“Thx”; Ε, όχι και έτσι…


Ξέρεις πώς είναι. Στα μηνύματα πια μιλάμε σαν να γράφουμε σε κώδικα. Όμως, σύμφωνα με νέες έρευνες, αυτές οι συντομεύσεις — όσο "γρήγορες" και "βολικές" κι αν φαίνονται — τελικά μπορεί να κάνουν κακό στις σχέσεις μας αντί να τις διευκολύνουν.

Μάλιστα, ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν τα «μισά» λόγια σαμποτάρουν την αυθεντική επικοινωνία και τα «άγραφά» μηνύματα που περνάμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όπως γράφουν στον Independent.

Τελικά, οι συντομογραφίες μας κρατάνε σε μεγαλύτερη απόσταση;

Σε έρευνα με 150 άτομα στις ΗΠΑ, ηλικίας 18-65, πάνω από το 90% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί συχνά συντομογραφίες στα μηνύματά του, ενώ το 84% πίστευε ότι αυτό είτε βοηθά είτε δεν αλλάζει τίποτα στην επικοινωνία.

Spoiler alert: τα δεδομένα λένε άλλα. Το να γράφεις “u” αντί για “you” ή “cya” αντί για “see you” μπορεί να κάνει τον άλλον να νιώσει ότι τον αγνοείς ή ότι βαριέσαι να απαντήσεις σωστά.

Και δεν σταματά εκεί. Όταν οι λέξεις κόβονται τόσο πολύ που μένουν μόνο τα σύμφωνα (τύπου “thx” ή “pls”), το άτομο που διαβάζει το μήνυμα νιώθει ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια, και χάνει κάθε ενδιαφέρον για τη συζήτηση.

Η διαδικασία της έρευνας

Σε πείραμα με 1.170 άτομα, ηλικίας 15–80, όλοι έλαβαν παρόμοια μηνύματα — άλλα με συντομογραφίες και άλλα πλήρως γραμμένα. Το αποτέλεσμα; Όλοι βρήκαν τα μηνύματα με συντομεύσεις πιο ψυχρά, πιο "λίγα" και καθόλου ειλικρινή.

Και δεν έχει σημασία αν μιλάς για το τι θα κάνετε το Σάββατο ή για κάτι σοβαρό — το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες νόμιζαν ότι μιλούσαν με κολλητό ή σύντροφο, παραδέχτηκαν ότι ένιωσαν κάπως «ξενερωμένοι» όταν έλαβαν συντομευμένα μηνύματα.

Όπως είπαν οι ερευνητές, «αυτό το μικρό αίσθημα απογοήτευσης μειώνει την αίσθηση αυθεντικότητας της συνομιλίας».

Το δοκίμασαν και στο Discord, που είναι γεμάτο νεανικό κοινό, για να δουν αν ισχύει στην πράξη. Έστειλαν μηνύματα σε άγνωστα άτομα με την ίδια ερώτηση: “Τι να δω στο Netflix;” — άλλα μηνύματα ήταν προσεγμένα και κανονικά γραμμένα, και άλλα γεμάτα συντομεύσεις. Μάντεψε ποια πήραν τις περισσότερες απαντήσεις. Ναι, τα κανονικά.

Συμπεράσματα 

Η ουσία; Όχι, δεν θα χάσεις φίλους επειδή έγραψες “idk” αντί για “I don’t know”. Αλλά όταν βασίζεσαι συνέχεια σε συντομεύσεις, δίνεις την εντύπωση ότι δεν σε νοιάζει πραγματικά. Και αυτό — όσο μικρό κι αν φαίνεται — μπορεί να αφήσει λάθος εντύπωση.

Μάλιστα, μια προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2024 είχε δείξει το ίδιο: αν θες να σε πάρουν στα σοβαρά και να σου απαντούν στα μηνύματα, γράφε κανονικά. Δεν κοστίζει τίποτα παραπάνω. Μπορεί όμως να σε φέρει πιο κοντά στους άλλους.