Μια σύμπραξη της Clio Muse και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.


Με αφορμή την επέτειο των 500 ετών από τη Μεταρρύθμιση (1517-2017), η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, ανέθεσε στην Clio Muse τη δημιουργία της ψηφιακής διαδρομής “Ο φτωχός μοναχός: η Μεταρρύθμιση του Λούθηρου”. Η εφαρμογή χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Περιγραφή διαδρομής:


Το 1517 ο 34χρονος Μαρτίνος Λούθηρος, καθηγητής στη Βιτεμβέργη, επιθυμούσε να αναμορφώσει την Καθολική Εκκλησία. Ήταν ένας «φτωχός, κακόμοιρος, αξιοκαταφρόνητος μοναχός» που ύψωσε το ανάστημά του στο μεγαλείο του πάπα. Η πίστη του στην ορθότητα των ιδεών του έθεσε τα θεμέλια μίας νέας Εκκλησίας και της Μεταρρύθμισης.

Οι θεματικές της διαδρομής:


1. Η Γερμανία πριν τη Μεταρρύθμιση, 2. Καθολική Εκκλησία, 3. Μαρτίνος Λούθηρος, 4. Μία επαναστατική τεχνολογία, 5. Οι γυναίκες της Μεταρρύθμισης, 6. Ο Πόλεμος των Χωρικών (1524-1525), 7. Βασικοί μεταρρυθμιστές, 8. Νέα τέχνη για νέες ιδέες, 9. Ένα διεθνές κίνημα, 10. Η Γερμανία μετά τη Μεταρρύθμιση

Κάποιες από τις ιστορίες που θα βρείτε στην ξενάγηση:


Απόδραση από τη Βορμς


Το Μάιο του 1521 ο Λούθηρος διατάχτηκε να παρουσιαστεί στη Δίαιτα της Βορμς, τη γενική συγκέντρωση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπό την ηγεσία του αυτοκράτορα Καρόλου Ε’. Ο Λούθηρος έλαβε διαβεβαίωση ανενόχλητης μετάβασης και επιστροφής από τη Δίαιτα. Μόλις παρουσιάστηκε κλήθηκε να ομολογήσει αν ήταν συγγραφέας των έργων που του αποδίδονταν και αν συμφωνεί με το περιεχόμενό τους. Αρνήθηκε να αλλάξει τις απόψεις του, καταδικάστηκε ως αιρετικός και ορίστηκε πως η θανάτωσή του θα έμενε ατιμώρητη. Οι υποστηρικτές του, φοβούμενοι για τη ζωή του, τον «απήγαγαν» καθώς περνούσε από ένα δάσος στο δρόμο προς τη Βιτεμβέργη. Για τον επόμενο χρόνο παρέμεινε κρυμμένος στον Πύργο του Βάρτμπουργκ.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος


Το φυλλάδιο ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Μεταρρύθμισης. Τα προγενέστερα θρησκευτικά κινήματα βασίζονταν στα προσωπικά χαρίσματα και τη φυσική παρουσία του μεταρρυθμιστή και η Εκκλησία μπορούσε να τα καταστείλει εύκολα. Όταν εμφανίστηκε ο Λούθηρος (το 1517), η τυπογραφία υπήρχε για μισό αιώνα και το δίκτυο τυπογραφείων στις γερμανικές πόλεις προμήθευε την αγορά με φτηνά βιβλία και φυλλάδια. Το έντυπο υλικό επέτρεπε στους μεταρρυθμιστές να μοιράζονται τις ιδέες τους με το ευρύ κοινό. Οι άνθρωποι διάβαζαν και σκέφτονταν για περίπλοκα ζητήματα μόνοι τους ή με παρέα. Ακόμα και οι αγράμματοι μπορούσαν να μαντέψουν το περιεχόμενο του κειμένου από τις απεικονίσεις που το συνόδευαν.

Μάγισσες παντού


Τον Αύγουστο του 1562 καταστροφικό χαλάζι χτύπησε τη νοτιοδυτική γερμανική πόλη του Βίζενσταϊγκ. Ο κόμης Ούλριχ φον Χέλφενσταϊν, άρχοντας της περιοχής, δεν είχε αμφιβολίες για τον ένοχο. Διέταξε και οργάνωσε ένα κυνήγι που θανάτωσε περισσότερες από 60 μάγισσες ως υπαίτιες για την καταιγίδα και τη δολοφονία παιδιών. Οι δίκες μαγισσών ήταν συχνές σε όλη την Ευρώπη της Μεταρρύθμισης και είχαν την υποστήριξη του Λούθηρου και του Καλβίνου. Οι χειρότεροι διωγμοί σημειώθηκαν σε περιοχές που υπέφεραν από την πανώλη αλλά οι βασικές κατηγορίες αφορούσαν κατάρες στα γεωργικά εργαλεία και στα ζώα, εμπρησμό, ξόρκια αγάπης, κλοπή αντικειμένων και την πρόκληση καταστρεπτικών καταιγίδων.

Τι είναι η Clio Muse;


Η Clio Muse είναι μία πλατφόρμα διαχείρισης και μεταπώλησης θεματικών πολιτιστικών ψηφιακών διαδρομών. Αποτελείται από το διαχειριστικό περιβάλλον Clio Muse CREATE και την εφαρμογή ξενάγησης Clio Muse APP. Μέσα από το Clio Muse CREATE, επαγγελματίες και φορείς στο χώρου του πολιτισμού και του τουρισμού, δημοσιεύουν την διαδρομή τους στην Clio Muse APP. Έτσι, επισκέπτες και ταξιδιώτες ανοίγουν την Clio Muse APP και απολαμβάνουν ποικίλες ξεναγήσεις στην πόλη, σε μουσεία και άλλους εκθεσιακούς χώρους.

Η ξενάγηση παρέχεται δωρεάν μέσα από την εφαρμογή της Clio Muse και αποτελείται από 10 θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται μέσα από 50 συνολικά ιστορίες. Επιπλέον, είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να περιπλανηθούν στα πρώτα χρόνια της γέννησης του προτεσταντισμού.

Ανακαλύψτε όλες τις ιστορίες της ξενάγησης, “Ο φτωχός μοναχός: η Μεταρρύθμιση του Λούθηρου”, κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή της Clio Muse σε Android και iOS συσκευές.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στο microsite της διαδρομής:

https://cliomuseapp.com/el/o-ftochos-monachos-i-metarrithmisi-tou-louthirou/