Στο πλαίσιο του «West Side Story», η βίλα  Πετρίδη, το  νεοκλασικό κτίριο της οδού Αναγεννήσεως που ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης ανοίγει για πρώτη φορά ως χώρος δράσεων.


 Ιστορίες της Δυτικής Εισόδου
Την ανάδειξη της περιοχής της Δυτικής Εισόδου, των Ξυλάδικων και του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, συνοικίας  στις παρυφές του κέντρου της πόλης κι όμως ελάχιστα γνωστής στο ευρύ κοινό επιχειρεί  η «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, μέσα από το  διήμερο δράσεων «West Side Story», στις 14 – 15 Ιουνίου 2014.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, γκράφιτι, προβολές και άλλες δράσεις από δημιουργικές ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες  της Θεσσαλονίκης, που  μελέτησαν την περιοχή και σχεδίασαν τις δράσεις τους εμπνεόμενοι από  το περιβάλλον στο οποίο θα παρουσιαστούν. 


Στο πλαίσιο του «West Side Story», η βίλα  Πετρίδη, το  νεοκλασικό κτίριο της οδού Αναγεννήσεως που ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης ανοίγει για πρώτη φορά ως χώρος δράσεων. Επίσης θα γίνει παράδοση των πράσινων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των σχολείων με τη βοήθεια της Αντιδημαρχίας Πρασίνου.
Οι διοργανωτές του διημέρου θα επιχειρήσουν με τον τρόπο αυτό να χαρτογραφήσουν τη δυτική είσοδο της πόλης και να ξεκινήσουν την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων, των δυνατοτήτων της και κυρίως των προοπτικών της.

Το πρόγραμμα του διημέρου  περιλαμβάνει:
• Περιπατητικές ξεναγήσεις με τον ξεναγό Ιωάννη Κουρτσόγλου (Σάββατο 14 Ιουνίου και Κυριακή 15 Ιουνίου, 18.30, σημείο συνάντησης Βίλα Πετρίδη, απέναντι από τα Δικαστήρια). Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν  στη γειτονιά  μαθαίνοντας στοιχεία για το παρελθόν και το παρόν, καθώς και την ιστορία των σημαντικότερων κτισμάτων της. 
• Ο εξωτερικός τοίχος του ιστορικού Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού θα μεταμορφωθεί από νέους street artists της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα αποτυπώσουν σκηνές από την ιστορία της πόλης  (Σάββατο 14 Ιουνίου, 19.00). Τα γκράφιτι θα δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες: Apset, Zofos, Jamer, Sive, Ser-Simoni, Nar.
• Συναυλία από το κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης»  (Σάββατο 14 Ιουνίου, 19.30,  προαύλιος χώρος της Κτηνιατρικής σχολής, οδός Γιαννιτσών). Το κουαρτέτο   αποτελείται από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Παπανικολάου (βιολί), Γιώργο Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Λίλα Μανώλα (τσέλο).
• Θεατρική παράσταση – ντοκουμέντο «Στην άλλη όχθη» (Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιουνίου, 21.30, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός). Ξένοι περιηγητές του προηγούμενου αιώνα, το Μπεχ-Τσινάρ, ο Παλαιός Σταθμός, η Μπάρα -η μεγαλύτερη συνοικία οίκων ανοχής των Βαλκανίων-, το ρεμπέτικο, τα χασισοποτεία, ο εκτοπισμός των Εβραίων, οι Κινέζοι της σημερινής Chinatown, οι κάτοικοι, οι τελευταίοι επιχειρηματίες. Μία «παράλογη» ιστορική αναδρομή στην περιοχή με στόχο τον διάλογο του παρελθόντος με το σήμερα. Η παράσταση αποτελεί  συμπαραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε με την Parallaxi. Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης, δραματουργία:Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης. Ηθοποιοί: Γίαννης Καραμφίλης, Μαρία Καραμήτρη, Ματαφτσή, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Σπορίδης, Ευγενία Πανταζόγλου, Σκηνικά - Κοστούμια: ΠανωΚατω7.
• Θεατρική παράσταση «Σκηνές κυνηγιού από την κάτω Βαυαρία» από την ομάδα «Παπαλάνγκι» - θέατρο έξω από το θέατρο (Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιουνίου, 21.30, Κτηνιατρική Σχολή). Το έργο παρουσιάζει την άφιξη ενός ομοφυλόφιλου σε χωριό της Βαυαρίας, αμέσως μετά τον πόλεμο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της καχυποψίας που συναντά.   Μετάφραση: Γιούλη Ρήτα, Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος, Σκηνικά αντικείμενα-Κοστούμια: Μαργαρίτα Δεληαγγέλου, Κίνηση: Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος, Βοηθός σκηνοθέτης: Ροδιά Βόμβολου, Παίζουν: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Θέμης Θεοχάρογλου, Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Άρης Νινίκας, Κατερίνα Σισσίνι.
•  «Μπέχτσιναρ –μια performance δρόμου» από την ομάδα Die Wolke και το studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ (Σάββατο 14 Ιουνίου, 20.00, Κτηνιατρική Σχολή). Ένας άδειος δρόμος, κομμάτια από ανθρώπινες ιστορίες, εικόνες και μνήμες διάσπαρτες -αποχωρισμός, συνάντηση, έκφραση της σκέψης μέσα από το τραγούδι, το ρεμπέτικο τραγούδι. Εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη, αφηγούμενες μικρές αυτοτελείς ιστορίες, χωρίς νοσταλγική διάθεση.  Σύλληψη-σύνθεση:Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Δροσιά Τριαντάκη. Συμμετέχουν μαθητές του studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ.
• «Future City Game» του British Council (Σάββατο 14 Ιουνίου και Κυριακή 15 Ιουνίου).  Ταξιδεύοντας σε 15 χώρες και πάνω από 90 γειτονιές σε όλη την Ευρώπη, από τη Γλασκώβη μέχρι τη Μόσχα και από το Ελσίνκι μέχρι τη Θεσσαλονίκη, το διαδραστικό αυτό παιχνίδι  έχει   σκοπό: να ενθαρρύνει τη σκέψη και τη συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της περιοχής τους.
• «Ο ήχος ξορκίζει τις σκιές»  μουσικό happening από το σύνολο κρουστών «Η Κρούση» (Κυριακή 14 Ιουνίου, 20.00, Βίλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως). 
•  «Οι εικόνες μιας πόλης» από το Μουσείο Φωτογραφίας, στο πλαίσιο της  PhotoBiennale,  (Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιουνίου, 21.00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός). Θα προβληθούν αστικά φωτογραφικά αποτυπώματα που αναδεικνύουν σημεία της τοπογραφίας της πόλης
• Έκθεση των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών προτάσεων για την ανάπλαση της περιοχής των Ξυλάδικων και της δυτικής εισόδου (Σάββατο 14 Ιουνίου και Κυριακή 15 Ιουνίου, Κήπος Κτηνιατρικής Σχολής).  Επίσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία   και του εθνογραφικού πορτρέτου-έρευνας που έγινε στην περιοχή.

Η συμμετοχή στις δράσεις του «West Side Story» είναι  δωρεάν.
Στις περιπατητικές ξεναγήσεις και στο «Future City Game»  οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.