Όταν ζητήθηκε από τη Johanna Basford να σχεδιάσει ένα βιβλίο ζωγραφικής, προτίμησε να δοκιμάσει κάτι καινούριο και ανακοίνωσε στην εκδοτική της πως σκόπευε να δημιουργήσει ένα coloring book για ενήλικες και όχι παιδιά. Στην αρχή το θεώρησαν τρελό και ξεκίνησαν δειλά δειλά με 130.000 αντίτυπα. Μέσα σε λίγους μήνες "Ο Μυστικός Κήπος" τους χάρισε εκατομμύρια πωλήσεις! Η Basford έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία βιβλία ("Μυστικός Κήπος", "Μαγεμένο Δάσος", "Απέραντος Ωκεανός") ενώ περιμένουμε να κυκλοφορήσει η "Μαγική Ζούγκλα" στο τέλος του Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το εκδοτικό φαινόμενο αναζωπύρωσε πολλούς ακόμη καλλιτέχνες και πλέον η ζωγραφική έχει γίνει από μόνη της κατηγορία βιβλίων και βγάζει μονίμως best sellers.


image-920924-galleryV9-xgcd-920924.jpg 

Έψαξα λίγο παραπάνω το λόγο που πουλάνε τόσο πολύ, αγόρασα τα δικά μου coloring books με ξυλομπογιές και άφησα όλους τους φίλους μου να χρωματίσουν τις δικές τους σελίδες στα βιβλία μου. Είμαστε εθισμένοι και υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι που εξηγούν το γιατί:

1. Δεν είναι τυχαίο το ότι ονομάζονται anti-stress coloring books. Επί χρόνια οι ψυχολόγοι πρότειναν στους ασθενείς τους τη ζωγραφική ως διέξοδο των προβλημάτων τους, ακριβώς επειδή χαλαρώνει την αμυγδαλή του εγκεφάλου, τους νευρώνες που είναι ουσιαστικά συνδεδεμένοι με το αίσθημα του φόβου. Το να απασχολείς τα χέρια σου και να συγκεντρώνεσαι σε κάτι που δημιουργικό και μακρινό από τα καθημερινά προβλήματα είναι θεραπευτικό. Και μεταξύ μας, είναι πολύ πιο εύκολο να καταφύγεις σε αυτό, παρά στο διαλογισμό.

2. Είναι ένα απλό, καθόλου ακριβό και δημιουργικό χόμπι. Ακόμη κι αν δεν λειτουργεί για 'σένα ως anti-stress, μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία να μείνεις μακριά από οποιαδήποτε οθόνη τεχνολογίας (κινητό, τηλεόραση, υπολογιστή) και να ξεκουράσεις τα μάτια και το μυαλό σου.

3. Το αποτέλεσμα θα είναι όμορφο ακόμη κι αν δεν έχεις ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική. Τα σχέδια είναι εκπληκτικά και τόσο λεπτομερή που θα βρεις συναρπαστικό το να τα γεμίζεις απλά με χρώματα.

Triplus fineliner.jpg 

4. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα βιβλία ζωγραφικής κρύβουν ιστορίες, τα σχέδια τους συνδέονται και δημιουργούν ολόκληρους φανταστικούς κόσμους. Αλλά ακόμη κι αν δεν σε ελκύουν τα δάση και οι ωκεανοί, κάπου εδώ θα αναφέρω πως ετοιμάζει ένα διεστραμμένο coloring book ο Chuck Palahniuk, συγγραφέας του Fight Club! Για να προσελκύσει όλα τα γούστα...

5. Είναι αστείο το πως έχουμε συνδέσει τα χρώματα και το χαρτί με παιδική απασχόληση. Δεν γνωρίζω ποιό είναι το χρονικό σημείο που τα "μεγάλα" παιδιά σταματούν να ζωγραφίζουν κι έπειτα δεν ξαναπιάνουν μπογιές στα χέρια τους, αλλά δεν βγάζει καθόλου νόημα το να θεωρούμε μια δημιουργική απασχόληση, παιδιάστικη. Ζωγραφίστε, στη παραλία, στο πάρκο, στο τρένο ή το κρεβάτι σας. Στο τέλος θα έχετε κάτι να επιδείξετε και να νιώσετε περήφανοι.

9786180116328_3D.jpg

Εμείς σας βοηθάμε χαρίζοντας σας το εντυπωσιακό βιβλίο ζωγραφικής από τις εκδόσεις Ψυχογιός, "Φανταστικές Πόλεις". Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να....