Για εσένα που νοσταλγείς λίγο καλό σινεμά


Είναι από τις ελάχιστες φορές που η τηλεόραση μας δίνει σοβαρές αφορμές να ασχοληθούμε μαζί της. Οι ταινίες που προβάλλονται σήμερα σε διάφορα κανάλια είναι άξιοι λόγοι για να καθίσουμε κάπου αναπαυτικά και να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να δει λίγο καλό σινεμά, κι ας μην είμαστε σε κάποια σκοτεινή αίθουσα.

Με τις ελπίδες μας να ανάβουν ξανά με το νέο για άφιξη των εμβολίων, αναζοπυρώνεται μέσα μας το ένστικτο ότι αν όχι πολύ σύντομα, αλλά τουλάχιστον πιο σύντομα από όσο πιστεύαμε, θα βρεθούμε ξανά στα σινεμά!

 

Μεταφορά του Ηλία Γιαννακάκη

Το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας, με τους νεοκλασικούς κίονες να θυμίζουν τον «Χρυσό Αιώνα» του Περικλή. Οι προετοιμασίες για τη μεταφορά των λεηλατημένων και φθαρμένων απ’ τον χρόνο βιβλίων έχουν ήδη ξεκινήσει, σε μια πόλη που μοιάζει με πεδίο μάχης. Καθώς παρακολουθούμε τη μεταφορά των βιβλίων και την πόλη που βράζει, ακούμε τη φωνή της Εθνικής Βιβλιοθήκης που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και αναρωτιέται για το μέλλον.

Στην ΕΡΤ, στις 23:45

 

Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει του Τζον ΜακΤίρναν

Ο αστυνομικός Τζον ΜακΚλέιν από τη Νέα Υόρκη επισκέπτεται στο Λος Αντζελες τη γυναίκα του, με την οποία βρίσκονται σε διάσταση. Κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου πάρτι στην πολυεθνική εταιρεία όπου εργάζεται εκείνη, μια συμμορία ληστών εισβάλλει στο κτίριο και την πιάνει όμηρο. Για κακή τους τύχη ο Τζον ΜακΚλέιν βρίσκεται στο κτίριο. 

Στο Star στις 23:15

 

THF: Central Airport του Καρίμ Αϊνούζ

Το ιστορικό Αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου, αν και δεν λειτουργεί πλέον ως αεροδρόμιο, παραμένει τόπος αφίξεων και αναχωρήσεων καθώς έχει καταστεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τους αιτούντες άσυλο. Ανάμεσά τους, ο 18χρονος Σύρος μαθητής Ιμπραήμ και ο Ιρακινός φυσιοθεραπευτής Κουατέμπα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νοσταλγία για τις πατρίδες τους και την αγωνία αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής ή θα απελαθούν. 

Θα τη βρεις στο ArteKino Festival 2020

 

«Ma Rainey's Black Bottom» του Τζορτζ Σ. Γουλφ

Πρόκειται για την διασκευή του θεατρικού έργου του Ογκουστ Γουίλσον που παίχτηκε πρώτη φορά το 1982 και ανήκει στον κύκλο του Πίτσμπεργκ, το χρονικό του συγγραφέα πάνω στην αφροαμερικανική ιστορία.Οι εντάσεις και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής ηχογράφησης στο Σικάγο της δεκαετιάς του 1920, καθώς μια μπάντα μουσικών περιμένει την ερμηνεύτρια, τη θρυλική «Mother of the Blues», Μα Ρέινι.  Βρίσκεται σε διαμάχη με τον λευκό μάνατζερ και παραγωγό της για τα δικαιώματα πάνω στη μουσική της. Καθώς το συγκρότημα περιμένει στην κλειστοφοβική αίθουσα της πρόβας του στούντιο, ο φιλόδοξος τρομπετίστας Λέβι που θέλει να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη μουσική βιομηχανία παρακινεί τους συναδέλφους του μουσικούς σε μια εξομολόγηση ιστοριών, αληθινών και ψεύτικων που θα αλλάξουν για πάντα την πορεία της ζωής τους.

Θα τη βρεις στο Netflix

 

Οι Τρεις Πινακίδες, Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Νοικιάζοντας τρεις διαφημιστικές πινακίδες στην είσοδο της πόλης, μια μητέρα καταγγέλλει την τοπική αστυνομία, η οποία δεν έχει βρει τον ένοχο για το βιασμό και τη δολοφονία της κόρης της, μέσα από τις ανακοινώσεις που αναρτά.

Στις 23:00 στο Alpha