Αν το χρησιμοποιούσατε κι εσείς, ένα νέο χαρακτηριστικό ίσως σας κάνει τη ζωή δύσκολη…


Αποφασισμένο να βάλει τέλος στη συστηματική χρήση ad block φαίνεται πως είναι το YouTube, με σκοπό να βοηθήσει τους content creators που αναρτούν υλικό στην ιστοσελίδα, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα έσοδά τους. Πιο συγκεκριμένα, η πασίγνωστη video streaming πλατφόρμα που ξεκίνησε την πορεία της το 2005 και αριθμεί πάνω από 2.5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2023), αποφάσισε αυτή τη στροφή, μιας που οι διαφημίσεις είναι η κύρια αν όχι η μοναδική πηγή εσόδων για πολλά κανάλια που αυτή φιλοξενεί.

Τα ad blockers κατά πάσα πιθανότητα θα πάψουν λοιπόν να λειτουργούν στο YouTube, χάρη σε ένα νέο χαρακτηριστικό που δοκιμάζει η εταιρεία.

Ήδη εδώ και μερικές μέρες μια μερίδα χρηστών του YouTube έχει λάβει ειδικό μήνυμα που τους ειδοποιεί ότι χρησιμοποιούν κάποιο ad blocker πρόγραμμα ή plugin. «Τα Ad Blockers απαγορεύονται στο YouTube. Φαίνεται ότι χρησιμοποιείτε κάποιο ad blocker. Οι διαφημίσεις επιτρέπουν στο YouTube να παραμείνει δωρεάν για δισεκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο» αναφέρει η εν λόγω ειδοποίηση. Στη συνέχεια, αυτή προτρέπει τους χρήστες να εγγραφούν στην υπηρεσία YouTube Premium ώστε να μην βλέπουν διαφημίσεις, πληρώνοντας φυσικά την ανάλογη συνδρομή.

Πρόσφατα, εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε επίσης: «Πραγματοποιούμε ένα μικρό πείραμα σε παγκόσμιο επίπεδο που προτρέπει τους θεατές με ενεργοποιημένους τους ad blockers να επιτρέψουν τις διαφημίσεις στο YouTube ή να δοκιμάσουν το YouTube Premium. Η ανίχνευση των ad blockers δεν είναι κάτι καινούργιο και άλλοι δημιουργοί ζητούν τακτικά από τους θεατές να απενεργοποιήσουν τα ad blockers».

Δείτε την ειδοποίηση που στέλνει το YouTube στους χρήστες ad block: