Η Μάρτα Κάουφμαν συνειδητοποίησε πως η αγαπημένη σειρά «Φιλαράκια» που η ίδια δημιούργησε υπήρξε προβληματική ως προς την εκπροσώπηση της διαφορετικότητας, γι’ αυτό και αποφάσισε να απολογηθεί μέσω μιας γενναίας δωρεάς


Με τον εαυτό της τα έβαλε η Μάρτα Κάουφμαν, δημιουργός της θρυλικής σειράς «Φιλαράκια», όταν συνειδητοποίησε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε αναφορά στη διαφορετικότητα στα επεισόδιά της, καθιστώντας την προβληματική ως ένα βαθμό.

Για το λόγο αυτό, η ίδια προχώρησε σε μια γενναία δωρεά τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων στο πανεπιστήμιο Μπράντεϊς της Βοστώνης, η οποία και αποσκοπεί στη δημιουργία έδρας Αφρικανικών και Αφροαμερικανικών σπουδών σε αυτό.

Η επιλογή του πανεπιστημιακού ιδρύματος δεν είναι φυσικά τυχαία, καθώς το Μπράντεϊς ιδρύθηκε το 1948 από την αμερικανική εβραϊκή κοινότητα σε μια εποχή που οι Εβραίοι, αλλά και άλλες εθνικές και φυλετικές μειονότητες, καθώς και οι γυναίκες, αντιμετώπιζαν σφοδρές διακρίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΗΠΑ.

Η Κάουφμαν δήλωσε σε συνέντευξη της στους Times του Λος Άντζελες: «Ήταν δύσκολο στην αρχή και απογοητευτικό. Μετά από αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ άρχισα να παλεύω με το γεγονός ότι συμμετείχα στον συστημικό ρατσισμό με τρόπους που δεν είχα ποτέ συνειδητοποιήσει. Αυτή ήταν η στιγμή που άρχισα να εξετάζω τους τρόπους με τους οποίους συμμετείχα. Τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να διορθώσω την πορεία μου».

Και οι έξι βασικοί χαρακτήρες στα «Φιλαράκια» ήταν λευκοί, ενώ η σειρά σπάνια παρουσίασε έγχρωμους ηθοποιούς σε σημαντικούς ρόλους στις 10 σεζόν και τα 236 επεισόδιά της.

Οι Λόριν Τομ, Γκάμπιελ Γιούνιον, Μάρκ Κονσουέλος και Κρέγκ Ρόμπινσον εμφανίστηκαν στη σειρά, πάντα όμως σε μικρούς, δευτερεύοντες ρόλους, ενώ η Αϊσα Τάιλερ, η πιο προβεβλημένη αφροαμερικανίδα  ηθοποιός, πρωταγωνίστησε μόλις σε εννέα επεισόδιά της.

Το πρόγραμμα Αφρικανικών και Αφροαμερικανικών σπουδών Κάουφμαν ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων θα υποστηρίξει έναν διακεκριμένο επιστήμονα με ειδίκευση στη μελέτη των λαών και των πολιτισμών της Αφρικής και της αφρικανικής διασποράς.

«Έχω μάθει πολλά τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε η Κάουφμαν. «Η παραδοχή και η αποδοχή της ενοχής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι οδυνηρό να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ντρέπομαι που δεν το είχα συνειδητοποιήσει πριν από 25 χρόνια».