Η ΕΡΤ απόψε «Θυμάται», «Τα άλλα Πολυτεχνεία» και τη «δίκη του Πολυτεχνείου»

22:00 με 23:40 ένα αφιέρωμα στην ιστορική επέτειο  εξέγερσης του Πολυτεχνείου 

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Τρίτη 17/11/200, στις 22:00 «Τα άλλα Πολυτεχνεία»

talallla.jpg

Πρόκειται για επετειακό αφιέρωμα του 1982 με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις, παρακολουθούμε πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73.

Αφήγηση: Χρήστος Τσάγκας
Διεύθυνση παραγωγής: Λουκία Ρικάκη
Σκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας

Τρίτη 17/11/2020, στις 23:00, «Θυμάμαι»

thimamai.webp

Η ΕΡΤ αποδίδει φόρο τιμής στην ιστορική εξέγερση προβάλλοντας την εκπομπή του Ηλία Γκρή και Σταύρου Στρατηγάκου «ΘΥΜΑΜΑΙ…».
Τραγικοί γονείς, ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν εμπρός στο φακό το οδυνηρό δίχτυ της προσωπικής και οικογενειακής τους τραγωδίας, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Στρατηγάκου.
Το ρεπορτάζ είναι του Ηλία Γκρη.

Τρίτη 17/11/2020, στις 23:40, «Η δίκη του Πολυτεχνείου»

diki.jpg

Εκπομπή-αφιέρωμα, με αφορμή την επέτειο, τότε, των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του Πολυτεχνείου του 1975, που για πρώτη φορά θα παρουσιαζόταν τότε στην τηλεόραση.

Το τηλεοπτικό υλικό για την κάλυψης της Δίκης προερχόταν από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών.

Η δίκη για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου άρχισε το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1975 στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο εφέτης ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ.
Συνολικά 32 άτομα κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης για ηθική αυτουργία, που κάθονταν στις πίσω σειρές των εδωλίων κ.ά.

Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Πατέλη