Ραντεβού το Σεπτέμβριο!


Σχολείο τέλος! Οι εξετάσεις τελείωσαν, τα μαθήματα έληξαν, και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τα καλύτερα high school movies όλων των εποχών! Οι παρακάτω ταινίες αποτελούν απαραίτητο «ανάγνωσμα» για κάθε μαθητούδι που σέβεται τον εαυτό του, αναπαράγωντας άψογα την ελπίδα, την αβεβαιότητα και τη μελαγχολία των τελευταίων σχολικών ημερών. Ακολουθώντας κάθε καλή και κακή στιγμή της σχολικής χρονιάς, και δημιουργώντας ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ενηλικίωσης, τα καλύτερα high school movies καταλήγουν πάντοτε στην αποφοίτηση -εξυμνώντας έτσι την πιο μυστηριώδη, ελπιδοφόρα, συναρπαστική στιγμή της εφηβικής ζωής.

Αυτές λοιπόν, είναι οι καλύτερες σχολικές ταινίες όλων των εποχών!

Booksmart (2019)

Η Έμι και η Μόλι είναι δύο συμμαθήτριες που ετοιμάζονται να αποφοιτήσουν από το Λύκειο. Έχοντας σπαταλήσει όλη τους τη ζωή μελετώντας, οι δύο κοπέλες νοιώθουν πως έχουν στερηθεί την κοινωνική πλευρά της εφηβείας -και τώρα, έχουν μονάχα μία νύχτα για να αποδείξουν σε όλους πως δεν είναι ξενέρωτες. Οπλισμένες με ανασφάλεια και μπόλικο fomo, οι δύο μαθήτριες μπαρκάρουν σε μια νυχτερινή οδύσσεια αναζητώντας το πιο επικό πάρτι της χρονιάς -και στην πορεία, μαθαίνουν να εκτιμούν η μία την άλλη, αλλά και να βασίζονται περισσότερο στον εαυτό τους. Η Olivia Wilde αναπαράγει το θρυλικό «Superbad» του Greg Mottola μέσα από μια πιο θηλυκή ματιά, παραδίδοντάς μας μια από τις διασκεδαστικότερες σχολικές περιπέτειες -ενώ οι Katlyn Dever και Beanie Fieldstein είναι πραγματικά απολαυστικές στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Adventureland (2009)

Μιλώντας για τον Greg Motolla, μπορεί ο πολυμήχανος σκηνοθέτης να άφησε εποχή με το «Superbad» του 2007, εμείς όμως επιλέγουμε εδώ το λιγότερο γνωστό «Adventureland» του 2009 -γιατί και οι φοιτητές έχουν ψυχή! Η ταινία ακολουθεί έναν εσωστρεφή απόφοιτο κολεγίου, ο οποίος αναγκάζεται να περάσει το καλοκαίρι ως υπάλληλος στο τοπικό λούνα παρκ -και σαν σκοτεινή αντανάκλαση του εφηβικού ενθουσιασμού, το «Adventureland» εξερευνά την quarter-life απόγνωση, βάζοντας τους ήρωές μας σε ένα γκρίζο περιβάλλον, όπου όλα μοιάζουν ανυπόφορα στάσιμα.

Fast Times at Ridgemont High (1982)

Όσον αφορά τις απενοχοποιημένες μπαρούφες της σχολικής καθημερινότητας, τίποτα δεν ξεπερνά το «Fast Times at Ridgemont High» του 1982: Μία από τις πρώτες high-school ταινίες όλων των εποχών (τουλάχιστον έτσι όπως τις ξέρουμε σήμερα), το «Fast Times» τα έχει όλα -σέξι μπερδέματα, θεότρελους χαρακτήρες, εφηβικά καρδιοχτύπια, και έναν απολαυστικότατο Sean Penn στο ρόλο του ανυπέρβλητου Jeff Spinoli!

Linda Linda Linda (2005)

Ίσως το πιο αξιομνημόνευτο στοιχείο του «Linda Linda Linda», είναι το πόσο οικείο φαντάζει: Την άνοιξη του 2004 στην Ιαπωνία, τέσσερα κορίτσια καλούνται να προετοιμάσουν ένα τραγούδι για την σχολική παράσταση, και στην πορεία έρχονται αντιμέτωπες με εξετάσεις, ραντεβού, εργασίες και σύσσωμες τις προκλήσεις της εφηβικής ζωής. Με φόντο τους λιγδιάρικους διαδρόμους και τις μισοδιαλυμένες τάξεις ενός Ιαπωνικού σχολείου, το «Linda Linda Linda» θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα σε ένα Λύκειο της Αθήνας -και μπορεί σεναριακά να μην είναι κάτι ξεχωριστό, έχει όμως υπέροχα vibes, αναπαράγοντας άψογα την υπνηλία της σχολικής καθημερινότητας.

Dazed and Confused (1993)

Και φυσικά, στην κορυφή της λίστας μας βρίσκεται το Dazed and Confused - το καλύτερο high school movie όλων των εποχών. Το 1976, σε μια σκονισμένη αμερικάνικη κωμόπολη, η τοπική μαθητική κοινωνία περνάει την τελευταία νύχτα του σχολείου ρεμβάζοντας, ακούγοντας μουσική, και κόβοντας βόλτες στα παρακμιακά στέκια της περιοχής. Ο Richard Linklater μας έχει προσφέρει πολυάριθμα coming-of-age αριστουργήματα (Suburbia, Boyhood, Everybody Wants Some) το «Dazed and Confused» ωστόσο παραμένει αξεπέραστο -τόσο για το ασύγκριτο jukebox soundtrack, όσο για το εξαιρετικό καστ, την αξέχαστη ατμόσφαιρα, αλλά και την σχεδόν μαγική αναπαραγωγή της '70s αισθητικής.