε απαρατήρητο στο αμερικανικό box office αλλά αξίζει να το ψάξετε σε κάποια streaming πλατφόρμα. Πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Ben Kingsley στο ρόλο του Milton, ενός φιλήσυχου 79χρονου χήρου που μένει σε μία μικρή πόλη στην Pennsylvania και ακολουθεί την καθημερινή ρουτίνα. Μέχρι που ένα UFO προσγειώνεται στην αυλή του, με επιβάτη έναν εξωγήινο, που του / της δίνει το όνομα Jules. Το μυστικό δεν αργεί να μαθευτεί στη μικρή πόλη. Μία γλυκιά ταινία, που μας λέει να μην φοβόμαστε το διαφορετικό.