Στο μικροσκόπιο οι top 5 ταινίες οι οποίες καθόρισαν για πάντα την ιστορία του κινηματογράφου


Κοίταξε, γενικά θα προσπαθήσω να είμαι όσο αντικειμενική γίνεται, μιας και είμαι φαν των δύο αυτών ανθρώπων. Και του Leonardo DiCaprio και του Martin Scorsese. Η αλήθεια είναι ότι ο δυναμικός συνδυασμός αυτών των δυο ευφυέστατων καλλιτεχνών, έχουν κατά την γνώμη μου, αλλάξει πολύ το πώς «παίζεται» το παιχνίδι στον κινηματογράφο. Έχοντας δύο τόσο powerful ονόματα, με τεράστιο ταλέντο, ο καθένας στο είδος του έχει προσφέρει στην ιστορία του κινηματογράφου καθοριστικές στιγμές, στο πώς αντιμετωπίζει ο θεατής μία ταινία.

Πιστεύω πολύ επίσης, ότι ο DiCaprio έχει βοηθήσει τον Scorsese και ο Scorsese τον DiCaprio. Έχει ο κάθε ένας από τους δύο αυτούς καλλιτέχνες βοηθήσει στην εξέλιξη τους, μέσα από την χρόνια συνεργασία που έχουν. Είναι μάταιο λοιπόν, να πω, ότι το δίδυμο αυτό, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παρουσιάζει το μεγαλείο του και όχι μόνο να επωφελούνται οι δυο τους, μέσα από αυτή την συνεργασία, αλλά και εμείς. Όλοι εμείς οι σινεφίλ και οπαδοί τους, που προσφέρουν έναν εκπληκτικό συνδυασμό μέσα από τις δουλειές τους: διασκέδαση και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Με αυτή την λογική λοιπόν, επέλεξα και τις 5 παρακάτω ταινίες, οι οποίες ναι μεν σε πολλές περιπτώσεις, έχουν τον γκανγκστερικό χαρακτήρα που έχουν (σχεδόν) όλες οι ταινίες του Scorsese, αλλά αποτελούν δε και απόδειξη του μεγαλείου της συνεργασίας τους.

The Departed (2006)

Νομίζω ότι πριν το The Departed, ο Scorsese ήταν περισσότερο γνωστός για το γκανγκστερικό theme των ταινιών του. Μετά όμως από ταινίες όπως το Goodfellas και το Casino, ο ίδιος αποφάσισε να τεστάρει τις «γνώσεις» του στο ποινικό δίκαιο. Με έναν θαυμάσιο τρόπο ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες και οι ευαισθησίες τους, κάνοντας focus, εκατό τοις εκατό σε αυτούς. Με ίσως λίγο αναμενόμενο τέλος, δίνεται τελικά στον θεατή η «θεία δίκη» που περιμένει με τόση αγωνία.  

{youtube}iQpb1LoeVUc{/youtube}

The Wolf of Wall Street (2013)

Υπάρχει τόση πληροφορία στην 3ωρη σχεδόν, αυτή ταινία που παρόλο τους γρήγορους ρυθμούς της, ο Scorsese έχει κατορθώσει ευφυέστατα (ναι, θα χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη πολύ) να κάνει κάθε λεπτομέρεια «ορατή» στον θεατή. Ξεκαρδιστική αλλά και στενάχωρη, ειρωνική αλλά και δικαιωματική, η ταινία αυτή τα έχει όλα. Λεφτά, ναρκωτικά, ωραίες γυναίκες και ένα Leonardo DiCaprio στην καλύτερη ερμηνεία της ζωής του. Οκέι, από τις καλύτερες.

{youtube}iszwuX1AK6A{/youtube}

Gangs of New York (2002)

Εντάξει, γκανγκστερική και πάλι ταινία, αλλά… αλλιώς. Αλλιώς, γιατί διαδραματίζεται σε μια εποχή της Νέας Υόρκης που ίσως πάρα πολύς κόσμος να μην γνώριζε για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης, τον 19ο αι. Οι ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών είναι χρυσάφι. Αλλά αυτή ίσως να είναι και από τις ταινίες «ορόσημο», μιας και αυτή είναι η πρώτη συνεργασία του DiCaprio με τον Scorsese.

{youtube}qHVUPri5tjA{/youtube}

The Aviator (2004)

Έχει μια αδυναμία και ο ένας και ο άλλος, στις βιογραφικές ταινίες. Και αν κάποιος μπορεί με «απειλητικό» τρόπο να μπει στο μυαλό ενός άλλου ανθρώπου, τότε αυτός είναι ο Leonardo DiCaprio. Και φυσικά, ο Scorsese έχει κάνει μια ολόκληρη καριέρα στο να μεταφέρει τον θεατή σε έναν διαφορετικό τόπο και χρόνο και εδώ έχει για άλλη μια φορά να το κάνει αυτό αψεγάδιαστα.

{youtube}FebPJlmgldE{/youtube}

Shutter Island (2010)

Από τις πιο masterful δουλειές του Scorsese και του DiCaprio σε θέματα ερμηνείας. Ο Scorsese σε αυτή την περίπτωση, αντλεί έμπνευση από τις βασικές αρχές της σκηνοθετικής ευφυίας του Alfred Hitchcock και προσφέρει σασπένς μέχρι και το τελευταίο λεπτό της ταινίας. Ό,τι πιο διαφορετικό έχουμε δει ως τώρα από τους δύο και ίσως και ό,τι καλύτερο.

{youtube}5iaYLCiq5RM{/youtube}