Όταν το Χόλιγουντ κόβει χρόνια


O Indiana Jones ετοιμάζεται να επιστρέψει στις οθόνες μας, και αυτή τη φορά, είναι πλήρως ανανεωμένος! Στο επερχόμενο «Indiana Jones and the Dial of Destiny», που κάνει πρεμιέρα τον Ιούλιο, ο 80ετής Harrison Ford θα κληθεί να ενσαρκώσει μια νεότερη εκδοχή του περιπετειώδη αρχαιολόγου, με τη βοήθεια της Ψηφιακής Απογήρανσης -και αν κρίνουμε από τα τρέιλερ, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό:

Το «Digital De-aging», ή αλλιώς Ψηφιακή Απογήρανση, έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι κάθε χολιγουντιανής υπερπαραγωγής που σέβεται τον εαυτό της. Η τεχνολογία που... κόβει χρόνια από τους χολιγουντιανούς ηθοποιούς έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 2000, οπότε και ένας συνδυασμός από CGI γραφικά και ψηφιακό touch-up επέτρεψε στα στούντιο να αλλάζουν κατά βούληση την ηλικία των πρωταγωνιστών. Παρά τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι βασικές αρχές της μεθόδου έχουν μείνει ως επί το πλείστον ίδιες τα τελευταία είκοσι χρόνια: Οι μάγοι του Χόλιγουντ χρησιμοποιούν CGI μοντέλα και ψηφιακό «μακιγιάζ» για να εξαφανίσουν ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης από τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, ενώ χάρη στη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν σήμερα στη διάθεσή τους και τα λεγόμενα «AI-Generated Face Replacements» -βάσεις δεδομένων από φωτογραφίες και βίντεο, που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αρχή έγινε με το «X-Men 3» του 2006: Η πολυαναμενόμενη υπερηρωική ταινία του Brett Ratner γύρισε «πίσω στο χρόνο» τους Patrick Stewart και Ian McKellen, για τις ανάγκες μιας σκηνής που λαμβάνει χώρα 20 ολόκληρα χρόνια στο παρελθόν. Οι δύο βετεράνοι Βρετανοί εμφανίστηκαν στις οθόνες όλου του κόσμου λείοι και γυαλιστεροί, σε μια σκηνή που σήμερα δεν πείθει ιδιαίτερα -ήταν όμως σημαντικότατη τεχνολογική εξέλιξη για την εποχή, αν και κάπως αχρείαστη στην περίπτωση του πάντοτε αγέραστου Patrick Stewart.

Και μπορεί το «X-Men 3» να ήταν η πρώτη ταινία που χρησιμοποίησε ψηφιακό De-aging, ήταν όμως το «The Curious Case of Benjamin Button» του 2008 που έκανε την τεχνολογία γνωστή στο ευρύ κοινό: Μέγας λάτρης των ειδικών εφφέ, ο σκηνοθέτης David Fincher χρησιμοποίησε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να κάνει τον Brad Pitt όχι μόνο νεότερο, αλλά και πολλά χρόνια γηραιότερο -αποσπώντας έτσι το βραβείο όσκαρ για καλύτερα ειδικά εφφέ.

Στη συνέχεια, και καθώς έμπαινε σιγά-σιγά η νέα δεκαετία, ξεκίνησε η εποχή της ποπ νοσταλγίας: Με πολυάριθμα sequels, prequels και spinoffs να επαναφέρουν τα εμβληματικά franchise του παρελθόντος στην οθόνη, προέκυψε η ανάγκη για απογήρανση των πρωταγωνιστών τους -από τον Legolas και την Πριγκίπισσα Leia, μέχρι τον Pee Wee Herman και τους Bill & Ted. Η πρώτη σχετική απόπειρα έγινε στο «Tron: Legacy» του Joseph Kosinski («Top Gun: Maverick»), με τον Jeff Bridges να ενσαρκώνει μια νεότερη, μοχθηρή εκδοχή του εαυτού του στο πρόσωπο ενός μνησίκακου ανδροειδούς -δυστυχώς όμως, το πείραμα ήταν υπερβολικά φιλόδοξο για την τεχνολογία της εποχής, με το αποτέλεσμα να θυμίζει λιγότερο έναν πραγματικό ηθοποιό, και περισσότερο ένα άχαρο ψηφιακό κατασκεύασμα.

Φυσικά, μερικές από τις εντυπωσιακότερες εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του 2010, κατά τη διάρκεια της Μαρβελικής κυριαρχίας: Ο υπερηρωικός κολοσσός μας χάρισε μερικά από τα πιο καλοφτιαγμένα παραδείγματα ψηφιακής απογήρανσης, από τον Michael Douglas στο «Ant-Man» του 2015, μέχρι τον Robert Downey Jr. στο «Civil War» του 2016. H αποκορύφωση της εν λόγω τεχνολογίας ωστόσο, ήρθε στο πρόσωπο του Samuel L. Jackson, για την ταινία «Captain Marvel» του 2019: Ο αγαπημένος ηθοποιός εμφανίστηκε 25 χρόνια νεότερος καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, σε ένα εντυπωσιακότατο κατόρθωμα που παραμένει αξεπέραστο μέχρι και σήμερα.

Φυσικά, το De-aging δεν περιορίζεται μόνο σε περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας: Ακόμη και μεγάλοι ωτέρ της βιομηχανίας έχουν καταφύγει στην Απογήρανση, με κυριότερο παράδειγμα τον Martin Scorsese, ο οποίος γύρισε «πίσω στο χρόνο» μερικούς από τους θρυλικότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Τζο Πέσι εμφανίστηκαν νεότεροι στην ταινία «Ο Ιρλανδός» του 2019, με τα αποτελέσματα να ποικίλουν ποιοτικά, και τους θεατές να υποστηρίζουν πως η κινησεολογία των ηθοποιών δεν ταυτίζεται με την υποτιθέμενη ηλικία των χαρακτήρων:

Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, το μέλλον αναμένεται εντυπωσιακό στον τομέα της Ψηφιακής Απογήρανσης. Συγκεκριμένα το 2023, πέρα από την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Indy, περιμένουμε και την εμφάνιση του Michael Shannon στο «The Flash» του Andy Muschetti, αλλά και την νέα ταινία του Robert Zemeckis («Polar Express», «Forrest Gump»), η οποία υπόσχεται να επιστρέψει τους Tom Hanks και Robin Wright στα νεανικά τους χρόνια. Η συνέχεια επί της οθόνης!