Μια νέα επιμέλεια στη θρυλική λογοτεχνική σειρά του Ian Fleming αφαιρεί αναφορές που θεωρούνται προβληματικές το 2023


Μετά την παιδική λογοτεχνία του Roald Dahl, τα μυθιστορήματα του Ian Fleming με ήρωα τον θρυλικό πράκτορα James Bond  φαίνεται πως «ξαναγράφονται» με στόχο να αφαιρεθούν φυλετικές αναφορές και να είναι όσο το δυνατόν πιο politically correct γίνεται, συμβαδίζοντας με την κοινωνική πρόοδο που έχει σημειωθεί εν έτει 2023.

Υπό αυτήν την έννοια, χαρακτηρισμοί όπως η λέξη «νέγρος», που εμφανιζόταν τακτικά στα γραπτά του συγγραφέα από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, έχουν αφαιρεθεί από τις νέες εκδόσεις των βιβλίων που θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Παράλληλα, έχουν τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί και ορισμένες στερεοτυπικές απεικονίσεις μαύρων ανθρώπων, ωστόσο αναφορές σε άλλες εθνότητες, όπως και οι απόψεις του Bond για τον χαρακτήρα Oddjob στο James Bond, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου παραμένουν ως έχουν, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Telegraph.

Άλλες ατάκες που κρίνονται εξαιρετικά προβληματικές στο σήμερα, όπως «ανδρική δουλειά», «γλυκό του βιασμού» και ο χαρακτηρισμός της ομοφυλοφιλία ως μια «πεισματική αναπηρία», φαίνεται ωστόσο να διατηρούνται ως έχουν στα βιβλία.

Μαζί με τις επανεκδόσεις του έργου του συγγραφέα θα κυκλοφορήσει και μία δήλωση αποποίησης ευθύνης του εκδοτικού οίκου για τυχόν προβληματικά σημεία. «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε σε μια εποχή, στην οποία όροι και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικοί από τους σύγχρονους αναγνώστες ήταν κοινές», αναφέρει η εν λόγω προειδοποίηση.

Η αναθεώρηση της δημοφιλέστατης σειράς προέκυψε αφού ο εκδοτικός οίκος Ian Fleming Publications Ltd, που κατέχει τα δικαιώματα για το έργο του δημιουργού, ανέθεσε σε αναγνώστες να κρίνουν τη σειρά βιβλίων βάσει των σημερινών, ευαίσθητων δεδομένων.

Η νέα έκδοσή τους πρόκειται να συμπέσει με τα 70 χρόνια από τη δημοσίευση του πρώτου μυθιστορήματος του συγγραφέα, του εμβληματικού Casino Royale.