Από τo «Στοιχειωμένο Σπίτι» στην «Χώρα του Αύριο»


20 χρόνια μετά την ανέλπιστη επιτυχία των «Πειρατών της Καραϊβικής», η Disney συνεχίζει να δημιουργεί ταινίες βασισμένες στις κλασικές ατραξιόν της Disneyland: Τα θεματικά πάρκα της εταιρίας αποτελούν πρωταρχική πηγή εσόδων για την εταιρία, και η δημιουργία μεγάλου μήκους διαφημίσεων αποτελεί φυσικά, αέναη προτεραιότητα.

Δυστυχώς, και πέρα από το εμβληματικό «Curse of the Black Pearl» του 2003, οι περισσότερες προσπάθειες της Disney στον τομέα έχουν στεφθεί με καλλιτεχνική, αλλά και εμπορική αποτυχία: Η φιλμογραφία της Disneyland είναι γεμάτη νεκρά franchise, αποτυχημένες προσπάθειες, χαμένες ευκαιρίες και ξεχασμένες περιπέτειες -και εμείς σας παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας.

Mission to Mars (2000)

Με την άφιξη της νέας χιλιετίας, η Disney έβαλε μπρος ένα ολοκαίνουριο πρότζεκτ: Μεγάλου μήκους ταινίες, βασισμένες σε ατραξιόν της Disneyland. Το στούντιο ξεκίνησε με τέσσερις μεγαλεπήβολες παραγωγές, βασισμένες σε τέσσερις διαφορετικές ατραξιόν -και η αρχή έγινε με το «Mission to Mars» του 2000. Προσπαθώντας να κατασκευάσει ένα blockbuster υψηλού κύρους στο στυλ των «Apollo 13» και «Titanic», η Disney επιστράτευσε τον πολυβραβευμένο Brian De Palma στη σκηνοθετική καρέκλα, τον θρυλικό Ennio Moricone στη μουσική και τον Gary Sinise (που είχε συμμετάσχει στο «Apollo 13» μόλις 5 χρόνια πριν) στον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά δυστυχώς, οι κριτικοί δεν εκτίμησαν το φιλμ, το οποίο περιέγραψαν ως ένα εντυπωσιακό αλλά τετριμμένο κατασκεύασμα.

Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl (2003)

Τρία χρόνια και τρεις προσπάθειες αργότερα, η Disney πέτυχε επιτελούς το σκοπό της: το «Pirates of the Caribbean» ήταν μία δροσερή και καλογυρισμένη περιπέτεια, που συνάρπασε το κοινό και κέρδισε την εκτίμηση των κριτικών. Το φιλμ, σκηνοθετημένο περίτεχνα από τον Gore Verbinski, κατάφερε να ανανεώσει την εικόνα των πειρατών στην ποπ κουλτούρα, να γεννήσει ένα επικερδέστατο franchise, να εκτοξεύσει την καριέρα της Keira Knightley, και να χαρίσει στον Johnny Depp μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία ακολουθήθηκε από 4 sequel με όλο και μεγαλύτερα budget, αλλά δυστυχώς η σειρά έχασε γρήγορα τη λάμψη της και το 2017, το franchise μπήκε επ’ αόριστον σε αναμονή.

The Haunted Mansion (2003)

Την ίδια χρονιά με το «Pirates of the Caribbean», η Disney επιστράτευσε έναν ακόμη πληθωρικό σταρ της εποχής, τον Eddie Murphy, και τον έβαλε να εξερευνήσει μία στοιχειωμένη έπαυλη. Η ταινία κατέληξε να είναι μια μέτριας ποιότητας οικογενειακή κωμωδία, που δεν κατάφερε να αναπαράγει την επιτυχία των «Πειρατών» -και σήμερα, η Disney ετοιμάζεται να κάνει

, αυτή τη φορά με τους Danny De Vito και Owen Wilson στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Tomorrowland (2015)

Το 2015, η Disney επέστρεψε δυναμικά στο κόνσεπτ, με το «Tomorrowland» του Brad Bird. Το στούντιο προσέλαβε έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες της βιομηχανίας, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα ερμηνευτικά ονόματα του Χόλιγουντ (George Clooney), αλλά δεν κατάφερε να προσδώσει στο φιλμ κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το «Tomorrowland» να είναι μια χλιαρή και κάπως άχρωμη περιπέτεια.

Jungle Cruise (2021)

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη της προσπάθεια, η Disney συνεχίζει να επιστρατεύει λαμπερούς σταρ για περιπέτειες βασισμένες σε κλασικές ατραξιόν: To 2021, o κινηματογραφικός κολοσσός συνεργάστηκε με τον μεγαλύτερο σταρ της εποχής μας, τον θεόρατο Dwayne Johnson, για να δημιουργήσει το «Jungle Cruise» -μια εξωτική περιπέτεια στην καρδιά της Λατινικής Αμερικής.