Μπας και μπει φρένο στις αυξανόμενες ανησυχίες για online παρακολουθήσεις.


Τη λειτουργία IP Protection ετοιμάζεται να εισάγει το δημοφιλέστατο Google Chrome, με τη Google να πειραματίζεται αυτό το διάστημα σχετικά με την εφαρμογή της. Στόχος της νέας αυτής λειτουργίας του browser δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ιδιωτικότητας των χρηστών, σε μια περίοδο όπου οι ανησυχίες για online παρακολουθήσεις είναι όλο και αυξανόμενες παγκοσμίως.

Η IP Protection της Google επιδιώκει να κρύψει όσο το δυνατόν καλύτερα τις διευθύνσεις IP των χρηστών, χρησιμοποιώντας servers διαμεσολάβησης (proxies), χωρίς να επηρεάζονται όμως οι βασικές λειτουργίες του διαδικτύου. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, η λειτουργία θα δρομολογεί το traffic από ορισμένες διευθύνσεις μέσω proxies, καθιστώντας τη διεύθυνση IP του χρήστη μη ανιχνεύσιμη σε συγκεκριμένους ισοτόπους.

Σε πρώτη φάση, η Google θα προσφέρει τη λειτουργία ως προαιρετική για τους χρήστες, επεκτείνοντάς την σταδιακά για την καλύτερη κατανόηση των προτιμήσεών τους, αλλά και για την αποφυγή πιθανών προβλημάτων. Επίσης, στην πρώτη φάση δοκιμών, η εταιρία θα κάνει proxy μόνο τα δικά της domains, για τους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι στο Chrome και που διαθέτουν αμερικανικές διευθύνσεις IP.

Ο τεχνολογικός κολοσσός εξετάζει επιπλέον το ενδεχόμενο χρήσης και ενός 2-hop proxy συστήματος, που θα περιλαμβάνει ένα εξωτερικό δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN) που θα διαχειρίζεται το δεύτερο proxy, ενώ η Google θα διαχειρίζεται το πρώτο. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, κανένας από τους δύο μεσάζοντες δε θα έχει τις πλήρεις πληροφορίες τόσο για την IP του χρήστη όσο και για τον τελικό προορισμό, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται για πρώτη φορά στα χρονικά πραγματική ιδιωτικότητα. Για να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των υπηρεσιών που βασίζονται στο GeoIP, η Google θα εκχωρήσει στα proxies διευθύνσεις IP που θα αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τοποθεσία κοντά σε αυτή του χρήστη, χωρίς να αποκαλύπτεται όμως η ακριβής τοποθεσία του.

Η Google σχεδιάζει να δοκιμάσει το χαρακτηριστικό ξεκινώντας με τον Chrome 119.