Η επιστήμη στην υπηρεσία της υψηλής ζαχαροπλαστικής!


Ένα vegan cheesecake με επτά διαφορετικά υλικά συναρμολόγησε το Πανεπιστήμιο  Columbia και ομάδα μηχανικών του, χρησιμοποιώντας έναν 3D printer και laser για την κατασκευή του. Η ζαχαροπλαστική Παρασκευή με τη χρήση cutting edge τεχνολογίας παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science of Food.

Η τεχνολογία εκτύπωσης τροφίμων υφίσταται για περισσότερα από 15 χρόνια, όμως μέχρι σήμερα είχε περιοριστεί σε ένα μικρό αριθμό ωμών συστατικών. Για τη συγκεκριμένη δημοσίευση, οι ερευνητές του έγκριτου πανεπιστημίου ξεπέρασαν τον εν λόγω περιορισμό, τυπώνοντας αυτή τη φορά ένα γλυκό επτά συστατικών, που μαγειρεύεται επί τόπου με τη χρήση laser.

Για να δείξουν τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων, ο Jonathan Blattinger και οι συνεργάτες του επιχείρησαν να εκτυπώσουν διάφορα σχέδια του κλασικού γλυκού, αποτελούμενα από επτά βασικά συστατικά: Graham crackers, φυστικοβούτυρο, άλειμμα σοκολάτας, πουρέ μπανάνας, μαρμελάδα φράουλα, χυμό κερασιού, αλλά και παγωτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο επιτυχημένο σχέδιο ακολούθησε παρόμοιες αρχές με αυτές αρχιτεκτονικές κτιρίων και περιλάμβανε τη χρήση cracker ως βασικό συστατικό για κάθε στρώση του γλυκού, ενώ το φυστικοβούτυρο και το άλειμμα σοκολάτας χρησιμοποιήθηκαν ως υποστηρικτικά στρώματα για να συγκρατούν τα πιο μαλακά συστατικά.

Οι επιστήμονες που υλοποίησαν το ευφάνταστο ζαχαροπλαστικό πείραμα προτείνουν ότι η παρασκευή με laser και η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων μπορεί να επιτρέψουν στους δημιουργούς να εντοπίζουν γεύσεις και υφές σε κλίμακα χιλιοστού για να δημιουργήσουν νέες γευστικές εμπειρίες, οικονομικές και υψηλής ανάλυσης ως προς τη θέρμανση που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία τους.

Όπως σημειώνει ο Blattinger στη δημοσίευση: «Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων, μετά την πανδημία του Covid-19, το φαγητό που προετοιμάζεται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το φαγητό και τη μετάδοση άλλων ασθενειών. Αυτό φαίνεται πως θα είναι επικερδές για όλους μας».

Η χαμηλή θρεπτική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων που χρησιμοποιούνται ωστόσο σε αντίστοιχες παρασκευές εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα προς επίλυση. Αυτό που ωστόσο μπορεί να καταφέρει είναι να κάνει κατηγορίες τροφίμων πιο ελκυστικές σε άτομα με διαταραχές κατάποσης, μιμούμενη τα σχήματα των πραγματικών τροφών με τα πολτοποιημένα τρόφιμα που αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται και είναι εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με το paper του Columbia.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.