Σκανδιναβικό noir και binge-watching για τις ψυχρές νύχτες του χειμώνα.


Λίγες μέρες έμειναν για να υποδεχτούμε τον Νοέμβριο, ο μήνας που μας βάζει για τα καλά σε χειμερινό mood. Τι καλύτερο από ένα τηλεοπτικό σαββατοκύριακο στο σπίτι, όχι ότι τα τελευταία δύο χρόνια μας έλειψε το «μέσα», απολαμβάνοντας μία νέα σκανδιναβική αστυνομική σειρά αγωνίας και μυστηρίου; Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο. Τα έξι επεισόδια του «Καστανάθρωπου» είναι ιδανικά για binge-watching, χωρίς να αφήσεις τις άλλες ασχολίες σου στην άκρη.

chestnut-man-1-750

«Ο Καστανάνθρωπος» έρχεται από τη Δανία, μία χώρα με πλούσια τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή. Μην ξεχνάμε ότι η ταινία «Άσπρο Πάτο» (“Another Round”) του Τόμας Βίντενμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον μοναδικό Μαντς Μίκελσεν, απέσπασε το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και σάρωσε σε κάθε άλλο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Βασισμένο στο ντεμπούτο μυθιστόρημα του Δανού συγγραφέα Σόρεν Σβάιστρουπ, δημιουργού του επίσης best seller βιβλίου και ομώνυμης σειράς “The Killing”, από τους πιο εμβληματικούς τίτλους του λεγόμενου Nordic Noir λογοτεχνικού ρεύματος (βλέπε «χιόνια, μυστήριο, φόνοι, Σκανδιναβία»).

Η αλήθεια είναι ότι είχε δημιουργηθεί το κατάλληλο hype γύρω από τη σειρά, κάτι που δεν το εμπόδισε να φτάσει στις υψηλότερες θέσεις τηλεθέασης στο Netflix. Αν δεν έβγαινε και τις ίδιες μέρες με το «Squid Game», θα χτύπαγε σίγουρα την κορυφή, αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν (εκτός ίσως των συντελεστών).



Άξιζε η αναμονή για τον «Καστανάνθρωπο»; Ναι, η σειρά είναι σφιχτοδεμένη και σε κρατάει σε αγωνία μέχρι και το τελευταίο λεπτό, αυτό από μόνο του αρκεί και περισσεύει. Θα μπει σφήνα ανάμεσα στην «Αγία Τριάδα» των -ομολογουμένως- καλύτερων Nordic Noir σειρών των τελευταίων χρόνων, «The Killing», «Trapped» και «The Bridge»; Μάλλον δύσκολα, εκτός αν ο Σόρεν Σβάιστρουπ έχει στο μυαλό του σχέδια για κάποια συνέχεια και κάποιο νέο βιβλίο.

chestnut-man-8-750

chestnut-man-7-750

Βρισκόμαστε σε ένα ήσυχο προάστιο της Κοπεγχάγης, μήνας Οκτώβρης. Σε μια παιδική χαρά, εντοπίζεται μία νεαρή γυναίκα βάναυσα δολοφονημένη. Το ένα της χέρι είναι κομμένο. Δίπλα, οι αστυνομικοί φτάνουν πρώτοι στον τόπο του εγκλήματος, προσέχουν μία μικρή ανδρική φιγούρα, φτιαγμένη από κάστανα. Αυτή η φιγούρα, μια χειροποίητη κούκλα, δεν θα αργήσει να εμφανιστεί ξανά, σε έναν άλλο τόπο εγκλήματος. Τυχαίο το γεγονός ή ένας κατά συρροή δολοφόνος που βάζει την «υπογραφή» του;

Η φιλόδοξη ντετέκτιβ Νάια Τουλίν (Ντανίκα Κούρτσιτς) και ο νέος της συνεργάτης -με τη δική του προσωπική ιστορία και «δαίμονες»- Μαρκ Χες (Μίκελ Μπο Φέλσγκαρντ), αναλαμβάνουν την υπόθεση και σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε μία νέα αποκάλυψη που θα ρίξει περισσότερο σκοτάδι παρά φως: το αποτύπωμα, πάνω σε έναν «καστανάνθρωπο», της κόρης της υπουργού Ρόζα Χάρτουνγκ (Ίμπεν Ντόρνερ) που είχε απαχθεί (;) πριν από ένα χρόνο και θεωρείτο νεκρή.

Πιστό στην σκανδιναβική τηλεοπτική και λογοτεχνική παράδοση που θέλει τις γυναίκες σε πρώτο πλάνο σαν πρωταγωνίστριες (και καλά κάνουν), «Ο Καστανάνθρωπος» εξετάζει θέματα όπως η εκδίκηση, το πένθος, οικογένεια και πολιτική, σε μία από τις καλύτερες σειρές μυστηρίου του χειμώνα.

«Ο Καστανάνθρωπος» προβάλλεται στο Netflix.

chestnut-man-6-750

chestnut-man-4-750

chestnut-man-5-750