Το ξεχωριστό new entry στους ευρωπαϊκούς προορισμούς τώρα είναι ακόμα πιο κοντά!


Αναγεννημένη από τις στάχτες της, έχοντας αφήσει πίσω της το γκρίζο παρελθόν, η Βαρσοβία εξελίσσεται σε μία από τις πιο ανερχόμενες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η αναστηλωμένη παλιά πόλη με την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, τα μοντέρνα αρχιτεκτονήματα, τα υπέροχα πάρκα, οι αρτιστίκ γειτονιές και η ενδιαφέρουσα πολιτιστική ζωή κάνουν την πολωνική πρωτεύουσα ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των εναλλακτικών αποδράσεων. Εξάλλου, μπορεί να βρεθείς εκεί απευθείας από την Αθήνα με μία από τις καθημερινές πτήσεις της Aegean, ακόμα και για ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο!

Από την Παλιά στη Νέα Πόλη

Ξεκίνησε τη βόλτα σου από την Παλιά Πόλη (Stare Miasto). Αν και ανακατασκευάστηκε με πολλή προσοχή μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διατηρεί πιστά τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και μάλιστα αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περιποιημένοι λιθόστρωτοι δρόμοι, πανύψηλα γοτθικά κτίρια, μπαρόκ ναοί και παλάτια δίνουν την αίσθηση πως περιπλανιέσαι σε ένα μέρος που έχει παραμείνει ανέγγιχτο εδώ και αιώνες. 

Κάνε μια μεγάλη βόλτα στη γραφική πλατεία της Αγοράς (Rynek Starego Miasta), που θυμίζει μεσαιωνικές πόλεις της Τοσκάνης, και στην πλατεία του Κάστρου (Plac Zamkowy) όπου θα δεις την 22 μέτρων στήλη του βασιλιά Zygmunt και το Βασιλικό Κάστρο (Zamek Krolewski) που ξαναχτίστηκε μετά τη ναζιστική καταστροφή (Plac Zamkowy 4). 
 

ZamekKrolewski.jpg
Κάνε οπωσδήποτε μία βόλτα στο επιβλητικό Βασιλικό Κάστρο

Για να χαλαρώσεις, κατευθύνσου στα χαριτωμένα cafe και χαζέψε στους υπαίθριους πάγκους που πωλούν κούκλες με τοπικές φορεσιές και δαντελένια κομψοτεχνήματα. Συνέχισε τον περίπατο σου στη γειτονική Νέα Πόλη (Nowe Miasto), που είναι βέβαια «νέα» μόνο κατ’ όνομα, αφού ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα. Μπορείς να κάνεις μία στάση στην ήσυχη πλατεία Rynek Nowego Miasta, στην κεντρική οδό Freta, όπου βρίσκεται και το Μουσείο της Μαρί Κιουρί (ul. Freta 16), αλλά και στο παλάτι Krasiński με το υπέροχο μπαρόκ πάρκο του (pl. Krasińskich 3/5).

Ακολουθώντας τη Βασιλικό Οδό 

Η Krakowskie Przedmiescie, η αποκαλούμενη και «Βασιλική Οδός», ένωνε το Βασιλικό Κάστρο με τη θερινή κατοικία των βασιλέων στο πάρκο Lazienski. Πρόκειται για μια απολαυστική διαδρομή μήκους 4 χλμ, με μια σειρά από δρόμους που σου αποκαλύπτουν σπουδαία μνημεία της πόλης. Θα περπατήσεις σε φαρδιά πεζοδρόμια ανάμεσα σε μπαρόκ και νεοκλασικά κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα και θα θαυμάσεις επιβλητικούς ναούς, όπως την εκκλησία της Αγίας Άννας του 1788, το Προεδρικό Μέγαρο με το άγαλμα του πρίγκιπα Józef Poniatowski, το Πανεπιστήμιο της πόλης και πολυτελή ξενοδοχεία. Ένας από τους ωραιότερους δρόμους που θα συναντήσεις σε αυτή τη διαδρομή είναι η Nowy Swiat με κομψές μπουτίκ, μπαρ και εστιατόρια που σφύζουν από ζωή. Η «Βασιλική Οδός» θα σε οδηγήσει σε ένα από τα ωραιότερα παλάτια της Πολωνίας, το Lazienski με το τεράστιο πάρκο, στα νότια του κέντρου της Βαρσοβίας.

