Δεν θα μπορούσε να λείπει το Home Alone προπαραμονή Χριστουγέννων


Εννοείται πως από το πρόγραμμα ταινιών αυτής της εβδομάδας δεν θα μπορούσε να λείπει το Home Alone, η τηλεοπτική μασκότ των Χριστουγέννων. Πέρα όμως από τα μονοπάτια που έχουμε περπατήσει παραπάνω από 20 φορές, αυτή τη βδομάδα θα έχουμε τη τιμή να δούμε ταινίες που είτε σαμποτάραμε όταν είχαν πρωτοβγεί ή να αγαπήσουμε για δεύτερη φορά από την αρχή. 

Η μία ταινία καλύτερη από την άλλη, για σήμερα Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, αυτό είναι το μόνο σίγουρο...


«Dick Johnson Is Dead» (2020) της Κίρστεν Τζόνσον

Η βραβευμένη ντοκιμαντερίστα Κίρστεν Τζόνσον («Cameraperson») αποφασίζει να γυρίσει μία ταινία για/με τον 86χρονο πατέρα της, ο οποίος σιγά σιγά χάνει τη μάχη με τη γεροντική άνοια. Το concept είναι ότι η Τζόνσον θα «τον σκοτώνει» με διάφορες σεναριακές ιδέες (κι έναν κασκαντέρ), ξανά και ξανά. Κι ο Ντικ Τζόνσον μπαίνει στο κινηματογραφικό παιχνίδι σαν παιδάκι - με περιέργεια και ενθουσιασμό. Εκείνη το κάνει για να καταγράψει, με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα (τον κινηματογραφικό φακό) το αποτύπωμα του πατέρα της σε αυτό τον κόσμο. «Η σκέψη ότι θα χάσω αυτό τον άνθρωπο, τον καλύτερό μου φίλο, είναι αβάσταχτη». Εκείνος το κάνει με χαμόγελο και χαρά - γιατί αυτό το πρότζεκτ του επιτρέπει να περνάει δημιουργικές ώρες με την κόρη του. Και οι δυο το κάνουν για να προετοιμαστούν απέναντι στο αναπόφευκτο: τον θάνατο.

Στο Netflix

 

«Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λώρενς» (Merry Christmas Mr. Lawrence, 1983) του Ναγκίσα Oσιμα

Ιάβα, 1942. Ο Βρετανός λοχίας Τζον Λόρενς είναι αιχμάλωτος σ’ ένα γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το οποίο διοικείται από τον Γιονόι, έναν αυστηρό άντρα με αρχές, στα μάτια του οποίου οι φυλακισμένοι είναι δειλοί που προτίμησαν να παραδοθούν παρά να αυτοκτονήσουν. Ο Τζον Λόρενς αποτελεί αίνιγμα ανάμεσα στους συγκρατούμενούς του, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να έχει ένα είδος επικοινωνίας με τους Ιάπωνες δεσμώτες του και μοιάζει ν’ αντιλαμβάνεται την κουλτούρα τους. Οι συνθήκες δυσκολεύουν, όταν φέρνουν αιχμάλωτο τον σκληρό, υπερήφανο και θαρραλέο λοχαγό Τζακ Σέλιερς. 

Στην ΕΡΤ2 τα μεσάνυχτα

 

«Η Ζωή του Πι» (The Life of Pi, 2012) του Ανγκ Λι

Ο έφηβος Πι, μετά από ένα ναυάγιο, καλείται να επιβιώσει σε μια σωσίβια λέμβο, στη μέση του ωκεανού, μαζί με μια καθόλου φιλική τίγρη. Εχει ελάχιστο χώρο για να τεστάρει τα όριά του. Κι ελάχιστο χρόνο για να ενηλικιωθεί.

Θα τη βρεις στο Novacinema 2 HD στις 22.00, στα πλαίσια του αφιερώματος «25 Χρόνια Nova, 25 Χρόνια Μεγάλου Σινεμά»

 

 

«Είναι Μπερδεμένο» (Ιt's Complicated, 2012) της Νάνσι Μέγιερς

Η διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών, Τζέιν Αντλερ, έχει καταφέρει να βάλει πάλι σε τάξη τη ζωή της, έχοντας μια επιτυχημένη επιχείρηση και ένα νέο φλερτ, όταν ξαφνικά, στην αποφοίτηση του γιου τους, ο πρώην σύζυγός της, Τζέικ, μετανιωμένος, αρχίζει να την προσεγγίζει ξανά ερωτικά. Ο επίσης χωρισμένος, αλλά πολύ διασκεδαστικός αρχιτέκτονας, Ανταμ, όμως, θα συνεχίσει να διεκδικεί την Τζέιν και, όπως είναι φυσικό, τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται επικίνδυνα! 

Θα τη δεις στο Cosmote Cinema 2 στις 19:55

 

«Μόνος στο Σπίτι» (Home Alone, 1990) του Κρις Κολόμπους

Είναι Χριστούγεννα και η πολύτεκνη οικογένεια των Μακάλιστερ φεύγει για διακοπές. Ξεχνούν όμως πίσω κάτι…. τον 8χρονο γιο τους, Κέβιν! Ο Κέβιν, μόλις συνειδητοποιεί ότι έχει μείνει μόνος στο σπίτι, αποφασίζει να κάνει ό,τι θέλει για να περάσει καλά. Ομως θα έχει να αντιμετωπίσει δύο διαρρήκτες, που θα αποφασίσουν να εισβάλουν στο σπίτι. 

Στο Star στις 21:00

 

«Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι

Η Αννα, ένα ορφανό 18χρονο κορίτσι, μεγαλώνει σιωπηλά και υπάκουα σ' ένα μοναστήρι της σταλινικής Πολωνίας του 1961. Λίγες μέρες πριν πάρει τους όρκους αγνότητας, η ηγουμένη της αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι έχει μία εν ζωή συγγενή. Μια θεία, τη Γουάντα, αδελφή της μητέρας της, που μένει στην πόλη και πρέπει να τη συναντήσει. Η Αννα βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός των τειχών του μοναστηριού κι αντιμέτωπη με μία 45χρονη γυναίκα εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνην. Κυνική, μπλαζέ, σκληρή, όσο περιμένει τον εραστή της να ντυθεί και να φύγει, καπνίζοντας και πίνοντας, ο Γουάντα αποκαλύπτει στην Αννα ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ιντα Λίμπενσταϊν και είναι Εβραία. Η οικογένειά τους εκδιώχθηκε από τους Ναζί στον πόλεμο και Χριστιανοί Πολωνοί αρχικά τους έκρυψαν και μετά τους πρόδωσαν. Η Γουάντα επέζησε γιατί έφυγε να πολεμήσει στην αντίσταση. Η Ιντα επέζησε γιατί ήταν μωρό, κάποιος τη λυπήθηκε και την παράτησε στην Εκκλησία. Οι δύο γυναίκες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι δρόμου προς το χωριό που είναι θαμμένη η μητέρα της Ιντα, ψάχνοντας όσα τους ενώνουν κι όσα ρήμαξαν μια χώρα. 

Θα το βρεις στην iplatforma