Για πιθανές παραβιάσεις του Digital Services Act (DSA)


Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως μπαίνει αυτή την περίοδο το TikTok για πιθανές παραβιάσεις του Digital Services Act (DSA). Έτσι, ο οργανισμός προχωρά σε διαδικασίες διεξαγωγής μίας ευρείας κλίμακας έρευνας που θα επικεντρωθεί σε αλγορίθμους που εθίζουν τους χρήστες, στη διαδικασία επιβεβαίωσης της ηλικίας των χρηστών, στις default ρυθμίσεις ιδιωτικότητας, στη διαφάνεια διαφημίσεων, στην πρόσβαση ερευνητών σε δεδομένα και στο φαινόμενο βύθισης σε rabbit holes κ.ο.κ..

Το κέντρο βάρους της έρευνας θα τοποθετείται στην ιδιωτικότητα και ασφάλεια των ανηλίκων χρηστών της πλατφόρμας, με την επιτροπή να επιθυμεί να ερευνήσει σε βάθος πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του TikTok και των αλγορίθμων του. Στόχος δεν είναι άλλος από την προστασία της φυσικής και ψυχικής ευεξία των χρηστών, αλλά ο σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών που αποτελούν μεγάλο ποσοστό των χρηστών του κοινωνικού μέσου.

Η Επιτροπή γνωρίζουμε επίσης ότι θα έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα αν διαπιστώσει παραβιάσεις στη χρήση του TikTok, οπότε περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα που θα προκύψουν από την έρευνά της.