Είσαι νέος και αναζητάς έναν προορισμό οικονομικό, κοντινό και έξω από τα συνηθισμένα; Το Βουκουρέστι είναι για σένα!


Το λένε «Παρίσι των Βαλκανίων» για τους φαρδείς δρόμους, τα ιστορικά κτίρια και τα καταπράσινα πάρκα του. Το Βουκουρέστι όμως έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα χάρη στο ξεχωριστό χαρμάνι που συνθέτει το μεσαιωνικό και το πρόσφατο, σοσιαλιστικό, παρελθόν της Ρουμανίας. Σε «οργασμό» ανοικοδόμησης τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να σβήσουν οι πληγές της Επανάστασης, η πόλη είναι από τις πιο ζωντανές πρωτεύουσες της Ευρώπης και προσελκύει από εναλλακτικούς φοιτητές και νέους μέχρι επιχειρηματίες που έρχονται για να ανακαλύψουν τα κρυμμένα σημεία της όπου ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός και η ρουστίκ γοητεία αγκαλιάζονται με τα μοδάτα μπαρ και τα λαμπερά mall. Και με τις καθημερινές απευθείας πτήσεις της Aegean από την Αθήνα, μπορείς να νιώσεις τον παλμό του Βουκουρεστίου σε μόλις 1 ώρα και 35 λεπτά!

Παλάτι του Κοινοβουλίου
Ξεκίνα τη βόλτα σου από το υπερφιλόδοξο Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului). Εξάλλου, και να θες δεν μπορείς να το αγνοήσεις! Αξίζει, όμως, τον κόπο να επισκεφτείς το γνωστό και ως Παλάτι του Λαού, το τελευταίο σπίτι του Νικολάι Τσαουσέσκου, που ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και παρότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ έφτασε να καταλαμβάνει 330.000 τετραγωνικά μέτρα! Είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη και το δεύτερο στον κόσμο (είναι πίσω μόνο από το αμερικανικό Πεντάγωνο) και έχει 12 ορόφους και 1.100 δωμάτια. Ένα κτίριο υπερπαραγωγή με όλη τη σημασία της λέξης, στεγάζει σήμερα το Κοινοβούλιο και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μπορείς να δεις τα υπερπολυτελή δωμάτιά του σε μία από τις 45λεπτές ξεναγήσεις.

 PalatulParlamentului.jpg
Το κολοσσιαίο Παλάτι του Κοινοβουλίου κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης

Επόμενη στάση: Ομόνοια
Συνέχισε τη βόλτα σου στην πράσινη λεωφόρο Unirii (Ομόνοιας), μέχρι την ομώνυμη πλατεία με το σιντριβάνι στη μέση που είναι κάτι σαν το κέντρο του Βουκουρεστίου. Από εδώ θα πάρεις το δρόμο για την Παλιά Πόλη. Πριν, όμως, κάνε μία στάση στο Hanul lui Manuc (Str. Franceza nr. 62) για να φας καλά και οικονομικά. Πρόκειται για ένα πανδοχείο που λειτουργεί από το 1808 και μοιάζει να έχει μείνει παγωμένο στο χρόνο. Αν και αποτελεί σταθερό σημείο επίσκεψης πολλών γκρουπ και τουριστών, το φαγητό θα σε αποζημιώσει. 

