Σε μόλις 10 δευτερόλεπτα, μπορούμε να γνωρίζουμε με υψηλή ακρίβεια αν ένα άτομο πάσχει από διαβήτη.


H Klick Labs μέσα από μία νέα και άκρως εντυπωσιακή έρευνα επέδειξε την ικανότητα της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης να ανιχνεύει το διαβήτη τύπου 2 μέσω ανάλυσης φωνής. Στην έρευνα που εντυπωσιάζει την επιστημονική κοινότητα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, αναλύθηκαν οι φωνητικές καταγραφές διάφορων συμμετεχόντων, με την τεχνητή νοημοσύνη να φαίνεται πως μπορεί με 89% ακρίβεια να ανιχνεύσει την ασθένεια στις γυναίκες και με 86% στους άντρες.

Η εν λόγω έρευνα αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη φωνή ατόμων που πάσχουν ή όχι από διαβήτη και προβλέπεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διενεργούνταν οι σχετικές εξετάσεις στην ιατρική κοινότητα. Κι αυτό μιας που πλέον μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, σώζοντας παράλληλα άτομα που δεν εξετάζονταν συστηματικά.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη συμμετείχαν 267 άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία έκαναν φωνητικές εγγραφές φράσεων στο smartphone τους, έξι φορές τη μέρα, για περίοδο δύο εβδομάδων. Αναλύθηκαν πάνω από 18.000 αρχεία τα οποία είχαν 14 ξεχωριστά ακουστικά χαρακτηριστικά που διέφεραν από ανθρώπους που δεν έπασχαν από διαβήτη. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη μέσω της επεξεργασίας σήματος, μπόρεσε να ανιχνεύσει αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές φωνητικές παραλλαγές, προχωρώντας σε διάγνωση. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η φωνητική τεχνολογία μπορεί να κάνει την έγκαιρη διάγνωση προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο και με πολύ μικρότερο κόστος, κάνοντας την εξέταση εύκολη στην πραγματοποίηση σε αναπτυσσόμενες ή εμπόλεμες χώρες που έχουν ελλιπείς υποδομές.

Το επόμενο βήμα των Klick Labs είναι η επέκταση της μελέτης σε πεδία εντοπισμού άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως η υπέρταση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.