Ο ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο της τεχνολογίας μοιράζεται τις προβλέψεις του σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης


Ο Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο της τεχνολογίας, μοιράστηκε πρόσφατα τις προβλέψεις του σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και το πώς αυτή αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο μας δραστικά.

Μιλώντας σε κεντρική ομιλία του στο συνέδριο ASU+GSV στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ο Gates ανέφερε ότι η ΑΙ εξελίσσεται τόσο ραγδαία, που θα μαθαίνει γράμματα στα παιδιά σε 18 μήνες από τώρα! Ο ίδιος ξεκίνησε το επιχείρημά του λέγοντας ότι τα AI chatbots, όπως το ChatGPT διαθέτουν ήδη «απίστευτη ευχέρεια στο να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν», πράγμα που θα τα βοηθήσει σύντομα να μπορούν να διδάξουν στους μαθητές πώς να βελτιώσουν τις σετικές ικανότητές τους. «Στην αρχή, θα μας εντυπωσιάσει περισσότερο το πώς βοηθάει στην ανάγνωση – λειτουργώντας σαν ένας ερευνητικός βοηθός ανάγνωσης –  και το πώς σου δίνει feedback για τη γραφή», δήλωσε συγκεκριμένα ο Gates.

Ο Gates συνέχισε τονίζοντας ότι το να διδάσκει μια ΑΙ εφαρμογή σε ένα παιδί πώς να γράφει έχει αποδειχθεί από την ιστορία ως μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ότι όταν οι καθηγητές σχολιάζουν και βαθμολογούν τις εργασίες των παιδιών, δίνουν προσοχή για χαρακτηριστικά όπως η αφηγηματική δομή και η σαφήνεια της γραφής, στοιχεία που αποτελούν «άσκηση υψηλής γνωστικής ικανότητας». Αυτό όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης.

Το κατά πόσο θα δούμε την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης να εισβάλει με τόσο αλματώδεις ρυθμούς στον κόσμο της εκπαίδευσης μένει μόνο να αποδειχθεί το προσεχές διάστημα.