Μια σύγχρονη και εντελώς αφιλτράριστη κωμωδία που οι κριτικοί χαρακτήρισαν «το γυναικείο Superbad που πάντα περιμέναμε»!


Λίγα λόγια για την ταινία 

Κολλητές και αριστούχες μαθήτριες, οι Έιμι (Κέιτλιν Ντέβερ) και Μόλι (Μπίνι Φέλντσταϊν) πίστευαν ότι έχοντας τη μύτη τους χωμένη μονίμως στα βιβλία θα υπερτερούσαν των έξαλλων συμμαθητριών τους. Την παραμονή της αποφοίτησής τους, η πραγματικότητα τους χτυπάει την πόρτα καθώς συνειδητοποιούν ότι έχασαν πολλά όσο ήταν βουτηγμένες στα βιβλία τους. Αποφασισμένες να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο, προσπαθούν να χωρέσουν τέσσερα χρόνια διασκέδασης σε ένα μόνο βράδυ χαοτικής περιπέτειας που κανένα βιβλίο δεν θα μπορούσε να τις προετοιμάσει γι’ αυτό.

books4.jpg

 

Μια ομάδα από γυναίκες

Σύμφωνα με τους κριτικούς, το «Booksmart» είναι «μια σύγχρονη και 100%φρέσκια κωμωδία», ένα ξέφρενο «αριστούργημα» που αποτελεί το γυναικείο «Superbad» της γενιάς μας. Είναι μια ταινία φτιαγμένη από γυναίκες και με πρωταγωνίστριες γυναίκες.
Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται η ταλαντούχα ηθοποιός Ολίβια Γουάιλντ (Το Τρίτο Πρόσωπο, Rush) που ανέλαβε να κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με μεγάλο ενθουσιασμό. Η δημιουργικότητά της έπεισε τους παραγωγούς ότι ήταν η τέλεια επιλογή γι’ αυτό το πρότζεκτ. «Η Ολίβια κι εγώ είμαστε χρόνια φίλες», αναφέρει η παραγωγός Τζέσικα Έλμπαουμ (Έρωτας Χωρίς Δεσμεύσεις). «Έψαχνα σκηνοθέτη για το “Booksmart” και ήξερα ότι η Ολίβια έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο. Και μετά ήρθε μια στιγμή που σκέφτηκα ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να σκηνοθετήσει την ταινία». 
To σενάριo της ταινίας έγραψαν τέσσερις αφάνταστα ταλαντούχες γυναίκες: οι Κέιτι Σίλμπερμαν, Σάρα Χάσκινς, Σουζάνα Φόγκελ και Έμιλι Χάλπερν. Ήταν τόσο καλό που μόλις η Γουάιλντ το διάβασε, δέχτηκε αμέσως. «Από την πρώτη στιγμή που διάβασα την ιστορία, σκεφτόμουν ότι η ζωή στο Λύκειο είναι ένα ρίσκο. Νιώθεις ότι τα πάντα είναι μια άγρια κούρσα ζωής και θανάτου. Ήθελα να προσεγγίσω την ταινία όπως θα προσέγγιζε ένας σκηνοθέτης μια μεγάλη ταινία δράσης», εξηγεί η Γουάιλντ.
Η εξέλιξη της ιστορίας ήταν μια φυσική διαδικασία που απαιτούσε μια επιδέξια σεναριογράφο που όχι μόνο θα καταλάβαινε το όραμα του σκηνοθέτη αλλά και που θα μπορούσε να συλλάβει και να μεταφέρει την εμπειρία του Λυκείου με έναν αστείο και ουσιώδη τρόπο. Η Κέιτι Σίλμπερμαν (Set it up, Isn’t it Romantic) ξαναέγραψε το σενάριο και έκανε την ιστορία ακόμα καλύτερη. Για τη Σίλμπερμαν, το «Booksmart» ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Στο Λύκειο δεν πήγαινα σε πάρτι οπότε αυτή η ταινία είναι όλα όλα θα έκανα αν δεν καθόμουν συνέχεια σπίτι», αναφέρει. «Μακάρι να την είχα δει όταν ήμουν έφηβη».
Την εκτέλεση παραγωγής της ταινίας έχουν κάνει οι μετρ της κωμωδίας Γουίλ Φέρελ (Zoolander, Οι Yποψήφιοι, Old School) και Άνταμ ΜακΚέι (Step Brothers, Anchorman, Το Μεγάλο Σορτάρισμα, Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία).

