Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που έχει (ήδη) σαρώσειτα βραβεία


Όπως έχει πει και η Rachel Weisz, όπως και εμείς το αντικρύζουμε κάθε φορά στις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει το χάρισμα να δημιουργεί τον δικό του μικρόκοσμο στις ταινίες του.

Ένα τέτοιο… «μικρόκοσμο» δημιούργησε και στην νέα αντισυμβατική ταινία (δεν είναι όλες οι ταινίες του αντισυμβατικές βασικά;), The Favourite. Με ένα εκπληκτικό καστ γυναικών πρωταγωνιστών (και όχι μόνο), ο Λάνθιμος έχει καταφέρει να «χωθεί» για τα καλά στα χολιγουντιανά σαλόνια, και δικαίως.

Η εξαιρετική του ματιά απέναντι στον τρόπο που παρουσιάζει τις εκάστοτε ιστορίες που διηγείται είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο ίδιος σαρώνει κάθε φορά στα βραβεία (η ταινία έχει ήδη κερδίσει το Grand Jury στο φεστιβάλ της Βενετίας, αλλά και Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της Olivia Colman) και που λαμβάνει κάθε φορά διθυραμβικές κριτικές για την δουλειά του.  

Το “The Favourite” δεν είναι εξαίρεση και, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Όσκαρ, είμαστε σίγουροι ότι η ταινία θα λάβει την αναγνώριση που της αξίζει.

Γιατί όμως; Τι κάνει αυτή την ταινία τόσο θαυμάσια;

#1. The politics

Το “The Favourite” πρόκειται για μια πανέξυπνη μαύρη κωμωδία η οποία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Διαδραματίζεται στην Αγγλία του 18ου αιώνα και επικεντρώνεται στην Βασίλισσα Άννα (Olivia Colman) η οποία παρουσιάζεται ως μια εκκεντρική μονάρχη που περνάει περισσότερο χρόνο με τα 17 κουνέλια της, αντί να κυβερνάει! Φυσικά η πιστή της σύμβουλος Sarah Churchill, Duchess of Marlborough (Rachel Weisz), είναι αυτή που κάνει όλη την δουλειά και η οποία ξαφνικά «απειλείται» από την ξαδέρφη της, Abigail Hill (Emma Stone) η οποία θέλει να ανακτήσει το status και τον πλούτο της.

#2. Το (εκπληκτικό) καστ γυναικών

Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρίο γυναικών για το καστ του ο Λάνθιμος. Το “The Favourite” φέρνει 3 εκπληκτικές ηθοποιούς στην μεγάλη οθόνη –δύο από τις οποίες έχουν κερδίσει βραβείο Όσκαρ (Emma Stone, Rachel Weisz) και μια που φημολογείται ότι μπορεί να το κερδίσει φέτος. Με την Weisz να παίζει την «κακιά», τη Stone να παίζει την «αθώα» και με την Colman σαν το «τέρας» που προσπαθεί αμελώς να… κυβερνήσει την χώρα της, οι ερμηνείες των 3 γυναικών σε κάνουν να θέλεις να γελάσεις, να κλάψεις, μέχρι και να ταυτιστείς σε στιγμές. «Ο τρόπος που έχουν τόσες ατέλειες είναι τόσο ξεκαρδιστικός και τόσο περίπλοκος. Το αγαπώ αυτό. Αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή», δήλωσε η Stone για τους χαρακτήρες της ταινίας.

#3. Η φρέσκια ματιά

Ο Γιώργος Λάνθιμος θεωρείται ήδη από τους πιο εξαιρετικούς Ευρωπαίους σκηνοθέτες και ενώ μπορεί οι βρετανικές παραδόσεις να μην είναι, εκ πρώτης όψεως, το φόρτε του, καταφέρνει να προσφέρει μια φρέσκια ματιά σε αυτό το είδος. Τα αντισυμβατικά πλάνα του, το αναπάντεχο καδράρισμα, όλα, λειτουργούν άψογα προσφέροντας ένα υπερρεαλιστικό ύφος στην ταινία. Ένα το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση, μας «βάζει» μέσα στον ιδιαίτερο κόσμο του Λάνθιμου,και στον οποίο μας παρουσιάζει τις ευαισθησίες του με έναν κωμικοτραγικό τρόπο. «Ο κόσμος που δημιουργεί είναι πάντα μοναδικός απέναντι στις ευαισθησίες του και δεν θα μπορούσε να τον αντιγράψει κανείς άλλος», δήλωσε σχετικά η Rachel Weisz.

#4. Η επικαιρότητα της ταινίας

Μπορεί να διαδραματίζεται στον 18ο αιώνα, αλλά το “The Favourite” μιλάει εξονυχιστικά για τα πολιτικά παιχνίδια, και τα power plays ανάμεσα στα δύο φύλα, επιβεβαιώνοντας την επικαιρότητα του σήμερα. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσπαθεί απεγνωσμένα για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και να βρει πρόσωπα τα οποία να μπορούν να οδηγήσουν την κοινωνία σε ένα καλύτερο «αύριο». Ο Λάνθιμος παρουσιάζει 3 γυναικείους χαρακτήρες που είναι έξυπνοι, φιλόδοξοι και τέλειοι για τα όσα εκπροσωπεί το κίνημα του #TimesUp.

Κεντρική φωτό: Instagram @swamp_video