Τοξικές απόψεις, μισογυνισμός, κουλτούρα του body shaming, αδιέξοδες σχέσεις, κοινωνικά ταμπού στο στόχαστρο της τέχνης


Κάνοντας προβολές στο μέλλον πάντα οραματιζόμαστε μία πιο ανοιχτή κοινωνία, λιγότερο συντηρητική, ασφαλώς πιο απελευθερωμένη. Αντ' αυτού παρατηρούμε από τα ΜΜΕ μέχρι τα social media, από το δρόμο μέχρι τους πιο κοντινούς πως οι προκαταλήψεις καλά κρατούν και ακόμη γίνεται συζήτηση για τα αυτονόητα. Όπως, για το πώς θα πρέπει να είναι ο καθένας από εμάς, αντί να έχουμε πλήρη ελευθερία να είμαστε και να αισθανόμαστε όπως θέλουμε. Η ενδυμασία, η εργασία, η στάση ζωής, η επιλογή σχέσεων, η συνολική εικόνα μας μπαίνει συχνά στο στόχαστρο όταν δεν συνάδει με τον καθωσπρεπισμό που φοράει η κοινωνία μας. Και ό,τι δεν κουμπώνει πάνω σε αυτόν, απορρίπτεται. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία προσπαθεί να χτυπήσει μέσω των κολάζ που δημιουργεί η 25χρονη Chiara από την Ιταλία. Τοξικές απόψεις, μισογυνισμός, σεξισμός, κουλτούρα του body shaming, αυτοκαταστροφικές πράξεις, αδιέξοδες σχέσεις, κοινωνικά ταμπού είναι μερικά μόνο από τα θέματα από τα οποία «εμπνέεται» για να καυτηριάσει μετά στα κολάζ της. Θέματα που συναντάμε όλες και όλοι μας από τα σπίτια μας μέχρι τους χώρους εργασίας και άλλα περιβάλλοντα. Η Chiara προσπαθεί να καταστήσει σαφές το αυτονόητο, που καθόλου αυτονόητο δεν είναι αλλά βασανίζει πολλές γυναίκες στον κόσμο. Τα πιο κλασικά παραδείγματα θα τα βρεις στα κολάζ της και αφορούν όλες εκείνες τις αδιάκριτες ερωτήσεις που καλείται μία γυναίκα να απαντήσει σε οικείους για το «πότε θα παντρευτεί» και σε εργοδότες για το «αν σκοπεύει άμεσα να αποκτήσει παιδί». Ερωτήσεις που δείχνουν πόσο προσκολλημένοι είμαστε στο παρελθόν. Σε εποχές που ο ρόλος της γυναίκας ήτανπολύ συγκεκριμένος και που στην ουσία καμία γυναίκα δεν ευχαριστούσε πραγματικά. Ερωτήσεις που είναι τόσο άσκοπες σε μια κοινωνία που θέλει-δε θέλει, οι γυναίκες έχουν αποτινάξει μία για πάντα τον μανδύα που τους φόρεσαν. Ερωτήσεις που φανερώνουν πως δυστυχώς στο κοινωνικό περιβάλλον οι γυναίκες ακόμη (!) δεν αντιμετωπίζονται ισάξια με τους άντρες.

https://www.instagram.com/p/CKbenUBFrSM/

 

https://www.instagram.com/p/CKCjzH3l_6Y/

Η θεματολογία των κολάζ της όμως αγγίζει κι ένα άλλο ευαίσθητο θέμα, τις επιφανειακές σχέσεις που αναπτύσσονται σήμερα. Σε μία πραγματικότητα που οι ουσιαστικές σχέσεις θεωρούνται κάτι εντελώς αδιάφορο από τους περισσότερους, που η αυθεντική επικοινωνία (ή αλλιώς η προϋπόθεση για να πάνε καλά όλα τα άλλα) θεωρείται δευτερεύον κομμάτι, η Chiara επιχειρεί να σαμποτάρει αυτό το «ρεύμα» που τόσοι πολλοί ακολουθούν. Στο βιβλίο του Έρικ Φρομ για τον ορισμό της Αγάπης, στο οποίο η αγάπη προσεγγίζεται σαν τέχνη όπως ακριβώς μία δουλεια όπου για να μην μείνεις ερασιτέχνης και να γίνεις επαγγελματίας απαιτεί μόχθο, αναφέρει πως πριν κάποια χρόνια αρκετά ζευγάρια κατέφευγαν σε διάφορα βιβλία-οδηγούς για να μάθουν επιτέλους «τι πάει λάθος στη σχέση τους». Στις απελπισμένες τους προσπάθειες να δουν τι έφταιγε, έμαθαν από τους οδηγούς πως το καλό σεξ πρώτα και κύρια προϋποθέτει καλή επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων. Η Chiara μέσα από συγκεκριμένα κολάζ κατακεραυνώνει αποτυχημένα ραντεβού, ευκαιριακές γνωριμίες που επίσης απέτυχαν και σχέσεις συμβιβασμού. 

https://www.instagram.com/p/B7mNVboiSaM/

 

https://www.instagram.com/p/CNYDhrGlYf3/

 

https://www.instagram.com/p/CLcjHWDlsrX/

Τα κολάζ της σε εισάγουν με έναν εντελώς χιουμοριστικό τρόπο και ταυτόχρονα πικρόχολο σε μία νοοτροπία γύρω από τις σχέσεις που κάνει σαφές πως οι όμορφες συνδέσεις απαιτούν κάτι πολύ συγκεκριμένο για να επιτύχουν: προσπάθεια. Οι διηγήσεις για πρώην συντρόφους, το παιχνίδι του ghosting, οι αιφνίδιες εναλλαγές σχέσεων δεν εκλαμβάνονται ως γοητευτικά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου αγοριού/κοριτσιού αλλά μάλλον ως ένα βιογραφικό προς αποφυγήν ή προς διερεύνηση (εάν σε ενδιαφέρει).  Ρίχνοντας κανείς στο προφίλ της Chiara  μπαίνει εύκολα στο κλίμα της δικής της ιδεολογίας σύμφωνα με την οποία  η εξολόθρευση των κοινωνικών ταμπού, η αποδοχή του εαυτού μας και οι αληθινές σχέσεις είναι τα βήματα για εσωτερική ειρήνη. Για την Chiara έχει μεγαλύτερη σημασία να σέβεσαι τους ανθρώπους όπως ακριβώς είναι και νιώθουν παρά να έχεις άποψη για αυτούς, έχει μεγαλύτερη σημασία να έχεις έναν άνθρωπο για κέντρο σου και όχι να αμφιταλαντεύεσαι...

https://www.instagram.com/p/CGN5WdoFcqu/

 

https://www.instagram.com/p/B_NrKrVpka1/

 

https://www.instagram.com/p/B-VCIYbKM3l/

 

https://www.instagram.com/p/B8cLuVdC2mv/

 

https://www.instagram.com/p/B14VMD3CeG0/