Βόλτες στα πάρκα

Στο Lazienki, το Πάρκο των Βασιλικών Λουτρών στο τέλος της «Βασιλικής οδού», θα κάνεις ένα διάλειμμα από τις περιπλανήσεις σου στην πόλη, απολαμβάνοντας ένα χαλαρό περίπατο σε έναν από τους ωραιότερους υπαίθριους χώρους της πόλης. Το πάρκο σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνει υπέροχα art nouveau κτίρια, ρωμαϊκό αμφιθέατρο και λίμνες. Εδώ θα δεις και το μνημείο Σοπέν του 1926, που απεικονίζει τον Πολωνό συνθέτη σε μία στιγμή έμπνευσης (Agrykoli 1). 
Το άλλο διάσημο πάρκο της πόλης βρίσκεται στο μπαρόκ παλάτι Wilanow, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Μικρές Βερσαλλίες». Η θερινή κατοικία του Πολωνού βασιλιά Jan Sobieski, στις νότιες παρυφές της πόλης, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και διαθέτει καταπληκτικούς ολάνθιστους κήπους και ρομαντικές λιμνούλες που προσφέρουν ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση (Stanislawa Kostki Potockiego 10/16).

Lazienki.jpg
Στο Lazienki θα χαλαρώσεις με τους ντόπιους

Η πόλη από ψηλά

Την ωραιότερη πανοραμική θέα της πόλης θα την απολαύσεις από το Palac Kultury I Nauki (Παλάτι Τεχνών και Επιστημών). Πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο στην Πολωνία (237 μ. και 42 όροφοι), το οποίο προσφέρθηκε τη δεκαετία του ’50 από τον Στάλιν ως δώρο του σοβιετικού λαού στο πολωνικό έθνος. Το αμφιλεγόμενης αισθητικής οικοδόμημα, που είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης, φιλοξενεί σήμερα μουσεία, κινηματογράφο, βιβλιοθήκες και θέατρα. Αξίζει να το επισκεφθείς την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να ανέβεις με το ασανσέρ στον 30ο όροφο και να αγναντέψεις την πόλη από ύψος 115 μέτρων (Plac Defilad 1). 

Praga: Η εναλλακτική πλευρά της πόλης

Πέρασε στην αντίπερα όχθη του ποταμού Βιστούλα για να ανακαλύψεις το «άλλο», ίσως και πιο αληθινό, πρόσωπο της Βαρσοβίας. Η γειτονιά Praga μπορεί να χάνει σε ομορφιά, αλλά κερδίζει σε ζωντάνια και δημιουργικότητα. Η Praga ήταν πάντα η underground περιοχή της πόλης, με υψηλή εγκληματικότητα, εργοστάσια και σοβιετικά μπλοκ κατοικιών. Σήμερα, τα πρώην εργοστάσια και οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες έχουν μετατραπεί σε γκαλερί, πολυχώρους πολιτισμού, αντικερί και hip cafe, εστιατόρια και μπαρ που εξιτάρουν τους λάτρεις της εναλλακτικής αισθητικής. Περιπλανήσου στους δρόμους της για να ανακαλύψεις το στέκι που σου ταιριάζει αλλά και μοναδικές street art δημιουργίες που χαρίζουν σε αυτή τη μοναδική γειτονιά ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.

Για ανακάλυψη

Αν θες να δεις κάτι έξω από τα συνηθισμένα, πήγαινε στο 51 της Al. Jerozolimskie για να ανακαλύψεις το Fotoplastikon, όπου προβάλλονται τρισδιάστατες φωτογραφίες. Αυτό της Βαρσοβίας λειτουργεί από το 1905 και είναι από τους λιγοστούς τέτοιους χώρους που έχουν απομείνει στον κόσμο.

Αν πάλι νιώθεις έτοιμος να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο μπορείς να κάνεις την «Ξενάγηση με ποδήλατο στην κομμουνιστική Πολωνία» ή, αν δεν είσαι φαν του ποδηλάτου, να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο της εποχής με οδηγό που θα σου δείξει όλα τα σημεία-κλειδιά της πόλης από το πρόσφατο κομμουνιστικό παρελθόν της Βαρσοβίας, να ακούσεις ιστορίες από την εποχή και να πάρεις μία γεύση του πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν από 30 χρόνια. 

