Με τη βιογραφία του «Oppenheimer» να σπάει ταμεία σε ολόκληρο τον κόσμο (στη χώρα μας αναμένεται στις 24 Αυγούστου), ρίχνουμε μια ματιά στην αντισυμβατική καριέρα του Ιρλανδού ερμηνευτή.


Ο Cilian Murphy είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογραφικού στερεώματος εδώ και δύο δεκαετίες, έχοντας αποκτήσει επάξια μία θέση στη Χολιγουντιανή αφρόκρεμα: Η καριέρα του ηθοποιού από το Κορκ αντηχεί την διακριτικότητα και την ήρεμη αυτοπεποίθηση των ηρώων που ενσαρκώνει, αποτελούμενη, όχι από υπερφίαλους πρωταγωνιστικούς ρόλους και θορυβώδη φραντσάιζ, αλλά από δευτερεύοντες χαρακτήρες, καλογραμμένα δράματα και σύντομες μα αξέχαστες ερμηνείες, που τον χάραξαν ανεξίτηλα στη συνείδηση του κοινού. Η καριέρα του ξεκίνησε σε μια σειρά από ιρλανδικά και βρετανικά δράματα και άλλες μικρές παραγωγές τη δεκαετία του 2000, με αποκορύφωση ίσως το «28 Days Later» του Danny Boyle -ενώ το 2005, σε μια προσπάθεια να εκτοξεύσει την καριέρα του, ο Murphy πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο του Σκοτεινού Εκδικητή, στο «Batman Begins» του Christopher Nolan.

Σε μία κίνηση που ίσως να άλλαξε για πάντα την πορεία της καριέρας του, ο Nolan εντόπισε την ήρεμη δύναμη του Murphy και αποφάσισε να του αναθέσει, όχι το ρόλο του Batman, αλλά αυτόν του Johnathan Crane, ενός ανατριχιαστικά ψύχραιμου δολοφόνου με κόμπλεξ κατωτερότητας, που φέρνει πανικό στα θύματά του χρησιμοποιώντας παραισθησιογόνα αέρια. Η αλλόκοτα αψεγάδιαστη ομορφιά του Murphy και το ταλέντο του στο να ενσαρκώνει ατάραχους χαρακτήρες εκτόξευσε το ρόλο του «Σκιάχτρου» στα αστέρια, προσφέροντας στο «Batman Begins» έναν αξέχαστο κακό και θεμελιώνοντας την τριλογία του Νόλαν, τη νέα εποχή του υπερηρωικού σινεμά, καθώς και μία κινηματογραφική συνεργασία η οποία έμελλε να κρατήσει 20 ολόκληρα χρόνια.

Ο Nolan συνέχισε να αναθέτει στον Murphy μικρούς μα σημαντικούς ρόλους καθ' όλη τη διάρκεια της φιλμογραφίας του, ενώ ο ηθοποιός από την Ιρλανδία έμελλε, το 2013, να αναλάβει ίσως τον πιο εμβληματικό ρόλο της καριέρας του: Στο τηλεοπτικό «Peaky Blinders» του BBC, ο Murphy ενσάρκωσε τον Tommy Shelby, έναν σκληροτράχηλο και λιγομίλητο γκάνγκστερ που καλείται να προστατέψει τη φαμίλια του από τις αμείλικτες δυνάμεις της προόδου. Απειλητικά λακωνικός και ακλόνητα αυτοσυγκρατημένος, ο ρόλος του Shelby ταίριαζε γάντι στον Murphy, εμπνέοντας δέος και θαυμασμό χωρίς φανφάρες και πολυλογίες -μετατρέποντας έτσι τον Ιρλανδό ερμηνευτή στο απόλυτο σύμβολο της σύγχρονης αρρενωπότητας. Το πρόσωπο του Murphy στόλιζε πλέον φοιτητικά δωμάτια, διαδικτυακά memes, γυμναστήρια, ομάδες στο facebook, ακόμη και πολιτικά σποτ - τόσο πολύ που πλέον, η εικόνα του Tommy Shelby αποτελεί χιουμοριστικό, ειρωνικό σύμβολο της τοξικής αρρενωπότητας.

Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος ο Murphy δε θα μπορούσε να είναι πιο προσγειωμένος: Σε κάθε λογής εκπομπές και συνεντεύξεις, ο γοητευτικός ηθοποιός αποδεικνύει επανειλημμένα την απλότητά του, μιλώντας διακριτικά και ανεπιτήδευτα, χωρίς ίχνος της παραφουσκωμένης σκηνικής παρουσίας που χαρακτηρίζει συχνά τους συναδέλφους του. Μετά από 20 χρόνια στενής συνεργασίας, ο Nolan αποφάσισε επιτέλους να αναθέσει στον φίλο του έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, στο βιογραφικό «Oppenheimer» του 2023 -και το απροσδόκητο φαινόμενο του Barbenheimer έφερε την εικόνα του Murphy για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο, κατακλύζοντας το διαδίκτυο με το παλιομοδίτικο καπέλο, τα καταγάλανα μάτια και τα σμιλεμένα ζυγωματικά του.

Κατά τα άλλα, μετά από 25 χρόνια ασταμάτητης καριέρας, ο Murphy συνεχίζει να επιλέγει σοφά τα πρότζεκτς του: δεν προσπάθησε ποτέ ξανά να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιο ατέρμονο σουπερηρωικό franchise, προτιμώντας αντιθέτως ρόλους χαμηλών τόνων που εμπνέουν σεβασμό με την διακριτική παρουσία τους. Και παρόλο που δεν ακολούθησε την πεπατημένη όσον αφορά τη χολιγουντιανή του καριέρα, ο ίδιος απολαμβάνει μια θέση στην κορυφή του star system, δίπλα σε A-Listers όπως ο Chris Evans, ο Matt Damon και ο Ryan Gosling.