Τα καλά νέα είναι πως το εφηβικό sexting δεν αποτελεί επιδημία.


Τα κακά νέα είναι πως το φαινόμενο δεν έχει μειωθεί ή εξασθενήσει  παρά της εκστρατείες που γίνονται σε αρκετά σχολεία για τους κινδύνους.

Τι είναι όμως το sexting; Πρόκειται για την ένωση 2 λέξεων, της λέξης sex και texting (δηλαδή γράφω). Είναι ουσιαστικά η ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων μέσω των κοινωνικών δικτύων  και έχει σαν άμεση συνέπεια τον σεξουαλικό ερεθισμό τους.

Δεν περιορίζεται μόνο στην ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, αλλά στέλνονται και εικόνες, βίντεο ερωτικού περιεχομένου. Μπορεί δηλαδή κάποιος να συνομιλεί με έναν άλλο άγνωστο χρήστη και να στέλνει τέτοια προσωπικά δεδομένα με κίνδυνο φυσικά την δημόσια έκθεση τους.

Το φαινόμενο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την επιστημονική κοινότητα. Και πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 3.447 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 – 24 ετών.

sexting.png

Όπως διαπιστώθηκε το 57% δεν έστελναν και αποδεχόντουσαν τέτοια μηνύματα, το 28.2% απέστελλε και αποδεχόταν, το 12.6% μόνο αποδεχόταν, ενώ το 2% ήταν μόνο αποστολείς.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jose Bauermeister, δήλωσε πως η ψυχολογία ενός ατόμου δεν έχει να κάνει με το sexting. Όμως «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο πως η τεχνολογία επηρρεάζει τις ζωές μας και συνάμα την σεξουαλική μας συμπεριφορά και τη σχέση».

Παρόλα αυτά, δηλώνουν πως το sexting που γίνεται από ανήλικους είναι ένα διαφορετικό θέμα προς εξέταση.

Τέλος ο επικεφαλής της έρευνας δηλώνει πως πολλοί έχουν στο μυαλό  τους το sexting σαν κάτι μη φυσιολογικό και συνηθισμένο και αυτό είναι θετικό γιατί σημασία έχει η ουσιαστική και μη διαμεσολαβημένη επικοινωνία σε όλους τους τομείς.