Όλα όσα ξέρουμε για τον εξωπλανήτη BEBOP-1c, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature


Σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, αστρονόμοι εντόπισαν τον εξωπλανήτη BEBOP-1c σε ένα αστρικό σύστημα το οποίο θυμίζει έντονα τον Tatooine, τον φανταστικό πλανήτη από το κινηματογραφικό σύμπαν του Star Wars και πατρίδα του πρωταγωνιστή αυτού, Luke Skywalker. Η ομοιότητα αυτή έγκειται στο γεγονός πως ο εν λόγω εξωπλανήτης βρίσκεται σε ένα σύστημα με δύο άστρα, και μέχρι πρόσφατα η ύπαρξη ενός πλανήτη σε ένα τέτοιο σύστημα θεωρούνταν αδύνατη!

Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει δύο άστρα που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο και μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 14 πλανήτες οι οποίοι έχουν τροχιά γύρω από δύο άστρα σε ένα δυαδικό σύστημα. Μέχρι σήμερα πιστευόταν από την επιστημονική κοινότητα πως τα δυαδικά συστήματα δεν επέτρεπαν το σχηματισμό πλανητών εξαιτίας του ασταθούς περιβάλλοντος που δημιουργούσαν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις τους. Ωστόσο η ανακάλυψη του Kepler-16b διέψευσε την συγκεκριμένη πεποίθηση και απέδειξε πως είναι τελικά δυνατή η δημιουργία πλανητών σε τέτοια συστήματα.

Το δυαδικό σύστημα TOI-1338 βρίσκεται 1.320 έτη φωτός από τη Γη και το 2020 το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA εντόπισε τον εξωπλανήτη TOI-1338b. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης μέτρησης της μάζας του εξωπλανήτη, εντοπίστηκε κατά λάθος τον BEBOP-1c. Ο BEBOP-1c είναι ένας τεράστιος αέριος γίγαντας με 65 φορές τη μάζα της Γης και πέντε φορές πιο ελαφρύς από τον πλανήτη Δία. Αυτός ολοκληρώνει μία τροχιά γύρω από τα δύο άστρα σε περίπου 215 γήινες μέρες.

Ο TOI-1338b βρίσκεται σε κοντινότερη τροχιά την οποία ολοκληρώνει σε 95 μέρες. Η μάζα του είναι 22 φορές αυτή της Γης. Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί μόνο αυτοί οι δύο εξωπλανήτες στο συγκεκριμένο σύστημα, αλλά η επιστημονική κοινότητα εκφράζει την ελπίδα της να αποκαλυφθούν σύντομα περισσότεροι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.