Παλιά Πόλη 
Η καρδιά του Βουκουρεστίου χτυπάει στην Παλιά Πόλη, που αποκαλείται και Lipscani από τους ντόπιους. Θα τη βρεις ανάμεσα στις φανταχτερές βιτρίνες της Calea Victoriei (Λεωφόρος Νίκης), τα βουλεβάρτα Bratianu και Regina Elisabeta και τον ποταμό Νταμποβίτ. Η περιοχή καταστράφηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά σήμερα ζει μεγάλες δόξες, συγκεντρώνοντας χαρακτηριστικά δείγματα του σοσιαλιστικού παρελθόντος δίπλα σε νεανικά μπαράκια, hip café, πρωτότυπα εστιατόρια, μοντέρνες γκαλερί και γερμανικές μπυραρίες. Είναι σίγουρα το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης, και κερδίζει την προτίμηση τόσο των νέων της πόλης όσο και των τουριστών, που γεμίζουν τα τραπεζάκια που απλώνονται στα στενά δρομάκια. Στην Calea Victoriei θα πάρεις μία γεύση από ιστορία, αφού είναι ένας από τους παλαιότερους δρόμους της πόλης, χτισμένος το 1692. Αν πάλι νιώσεις μία στιγμιαία νοσταλγία για την πατρίδα, κατευθύνσου στην οδό Σταυρουπόλεως (ναι έτσι λέγεται!) για να δεις την ομώνυμη εκκλησία που έχτισε εδώ το 1724 ο Έλληνας μοναχός και αρχιμανδρίτης Ιωάννης Στρατονικέας. 

Lipscani.jpg
Στην Παλιά Πόλη η νύχτα ποτέ δεν τελειώνει

Τα πάρκα
Χαλάρωσε στο «Σέντραλ Παρκ» του Βουκουρεστίου, το Πάρκο Χεραστράου (Parcul Herastrau) στα βόρεια της πόλης. Περπάτησε στις όχθες της τεράστιας λίμνης του και βρες το σημείο που σου αρέσει για ένα χαλαρό πικ νικ. Αν δεν έχεις εξαντληθεί από την περιήγηση στο Παλάτι του Κοινοβουλίου, μπορείς να γυρίσεις τη λίμνη με βάρκα ή καραβάκι. Αν πάλι θες να δεις πώς είναι η ρουμανική επαρχία χωρίς να απομακρυνθείς από τον αέρα και τις ανέσεις της πόλης, κατευθύνσου προς το υπαίθριο Μουσείο Ρουμανικού Χωριού. Το εμπνεύστηκε ο εθνογράφος Dimitrie Gusti και είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, αφού έχει περίπου 270 κτίρια που συνθέτουν ένα τυπικό ρουμανικό χωριό, με ξύλινα σπίτια, εκκλησίες και ανεμόμυλους. Το παλαιότερο πάρκο της πόλης όμως είναι το Cismigiu, απέναντι από το Δημαρχείο. Φτιάχτηκε το 1847 και κάτω από τα χιλιάδες δέντρα του έχει άπειρα σημεία για βόλτα και ξεκούραση, χώρους για να παίξεις σκάκι και άλλες δραστηριότητες και φυσικά μία ήρεμη λίμνη που φαίνεται να είναι το απαραίτητο συστατικό κάθε πάρκου που σέβεται τον εαυτό του στο Βουκουρέστι.

cismigiu.jpg
Κάνε βαρκάδα στη λίμνη του πάρκου Cismigiu

Για εξερεύνηση 
Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να φύγεις από την πατρίδα του Δράκουλα, χωρίς να δεις κάτι σχετικό αλλά η Τρανσυλβανία σου πέφτει λίγο μακρινή, πήγαινε στη λίμνη Snagov και κάνε μία επίσκεψη στο μοναστήρι όπου λέγεται ότι βρίσκεται ο τάφος του Βλαντ Τέπες, του πρίγκιπα που ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ.

Κάνε statue spotting στο Πάρκο Χερεστράου, αναζητώντας τα δεκάδες αγάλματα που κοσμούν τους κήπους των 4.000 στρεμμάτων. Έξτρα tip: ανάμεσά τους «κρύβεται» και ο βασιλιάς της ποπ, Μάικλ Τζάκσον!

Κοντά στην εκκλησία της Σταυρουπόλεως, ανακάλυψε την μπιραρία Caru cu Bere που είναι εδώ από το 1875. Μπες μέσα και θα δεις ότι ο αχανής χώρος είναι όλος ξύλινος και μοιάζει με γοτθική εκκλησία. Αν στέγνωσε το στόμα σου από το δέος, δροσίσου με μία από τις τεράστιες μπύρες που σερβίρονται εδώ, συνοδεία ιδιαίτερου μενού.  

