Δες, άκουσε, μάθε, άνοιξε το μυαλό σου.


Μετά την θριαμβευτική επιτυχία που είχε η ταινία του Berry Jenkins, Moonlight, πολλοί του χώρου άρχισαν να σκέφτονται, αν πρόκειται το φιλμ αυτό, να ξεκινήσει μια νέα τάση. Μια που να θέλει πιο απροκάλυπτα και ωμά από ποτέ, να μιλήσει για την γκέι κοινότητα και να πει τις ιστορίες –αληθινές ή μη-, με τον πιο ευθύ τρόπο.

Αν λοιπόν, η δύναμη του σινεμά έχει την ισχύ που έχει ως τώρα, πολύς κόσμος θα έχει την ευκαιρία μέχρι και να εκπαιδευτεί με ταινίες αυτού του τύπου, να ευαισθητοποιηθεί ίσως, αν όχι να διευρύνει το μυαλό και την σκέψη του. Γιατί η… τάση αυτή είναι γεγονός, όπως αποδεικνύουν και οι παρακάτω ταινίες.

Όχι μόνο λοιπόν, ο αμερικάνικος κινηματογράφος, αλλά όλη η παγκόσμια σκηνή, φαίνεται να έχει κινητοποιηθεί ως προς την τάση αυτή του “queer filmmaking”, με ταινίες όπως το God’s Own Country του Francis Lee, να εξερευνάει τις σχέσεις δύο διαφορετικών ανθρώπων και το πώς αντιμετωπίζουν τελικά, τις σεξουαλικές τους επιθυμίες.

Και ίσως τελικά, όλη αυτή η «τάση» να υπάρχει με αφορμή να αλλάξουν τα πάντα ή και τίποτα. Η ιστορία θα δείξει και μπορεί τα παρακάτω, πολλά υποσχόμενα φιλμ, όταν κυκλοφορήσουν, να καταφέρουν τελικά να έχουν επίδραση, σε λίγους μόλις ανθρώπους. Αυτό και μόνο, καμιά φορά είναι αρκετό.

1. The Death and Life of Marsha P. Johnson

5lgbtqmovies_01.jpg

Ο υποψήφιος με Όσκαρ, David France βάζει όλη του την μαεστρία σε μια σημαντική ιστορία που μιλάει για τους ακτιβιστές του AIDS, μια ιστορία γεμάτη υπαινιγμούς. Το φιλμ που θα κυκλοφορήσει στο Netflix, διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη και επικεντρώνεται στον θάνατο της Johnson (που ξεκίνησε το κίνημα STAR) αλλά και στην ίδια την κληρονομιά που άφησε μετά τον θάνατό της.

2. A Fantastic Woman

5lgbtqmovies_02.jpg

H Χιλιανή αυτή ταινία, του Sebastián Lelio ακολουθεί μια νεαρή τρανσέξουαλ τραγουδίστρια της οποίας η σχέση με ένα μεγαλύτερο άνδρα «ξερνάει» την γνωστή της μισαλλοδοξία και τελικά «πεθαίνει». Με την λογική ενός φιλμ νουάρ, η ταινία αυτή, υπόσχεται μια… αλμοδοβαρική ανατροπή.  

3. Beach Rats

5lgbtqmovies_03.jpg

Δεν είναι όλοι οι millennials εθισμένοι στο Instagram. Άλλοι είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Και ο 19χρονος Frankie ενώ ψάχνει την δόση του, στην πραγματικότητα ψάχνει ένα τρόπο να βρει τον εαυτό του. Φυσικά, και υπάρχει μια cliché φύση που μοιάζει να έχει η ταινία της Eliza Hittman η οποία παρουσιάζει ένα πλούσιο σχολιαρόπαιδο που ακόμη δεν έχει βγει “out of the closet”, αλλά η συμμετοχή της στο Sundance, σίγουρα θα είχε κάποιο λόγο.

4. God’s Own Country

5lgbtqmovies_04.jpg

Σίγουρα, αν μέχρι σήμερα δεν είναι κυκλοφορήσει μια ταινία σαν το Brokeback Mountain, να μην υπήρχε αυτή η ταινία. Μπορεί και να υπήρχε. Κανείς δεν ξέρει. Αλλά σίγουρα μπορεί το σενάριο να το «έχουμε ξαναδεί», αλλά δεν το έχουμε δει, έτσι. Ένας κούκλος αγρότης από το Yorkshire, γνωρίζει έναν άλλο Ρουμάνο αγρότη και αρχίζουν να… παίζουν στ’ άχυρα. Και ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες.

5. Call Me By Your Name

5lgbtqmovies_05.jpg

Ο σκηνοθέτης Luca Guadagnino έχει μια τάση να οδηγεί τις ταινίες τους σε έναν «κομψό ηδονισμό» και σίγουρα αυτή η ταινία θα έχει την ίδια ατμόσφαιρα και με τις υπόλοιπες του καλλιτέχνη. Το Call me by your name, πήρε εξαιρετικές κριτικές στο φεστιβάλ του Sundance, μιας και η ιστορία δύο όμορφων γκέι αγοριών που περνάνε ένα γλυκόπικρο καλοκαίρι είναι πάντα ένα θελκτικό stotyline για να απολαύσει κανείς.