Όταν ο κινηματογράφος βγαίνει on the road και μας καλεί να ταξιδέψουμε.


Οι ταινίες δρόμου κατέχουν περίοπτη θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο και στις καρδιές μας. Όλοι μας θέλουμε να αποδράσουμε κάποια στιγμή, να ταξιδέψουμε σε μακρινά μέρη, να ζήσουμε την περιπέτεια και να πάρουμε ανάσες ελευθερίας.

Χωρίς η λίστα να θεωρείται ολοκληρωμένη, θα έπρεπε να προσθέσουμε άλλες 20 ταινίες, σας προτείνουμε κάποιες πολύ αγαπημένες road movies για όσους θέλουν να ταξιδέψουν κινηματογραφικά.



Little Miss Sunshine (2006)

Η απόλυτη feel-good ταινία των 00s, με σύσσωμη την οικογένεια Hoover – ανάμεσά τους ο απολαυστικός Steve Carrell, η Toni Collette και ο Paul Dano - να μπαίνει σε ένα κίτρινο Volkswagen λεωφορείο και ξεκινάει ένα road trip από το New Mexico στην California. Σκοπός του ταξιδιού να προλάβει η 6χρονη κόρη τους να πάρει μέρος στα παιδικά καλλιστεία. Συγκινητικό και αστείο, ένα διαμάντι του αμερικανικού σινεμά.



The Motorcycle Diaries (2004)

Μία υπέροχη ταινία του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Walter Salles, βασισμένη στα απομνημονεύματα του 23χρονου αργεντινού φοιτητή ιατρικής Ernesto Guevara (Gael Garcia Bernal) που μαζί με τον φίλο του, Alberto Granado (Rodrigo de la Serna), ξεκινάνε το 1952 ένα ταξίδι με μηχανές στη Νότια Αμερική. Αυτή η εμπειρία και η αδικία που θα δει να βιώνουν οι χωρικοί κατά τη διαδρομή τους, θα μεταμορφώσει το νεαρό φοιτητή στον μαρξιστή επαναστάτη Che Guevara.

Almost Famous (2000)

Το 2000 μπήκε θριαμβευτικά με αυτό το μικρό – και εν μέρει αυτοβιογραφικό - αριστούργημα του Cameron Crowe. Μπαίνουμε στο tour bus της (φανταστικής) rock and roll μπάντας Stillwater στα 70s και περιοδεύουμε στην Αμερική. Μαζί με την μπάντα και ένας νέος 15χρονος δημοσιογράφος του Rolling Stone – τους έχει κρύψει την πραγματική του ηλικία - που θέλει να γράψει το πρώτο του μεγάλο θέμα. Ξεκινάει η δική του μύηση στον κόσμο της μουσικής.



Nebraska (2013)

‘Βραδύκαυστη’ δραματική road movie, με ισόποσες ποσότητες χιούμορ, από τον ελληνοαμερικανό Alexander Payne, που μας έχει δώσει άλλο ένα road αριστούργημα – με πολύ κρασί – , την ταινία ‘Sideways’. O πεισματάρης ηλικιωμένος Woody Grant (από τους καλύτερους ρόλους του Bruce Dern) από την Montana βγαίνει στο δρόμο με σκοπό να πάει σε μία άλλη πολιτεία, τη Nebraska, για να παραλάβει ένα εκατομμύριο δολάρια που (υποτίθεται) κέρδισε μέσα από ένα τυχερό κουπόνι. Ή έτσι νομίζει. Ο γιος του, David (Will Forte), ακολουθεί τον πατέρα του, γνωρίζοντας καλά ότι αναζητάνε κάτι το απατηλό.

Green Book (2018)

Έτος 1962. Ο ιταλο-αμερικανός μπράβος Tony Lip (Viggo Mortensen) αναλαμβάνει χρέη σοφέρ για έναν γνωστό αφροαμερικανό πιανίστα, τον Don Shirley (Mahershala Ali), ο οποίος σχεδιάζει να περιοδεύσει για 8 ολόκληρες βδομάδες τον αμερικανικό νότο, σε μία εποχή με έντονες τις φυλετικές διακρίσεις. Οι αφροαμερικανοί μάλιστα, από εκεί πήρε τον τίτλο και η ταινία, είχαν εκδώσει και έναν χρήσιμο οδηγό προς ‘ναυτιλλομένους’ , το Negro Motorist Green Book, που θα τους επέτρεπε να βρουν καταλύματα, εστιατόρια και καταστήματα που θα τους δεχτούν την εποχή του Jim Crow. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα γύρω από τη ζωή του διάσημου πιανίστα Dr. Don Shirley. Ανάμεσα στο δράμα και το ελαφρύ χιούμορ, μία άκρως εμψυχωτική ταινία από τον Peter Farrelly.



Planes, Trains and Automobiles (1987)

Κλασική road movie κωμωδία από τα 80s που οι δύο συνταξιδιώτες (Steve Martin και John Candy) – άγνωστοι μέχρι πριν από λίγες ώρες - περνάνε τα πάνδεινα για να φτάσουν στα σπίτια τους την Ημέρα των Ευχαριστιών. Η πτήση τους καθυστερεί λόγω χιονοθύελλας, αναγκάζονται να πάνε σε έναν άλλο προορισμό και από εκεί οδικώς – ή με ό,τι άλλο μέσο βρουν – στα σπίτια τους. Θα προλάβουν; Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες που δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά στην αρχή.