Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον κόσμο του streaming


Στην αφαίρεση δεκάδων χιλιάδων ΑΙ generated κομματιών από τις λίστες του προχώρησε το Spotify, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Insider, και πιο συγκεκριμένα τραγουδιών που είχε δημιουργήσει η Boomy – μια εταιρία που δημιουργεί μουσική μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Τον συναγερμό φαίνεται πως σήμανε η Universal Music στον streaming κολοσσό, αλλά και σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, μιας που εντόπισε ύποπτη δραστηριότητα ροής στα τραγούδια της Boomy. Η υπόθεση σχετίζεται με bots, τα οποία ανέβαζαν τον αριθμό των ακροάσεων στα εν λόγω ΑΙ τραγούδια, ώστε να αυξάνουν έτσι τα έσοδα για τους κατόχους τους.

Η Boomy ιδρύθηκε το 2021 ως μια υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να δημιουργούν μουσική και τραγούδια μέσω γραπτών εντολών.

Το Spotify σχολίασε δημόσια το γεγονός επιβεβαιώνοντάς το: «Το τεχνητό streaming είναι ένα μακροχρόνιο, ευρέως διαδεδομένο ζήτημα, το οποίο το Spotify προσπαθεί να εξαλείψει στο σύνολο της υπηρεσίας μας. Όταν εντοπίζουμε ή ειδοποιούμαστε για πιθανές περιπτώσεις χειραγώγησης ροής, περιορίζουμε τις επιπτώσεις τους με τη λήψη μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν την αφαίρεση αριθμών ροής και την παρακράτηση δικαιωμάτων. Αυτό μας επιτρέπει να προστατεύουμε τις πληρωμές δικαιωμάτων για τους έντιμους, σκληρά εργαζόμενους καλλιτέχνες».

Η παραγωγή μουσικής μέσω ΑΙ φαίνεται πως σημειώνει τεράστια άνοδο το τελευταίο διάστημα, με το τελευταίο viral κομμάτι που δημιουργήθηκε να δανείζεται φωνητικά από τους Drake και The Weeknd. Η Universal Music, που εκπροσωπεί τους δύο καλλιτέχνες επενέβη άμεσα επικαλούμενη παραβίαση των συμφωνιών με τους καλλιτέχνες όπως και των πνευματικών δικαιωμάτων, με το κομμάτι να αφαιρείται τελικά τόσο από το Spotify όσο και την Apple Music.

Πρόσφατα ωστόσο, είδαμε να κυκλοφορεί και ένα ΑΙ generated κομμάτι στο οποίο οι Beatles φέρονταν να διασκευάζουν Beach Boys, αλλά και ένας ολόκληρος δίσκος των Oasis, όπως αυτοί θα ακούγονταν σήμερα αν επανενώνονταν. Φαίνεται πως η βιομηχανία της μουσικής θα επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη, οι δυνατότητες της οποίας καλπάζουν σε ρυθμούς που ουδέποτε είχαμε φανταστεί.