Βρες, ακόμα, το δρόμο για το Soho Factory, ένα ξεχωριστό σημείο στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, όπου εκτός από cafe και εστιατόρια θα βρεις το μοναδικό Neon Muzeum. Εδώ θα μάθεις τα πάντα για το σοσιαλιστικό ρεαλισμό που κυριαρχούσε στην Πολωνία τις δεκαετίες του ’60 και ’70 και θα ανακαλύψεις την ξεχωριστή σημασία που είχαν οι πινακίδες νέον στην πόλη, μέσα από ιστορικά κομμάτια που ανήκαν σε εργοστάσια, ανθοπωλεία, βιβλιοθήκες, σταθμούς τρένων και σινεμά. Αν μάλιστα έρθεις τώρα που ανοίγει ο καιρός, μετά το Μουσείο, μπορείς να χαλαρώσεις στον πανέμορφο εξωτερικό χώρο του Soho ξαπλωμένος σε μία αιώρα!

fotoplastikon.jpg
Ανακάλυψε τα μυστικά του Fotoplastikon

Οι γεύσεις

Η γαστρονομική σκηνή της πόλης περιλαμβάνει από πολλά και καλά bar mleczny (που σημαίνει κάτι σαν bar γάλακτος αλλά στην πραγματικότητα είναι λαϊκά εστιατόρια που διατηρούν την ατμόσφαιρα του σοσιαλιστικού παρελθόντος) για απλή και φθηνή πολωνική κουζίνα μέχρι εστιατόρια υψηλής ποιότητας, όπου οι σεφ πειραματίζονται αντλώντας επιρροές από Βαλκάνια, Μεσόγειο και Κεντρική Ευρώπη. Τα best of της τοπικής κουζίνας είναι τα γεμιστά ζυμαρικά pierogi, το zurek (ξινή σούπα με λουκάνικο και βραστό αυγό), το bigos (κρέας μαγειρεμένο με λάχανο τουρσί) και το sledz w oleju (ρέγγα στο λάδι με φέτες κρεμμυδιού). 

Επίσκεψη στα μουσεία

Εάν ενδιαφέρεσαι για την ιστορία, τότε θα πρέπει να επισκεφθείς το Μουσείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας, που είναι αφιερωμένο στην επανάσταση της πόλης ενάντια στους ναζί το 1944 (Grzybowska 79), αλλά και το Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων που άνοιξε το 2013 (Anielewicza 6). Το Εθνικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας με χιλιάδες αντικείμενα αιγυπτιακής, αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, καθώς και έργα Πολωνών και ξένων ζωγράφων (Al. Jerozolimswkie 3). Οι φίλοι της μουσικής δεν πρέπει να χάσουν την επίσκεψη στο Μουσείο Σοπέν που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ρομαντικό συνθέτη (Okólnik 1), ενώ οι ταξιδιώτες που αγαπούν τη σύγχρονη τέχνη αξίζει να κάνουν μια στάση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζεται στο κάστρο Ujazdowski (Jazdów 2) και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Pańska 3).

chopinmuseum.jpg
Μην χάσεις το Μουσείο του Σοπέν

Νυχτερινές διαδρομές στην πόλη

Η Βαρσοβία διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή, με ενδιαφέρουσα μουσική σκηνή και πολλά bar και club που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Τουλάχιστον μία από τις νύχτες σου θα την περάσεις στην πλατεία Zbawiciela, ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, όπου συναντιέται ο νεαρόκοσμος για φαγητό και ποτό. Εναλλακτικά στην Praga, στη δεξιά πλευρά του Βιστούλα θα βρεις από παμπ με ντόπιες μπύρες και παραδοσιακή πολωνική βότκα μέχρι πολυώροφα στέκια που διαθέτουν εστιατόρια, club και αίθουσες για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Το καλοκαίρι, η δράση μεταφέρεται στις όχθες του Βιστούλα, με τα υπαίθρια club να αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή.

praga.jpg
Στην Praga μαζεύονται οι νέοι της πόλης

Info

Ταξίδεψε τώρα!
Η Βαρσοβία είναι μία πόλη που προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα καθημερινά! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω της εφαρμογής Low Fare Calendar, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη: Για το κέντρο της πόλης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία από τις λεωφορειακές γραμμές 148, 175, 188, Ν32 (νυχτερινή). Επίσης, οι γραμμές S2 και S3 του προαστιακού σιδηροδρόμου συνδέουν το αεροδρόμιο με το κέντρο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τα δρομολόγια
Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις της Aegean από την Αθήνα προς τη Βαρσοβία.

Βρες τώρα ξενοδοχείο!
Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!