Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά


Ένα πρόβλημα στους δορυφόρους της φαίνεται πως εντόπισε η εταιρεία του Elon Musk, SpaceX, που σύμφωνα με την ίδια δημιουργεί ανησυχία για την μακροπρόθεσμη αξιοπιστία τους. Χωρίς λοιπόν να αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες, η εταιρεία αποφάσισε να θέσει εκτός τροχιάς περίπου 100 λειτουργικούς δορυφόρους Starlink, τους οποίους θα αφήσει να καούν στην ατμόσφαιρα μέσω ελεγχόμενης καθόδου.

Η επιχείρηση της SpaceX θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, με την εταιρεία να έχει σχετική εμπειρία, έχοντας καταστρέψει μέσω ελεγχόμενης καθόδου ακόμα 406 δορυφόρους, από το σύνολο των περίπου 6.000 που διαθέτει σε τροχιά αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, η μαζική καταστροφή τόσο μεγάλου αριθμού δορυφόρων αποτελεί ασυνήθιστη κίνηση από την πλευρά της, εγείροντας ερωτήματα.

Σήμερα, 17 Starlink δορυφόροι έχουν απωλέσει την ικανότητα ρύθμισης της τροχιάς τους, με την SpaceX τους παρακολουθεί για να μειώσει το ρίσκο σύγκρουσής τους με άλλους δορυφόρους.

Παρά την μεγάλη αναποδιά, η SpaceX τονίζει πως η απόδοση των υπηρεσιών Starlink δε θα επηρεαστεί από την απόσυρση των δορυφόρων της.