CarucuBere.jpg
Στο Caru cu Bere θα κάνεις μπυροκατάνυξη

Τα Μουσεία
Στο πίσω μέρος του Κοινοβουλίου, λειτουργεί από το 2004 το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Muzeul National de Arta Contemporana), όπου θα δεις περιοδικές εκθέσεις Ρουμάνων αλλά και Ευρωπαίων καλλιτεχνών και τις μόνιμες συλλογές που θα σου συστήσουν λίγο καλύτερα την ιστορία της Ρουμανίας. Αν είσαι λάτρης της ιστορίας πήγαινε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο εντυπωσιακό πρώην Μέγαρο των Ταχυδρομείων, το οποίο χτίστηκε το 1899 στην Calea Victoriei και μην παραλείψεις να κάνεις μία στάση στο θησαυροφυλάκιό του για να δεις τα χρυσά αντικείμενα του γοτθικού θησαυρού του 4ου αιώνα που ανακαλύφθηκε στο Πιετροασέλε. Στο Παλάτι Κατακουζινού (Calea Victoriei 141), που έχει νεοκλασικά και art nouveau στοιχεία και ήταν σπίτι του Πρωθυπουργού του 1900 Γκριγκόρ Κατακουζινού, θα δεις το Μουσείο George Enescu, του μεγαλύτερου βιολονίστα και συνθέτη, που έχει γράψει τις Ρουμάνικες Ραψωδίες. 

DimitrieGusti.jpg
Το Μουσείο του Ρουμανικού Χωριού μοιάζει με το χωριό του Αστερίξ

Οι γεύσεις 
Η τοπική κουζίνα είναι ένα ενδιαφέρον mix από ουγγρικές, γερμανικές και τουρκικές επιρροές. Δοκίμασε οπωσδήποτε τις εξαιρετικές, αλλά λίγο βαριές ρουμάνικες σούπες, όπως την tocanita, που είναι κρεατόσουπα με πολλά και διαφορετικά μυρωδικά, αλλά και την ciorba de perisoare, που είναι σούπα με κεφτέδες! Αξίζει, επίσης, να γευτείς saramura, δηλαδή παστό κυπρίνο καπνιστό, ghiveci, ένα λαδερό φαγητό με πάνω από 20 λαχανικά, τα τοπικά μπιφτεκάκια mititei και τα λουκάνικα patricieni που μπορείς να τα βρεις και στις υπαίθριες αγορές. Για το τέλος, κράτα λίγο χώρο για τα papanasi, που είναι λουκουμάδες με κρέμα και τυρί. 

Νυχτερινή ζωή
Το Βουκουρέστι έχει πολύ ζωντανή βραδινή ζωή, με πολλά μπαρ, μπυραρίες και κλαμπ που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Βρες αυτό που σου ταιριάζει στους πεζόδρομους του κέντρου, όπου συνυπάρχουν ψαγμένα μπαράκια με κλαμπ για ολονύχτια πάρτι και wine μπαρ για πιο γκουρμέ καταστάσεις. Τα καλύτερα στέκια για φαγητό αλλά και ποτό θα τα βρεις εκτός από το Lipscani, στην Calea Victoriei, στην Πλατεία Επανάστασης και στο πάρκο Χερεστράου. Αν δεν κρατιέσαι να έρθεις και βρεθείς εδώ Μάιο μήνα θα δεις και θα ακούσεις το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ ενώ τον Ιούνιο οι μύστες της ροκ μαζεύονται εδώ για το Rock the City Festival.

Ταξίδεψε τώρα!
Το Βουκουρέστι είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα καθημερινά! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο el.aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: Η Aegean προσγειώνεται στο Henri Coanda International Airport που βρίσκεται 16,5 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι. Για να πας στο κέντρο της πόλης μπορείς να επιλέξεις τις λεωφορειακές γραμμές 780 και 783, καθώς και το τρένο που συνδέει το αεροδρόμιο με τον κεντρικό σταθμό του Βουκουρεστίου.

Τα δρομολόγια
Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις της Aegean από την Αθήνα προς το Βουκουρέστι.

Βρες τώρα ξενοδοχείο!
Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!