Μια εκπληκτική παγκόσμια πρωτοτυπία


Σε παράδεισο των βιβλιόφιλων εξελίσσεται η Κίμωλος.
Μετά τις πέντε ανοιχτές βιβλιοθήκες της, οι κάτοικοι ανακοίνωσαν πως φέτος θα λειτουργήσει και μια πλωτή βιβλιοθήκη στις θάλασσες του νησιού. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί η ιδέα μιας βάρκας που θα προμηθεύει τους λουόμενους με τα αγαπημένα τους βιβλία.

Η πλωτή βιβλιοθήκη θα δίνει την δυνατότητα σε ντόπιους και τουρίστες να απολαμβάνουν τον ήλιο και τις καθαρές θάλασσες παρέα με το αγαπημένο τους ανάγνωσμα. Μια βαρκούλα θα τοποθετηθεί στην παραλία Ψάθη, μία από τις πιο γνωστές περιοχές του νησιού. Ο δανεισμός θα γίνεται πανεύκολα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, με μόνη υποχρέωση το βιβλίο να επιστραφεί στο ίδιο σημείο.

Η κατασκευή της πλωτής βιβλιοθήκης έχει ήδη ξεκινήσει και η λειτουργία της αναμένεται να ξεκινήσει φέτος το καλοκαίρι. Η ξύλινη βάρκα δεν θα κινείται στις παραλίες της Κιμώλου, αλλά θα εξυπηρετεί, προς το παρόν, μόνο τους επισκέπτες της Ψάθης. Στα σχέδια, βέβαια, είναι η τοποθέτηση κι άλλων πλωτών βιβλιοθηκών στην παραλία Πράσα, στην Αλυκή και αλλού.

ploti1.jpg

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους «Κιμωλίστες».
Πρόκειται για μια εθελοντική ομάδα που απαρτίζεται από κατοίκους του νησιού που οραματίζονται μια Κίμωλο διαφορετική. Εδώ και 8 χρόνια διοργανώνουν εκδρομές, λειτουργούν τις ανοιχτές βιβλιοθήκες και τον μεταφερόμενο κινηματογράφο, παίρνουν μέρος σε πανηγύρια και δρουν ανιδιοτελώς για το καλό του τόπου τους.

Μα τι όμορφες ελληνικές ιδέες...