Οι πρώτες συσκευές που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης βρίσκονται προ των πυλών.


Ξεκινά και επίσημα η πιστοποίηση και παραγωγή των πρώτων Wi-Fi 7 συσκευών, σηματοδοτώντας μια νέα τεχνολογική εποχή ως προς την ασύρματη δικτύωση. Τα νέα έρχονται από τον Wi-Fi Alliance, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που κατέχει το εμπορικό σήμα του Wi-Fi, που ανακοίνωσε το προχώρημα κατά τη διάρκεια της CES 2024.

Το Wi-Fi 7 βασίζεται στην τεχνολογία IEEE 802.11be και έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του Wi-Fi στις ζώνες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz. Το νέο αυτό πρότυπο αναμένεται να φέρει επανάσταση στις εφαρμογές που απαιτούν υψηλή απόδοση, χαμηλότερη καθυστέρηση, αλλά και μεγαλύτερη αξιοπιστία, σε περιπτώσεις όπως η αναπαραγωγή AR και VR περιεχομένου ή το streaming βίντεο πολύ υψηλής ανάλυσης.

Συγκεκριμένα, το Wi-Fi 7 θα διαθέτει βελτιωμένο deterministic latency (που παίζει τεράστιο ρόλο σε εφαρμογές επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας και βιομηχανικές εφαρμογές πραγματικού χρόνου), βελτιωμένη απόδοση ακόμη και σε περιοχές με πολλά άλλα παράλληλα δίκτυα, ενώ υπόσχεται πιο σταθερές συνδέσεις και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Όπως επίσης γνωρίζουμε, το Wi-Fi 7 θα υποστηρίζει κανάλια υπερ-ευρείας ζώνης των 320 MHz στο φάσμα των 6 GHz, προσφέροντας δυνητικά διπλάσια απόδοση από τις προηγούμενες Wi-Fi εκδόσεις. Θα υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία πολλαπλών συνδέσεων (Multi-Link Operation - MLO), για αποτελεσματικότερη εξισορρόπηση φορτίου.

Το Wi-Fi 7 διαθέτει επίσης 4096 Quadrature Amplitude Modulation (QAM), παρέχοντας 20% υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης από το 1024 QAM του Wi-Fi 6.

Οι καινούργιες συσκευές που θα λάβουν πιστοποίηση από την Wi-Fi Alliance αναμένεται να φέρουν φυσικά το επίσημο λογότυπο του Wi-Fi 7.

Ήδη οι πρώτες συσκευές από εταιρίες όπως η Netgear και η TP-Link βρίσκονται στη διαδικασία development και προσεχώς αναμένεται να δούμε ακόμη περισσότερους κατασκευαστές στο παιχνίδι.