Ταινίες που μας έκαναν να συγκινηθούμε, να πορωθούμε και κυρίως να διασκεδάσουμε


Από μικρή λάτρευα τις ταινίες. Η πρώτη ταινία που είδα πότε στο σινεμά ήταν οι The Flintstones και, όσο κι αν αποτυχημένο κι αν πιστεύω ότι ήταν το εν λόγω φιλμ, τότε μου άφησε μια εκπληκτική αίσθηση! Και δεν ήταν απαραίτητα η ταινία καθαυτή, όσο η ίδια η εμπειρία του σινεμά.

Σήμερα, αυτή η… αίσθηση έχει αλλάξει λίγο λογική και τοπίο, παρόλα αυτά δεν σταματάει να έχει την ίδια μαγεία, αλλά και ο κινηματογράφος μια σημαντική θέση στη ζωή μου –και όχι μόνο στη δική μου! Αυτό επιβεβαιώνουν οι εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, που κάθε χρόνο, δεν χάνουν με τίποτα τη μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου: τα βραβεία Όσκαρ!

Κάθε χρόνο, η Ακαδημία, όχι μόνο μας παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, αλλά μας προσφέρει και ένα οπτικό θέαμα που αντίστοιχό του δεν υπάρχει.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για άλλη μια φορά στο Dolby Theater, στο Los Angeles, την Κυριακή 4 Μαρτίου και όλοι οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς.

Και ενώ δεν πιστεύω ότι μια ταινία θεωρείται επιτυχημένη, μόνο αν παραλάβει στα «χέρια» της το χρυσό αγαλματίδιο, οι βραβευμένες ταινίες είναι όντως από τις πιο influential της χρονιάς.

Το θέμα με αυτές τις ταινίες είναι ότι είτε είχαν κερδίσει βραβείο Όσκαρ, είτε όχι, θα ήταν ούτως ή άλλως κερδισμένες. Γιατί; Γιατί ερμηνείες σαν αυτές της Frances McDormand στο Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ή του Sam Rockwell (στην ίδια ταινία), θα σε κάνουν να ανατριχιάσεις από το πρώτο λεπτό, είτε δεις την ταινία στο λάπτοπ σου, είτε σε μία υπερσύγχρονη plasma TV πολλών ιντσών. Ή το σκοτεινό Get Outμια ωδή στον θρυλικό Alfred Hitchcock-, θα σε κάνει να αναρωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζεις ακόμα κι εσύ τον ρατσισμό στη χώρα, τη πόλη, τη γειτονιά σου.

Είναι πολλοί οι λόγοι που πρέπει να δεις τις παρακάτω ταινίες, ο βασικότερος όμως είναι ένας: το συναίσθημα. Αυτό το feeling, που η καθεμία από αυτές, θα σε αγγίζει περισσότερο και διαφορετικά, κάνοντας σε τελικά να διασκεδάσεις, να πορωθείς και να ερωτευτείς ακόμη περισσότερο το σινεμά.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Martin McDonagh

{youtube}Jit3YhGx5pU{/youtube}

Γιατί αξίζει να την δεις: Ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης Martin McDonagh δημιούργησε την πιο witty και έξυπνη μαύρη κωμωδία. Η ταινία έχει «χτιστεί» πάνω στο δράμα –ο χαρακτήρας της Frances McDormand αναζητάει δικαιοσύνη από την τοπική αστυνομία, για τον άδικο χαμό της κόρης-, αλλά οι ερμηνείες των ηθοποιών της και η ρεαλιστική ματιά του σκηνοθέτη ως προς τους χαρακτήρες της, είναι που την κάνουν ανατριχιαστικά εκρηκτική, δυναμική και με μεγάλες δόσεις χιούμορ.

Ποια βραβεία Όσκαρ κέρδισε: Α’ Γυναικείου Ρόλου (Frances McDormand) και B’ Ανδρικού Ρόλου (Sam Rockwell).

Που να την δεις: Σε Α’ τηλεοπτική προβολή σύντομα στη Nova και φυσικά μπορείς να την απολαμβάνεις όπoτε θέλεις με Nova On Demand.

Get Out, Jordan Peele

{youtube}DzfpyUB60YY{/youtube}

Γιατί αξίζει να την δεις: Πώς αντιμετωπίζονται στην Αμερική τα λεγόμενα “mixed racial” ζευγάρια; Στο αριστούργημα του Jordan Peele, θα δεις αυτό το σημαντικό ερώτημα να παίρνει «πνοή», μέσα από τις εκπληκτικές ερμηνείες των Daniel Kaluuya και της Allison Williams, μεταξύ άλλων. Όταν ένας μαύρος φωτογράφος συστήνει την λευκή κοπέλα του στην οικογένειά του, τότε μια έξυπνη και σατιρική ιστορία ξεδιπλώνεται. Μαζί της και το απόλυτο, χιτσκοκικού equivalent σασπένς…  

Ποια βραβεία Όσκαρ κέρδισε: Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (Jordan Peele) –o οποίος έγινε και ο πρώτος μαύρος άνδρας που παρέλαβε βραβείο Όσκαρ σε αυτή την κατηγορία.

Που να την δεις: Σύντομα σε DVD.

Call Me By Your Name, Luca Guadagnino

{youtube}nB97oBJKYJQ{/youtube}

Γιατί πρέπει να την δεις: Οι καλύτερες καλοκαιρινές διακοπές περιλαμβάνουν πάντα έναν (ανεκπλήρωτο;) πρώτο έρωτα. Μέσα από τα μάτια του Luca Guadagnino θα δεις τον ονειρικό κόσμο του σκηνοθέτη και πώς ορίζει αυτός την έννοια του ρομαντισμού και της αγάπης. Το 1983, σε ένα εξοχικό και γραφικό μέρος στην Ιταλία, ένας έφηβος (Timothée Chalamet) βιώνει την πρώτη του σεξουαλική «αφύπνιση», μόλις γνωρίσει τον προσωπικό βοηθό του πατέρα του (Armie Hammer). Ο έρωτας είναι τόσο κοντά, αλλά τόσο μακριά.

Ποια βραβεία Όσκαρ κέρδισε: Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (James Ivory).

Που να την δεις: Σύντομα σε DVD.

The Shape of Water, Guillermo del Toro

{youtube}XFYWazblaUA{/youtube}

Γιατί αξίζει να την δεις: Ο μεγάλος νικητής των βραβείων Όσκαρ, είναι το The Shape of Water, καθώς απέσπασε το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς, μεταξύ άλλων. Ο Del Toro αποδεικνύει το γεγονός ότι είναι ο απόλυτος «διαστρεβλωμένος» παραμυθάς, με το έπος αυτό. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια επιστάτρια ανακαλύπτει πώς ο ρομαντισμός και η αγάπη μπορούν να προκύψουν από παντού. Ακόμη, και από μυστήρια creatures του νερού. O Del Toro απεγνωσμένα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα μεγαλύτερα love stories του σινεμά δεν χρειάζεται πάντα να παρουσιάζονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Αρκεί να έχεις λίγη φαντασία…

Ποια βραβεία Όσκαρ κέρδισε: Καλύτερης Ταινίας (Guillermo del Toro), Καλύτερης Μουσικής (Alexandre Desplat), Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Paul Denham).

Που να την δεις: Θα έχεις την ευκαιρία να την απολαύσεις Α’ τηλεοπτική προβολή σύντομα στη Nova αλλά και να την απολαμβάνεις ξανά και ξανά με Nova On Demand.