Δες δωρεάν τις 5 ταινίες μικρού μήκους που θα παίξουν σήμερα και αύριο στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μετανάστευση, κλιματική αλλαγή και περιορισμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο κέντρο του ενδιαφέροντος

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Ψάψνοντας όμορφες αφορμές να περάσουμε το χρόνο μας στη δεύτερη καραντίνα που μας ξημέρωσε βρήκαμε πέντε μικρού μήκους ταινίες γέννημα θρέμμα του Φεστιβάλ Δράμας που θα προβληθούν στο ψηφιακό πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στα ακόμη πιο ευχάριστα να πούμε ότι ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου,  το ταξίδι τους που θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη 17 Νοεμβρίου και διαβάζοντας τις υποθέσεις καταλαβαίνουμε ότι κάτι πολύ άξιο μας περιμένει. Μετανάστευση, ασυνόδευτα παιδιά, παιδιά που αναμετρούνται με τη φτώχεια και τον σχολικό εκφοβισμό, κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία και περιορισμός άσκησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι όλα μοτίβα που θα δούμε. Σας θυμίζουν κάτι;

Να πούμε ότι οι ταινίες εντάσσονται (καθόλου τυχαία) στην θεματική «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ», θα προβληθούν δωρεάν και θα βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Παλλίροιες- το παραμύθι της θάλασσας  της Σταυριάννας Λίτσα

paliroies.jpg

Η οικογένεια του μικρού Σαΐντ φτάνει στη Μυτιλήνη έχοντας αφήσει πίσω της έναν μεγάλο κίνδυνο. Πριν όμως διασχίσουν το Αιγαίο, ο πατέρας χάνεται στο πλήθος. Η μητέρα και τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο πατέρας έχει φυλακιστεί στην Ελλάδα και γράφουν ένα βιβλίο για να τον σώσουν. 

 

Ummi του Νίκου Αυγουστίδη

ummi.png

Ο εξάχρονος Μοχάμεντ, μόνος σε μια πολυσύχναστη παραλία του Αιγαίου, κρύβεται πίσω από έναν βράχο και παρακολουθεί τους λουόμενους περιμένοντας τη μητέρα του. Την έχασε στη θάλασσα, και τώρα πρέπει να τη βρει ξανά, για να συνεχίσουν μαζί το μεγάλο ταξίδι προς τη Δύση. «UMMI» σημαίνει »μητέρα μου» στα Αραβικά . 

 

Τέταρτος Τοίχος του Δημήτρη Γκότση

tettx.jpg

Ο τέταρτος τοίχος αποτελεί την αδιόρατη πλευρά του κοινωνικού ιστού, που μοιάζει αμετάβλητος, έχοντας ως μόνη διαφορά τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Ένας κόσμος που αναπαράγεται για να παράγει, επιβιώνοντας μάλλον ενστικτωδώς. Η ταινία βασίζεται πάνω στις σημειώσεις ενός οδοιπορικού που διήρκεσε δέκα μήνες. 

 

Προσευχή του Θανάση Νεοφώτιστου

prs.jpg

Στο Γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά στο σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν; 

 

Σπόρος της Ιφιγένειας Κοτσώνη

sprss.jpg

Σε μια εφιαλτική Αθήνα του μέλλοντος, η Νάλα, ντίλερ λαχανικών, εντοπίζεται από την αστυνομία και καταδικάζεται σε 5 χρόνια «επανένταξη». Σε έναν κόσμο όπου η καλλιέργεια όλων των φυτών είναι παράνομη, ξετυλίγεται η ιστορία της μοναχικής αυτής «επαναστάτριας». 

 

H Ελληνική Προεδρία

Το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας συμπίπτει επίσης με την 70ή επέτειο ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος με καταλυτική επίδραση στην εξέλιξη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Αυτό το γεγονός δεν είναι άλλο από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις 4 Νοεμβρίου 1950, στη Ρώμη, σύμβαση, η οποία αποτελεί από τότε τη συνταγματική πυξίδα στο Ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.