books5.jpg books1.jpg


Οι πρωταγωνίστριες

Από την αρχή, όλοι πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν την ταινία αν δεν έβρισκαν το κατάληλο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η ταινία βασίζεται στη χημεία της Μόλι και της Έιμι και η Γουάιλντ βρήκε τις κατάλληλες ηθοποιούς που θα μετέφεραν αυτή τη χημεία στα πρόσωπα των χαρισματικών νεαρών Κάιτλιν Ντέβερ (Μικρά Όμορφα Πλάσματα) και Μπίνι Φέλντσταϊν (Lady Bird).
Ο χαρακτήρας της Ντέβερ, η Έιμι, είναι υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και βαθιά «τσιμπημένη» με την κοπέλα που της κάνει ιδιαίτερα. Αν και η Έιμι είναι γκέι, αυτό δεν γίνεται το κεντρικό θέμα της ιστορίας. «Η Έιμι είναι γλυκιά και αθώα και ζει τη ζωή της σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας», εξηγεί η Ντέβερ. «Υποστηρίζει πολλές οργανώσεις και σχεδιάζει να πάει στην Αφρική όταν τελειώσει το σχολείο για να βοηθήσει τις γυναίκες. Όταν πρόκειται για άλλους, η Έιμι είναι πραγματική πολεμίστρια. Αλλά όταν πρόκεται για την ίδια, δεν έχει θάρρος». 
Ο χαρακτήρας της Μπίνι Φέλντσταϊν, η Μόλι, είναι μια καταφερτζού που κοιτάει μόνο το μέλλον της και δεν θέλει να σπαταλάει τον χρόνο της σε τίποτα άλλο. «Είναι η καλύτερη μαθήτρια. Θα πάει στο Γέιλ. Και όσο κι αν ενδιαφέρεται για την Έιμι, ενδιαφέρεται περισσότερο για τα μαθήματά της», αναφέρει η Φέλντσταϊν. «Είναι σίγουρη για το τι θέλει να κάνει στη ζωή της και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει. Δεν θα αφήσει κανένα εμπόδιο να μπει στον δρόμο της. Το να περνάει καλά δεν είναι στο πρόγραμμά της».

books3.jpg


Οι υπόλοιποι χαρακτήρες


•    Ο σύζυγος της Ολίβια Γουάιλντ, ο ταλαντούχος κωμικός Τζέισον Σουντέικις (Αφεντικά για Σκότωμα, Οικογένεια Μίλερ) έχει τον ρόλο του διευθυντή Μπράουν που έχει πια βαρεθεί τη δουλειά του και κάνει όσο λιγότερα γίνεται.
•    Ο Νικ, που τον υποδύεται ο Μέισον Γκούντινγκ, είναι η ψυχή του πάρτι. Είναι έξυπνος, γλυκός, με ωραία μαλλιά και στυλ. Είναι αυτός που προσπαθεί πάντα να ευχαριστεί τους άλλους. Η γοητεία του και ο χαλαρός τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα, εξοργίζει την Μόλι.
•    Ο Νίκο Χιράγα είναι ο Τάνερ που, ενώ το προσπαθεί πολύ, είναι άτυχος με τις γυναίκες.
•    Η Μπίλι Λουρντ (Ο Πόλεμος των Άστρων: Οι Τελευταίοι Τζεντάι) υποδύεται την Τζίτζι, η οποία είναι στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς και δεν την ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι γι’ αυτήν.
•    Η Νταϊάνα Σίλβερς είναι η Χόουπ, ένα κυνικό όμορφο κορίτσι που είναι πολύ κουλ γι’ αυτό το σχολείο.
•    Η Τζέσικα Γουίλιαμς («Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ») υποδύεται την κυρία Φάιν, την καθηγήτρια που όλοι αγαπούν και η οποία στηρίζει τη Μόλι και την Έιμι σε οτιδήποτε χρειαστούν. Αν και δημοφιλής με τους μαθητές, η Φάιν έχει τα δικά της προβλήματα.

books2.jpg


Σκηνοθεσία: Ολίβια Γουάιλντ
Σενάριο: Κέιτι Σίλμπερμαν, Σάρα Χάσκινς, Σουζάνα Φόγκελ, Έμιλι Χάλπερν
Παραγωγή: Τζέσικα Έλμπαουμ, Ντέιβιντ Ντιστένφελτν, Μέγκαν Έλισον, Τσέλσι Μπάρναρντ,  Κέιτι Σίλμπερμαν
Ηθοποιοί: Κέιτλιν Ντέβερ, Μπίνι Φέλντσταϊν, Λίζα Κούντροου, Μπίλι Λουρντ, Τζέισον Σουντέικις,  Μέισον Γκούντινγκ,  Νίκο Χιράγα, Νταϊάνα Σίλβερς,  Τζέσικα Γουίλιαμς
Φωτογραφία: Τζέισον ΜακΚόρμικ
Μοντάζ: Τζέιμι Γκρος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Έρικα Τοθ
Μουσική: Dan the Automator
Διάρκεια: 102’
Διανομή: ΟDEON
Είδος: Κωμωδία

.be

Booksmart_poster.jpg