Όλο και πιο κοντά σε μια Black Mirror πραγματικότητα…


To ChatGPT πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες στην επικαιρότητα, φέροντας σε παγκόσμιο επίπεδο στο προσκήνιο όλες τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, που απ’ ό,τι φαίνεται εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Και φαίνεται πως σύντομα το ChatGPT δεν θα το συζητάμε μόνο τρέμοντας αν αυτό θα μας «πάρει τις δουλειές» ή ως επικίνδυνο μέσο για την παραγωγή πλαστού επιστημονικού λόγου στα πανεπιστήμια (ήδη έχουν υπάρξει καταγγελίες για αιτήσεις διδακτορικών γραμμένες από το πρόγραμμα, που φυσικά απορρίφθηκαν), αλλά και για τις δυνατότητές του να παράξει ολόκληρα κινηματογραφικά σενάρια. Τα οποία μάλιστα θα έχουν και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν σχετικά βραβεία, με το Σωματείο των Σεναριογράφων στις ΗΠΑ να αναγνωρίζει και επίσημα πλέον τη χρήση του προγράμματος για τη δημιουργία σεναρίων.

Σύμφωνα με το Σινεμά, «το Σωματείο συναινεί στην χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη συγγραφή σεναρίων, υπό προϋποθέσεις σχετιζόμενες με τα δικαιώματα των σεναριογράφων». Πιο συγκεκριμένα, «επιτρέπει την χρήση του ChatGPΤ από έναν σεναριογράφο, υπό την προϋπόθεση ότι η πατρότητα του σεναρίου και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ίδιο». Ακόμη, το Σωματείο επιτρέπει και στα στούντιο «να δίνουν σε σεναριογράφους σενάρια που έχουν συγγραφεί από το ChatGPΤ για επανασυγγραφή, αλλά και πάλι υπό τον όρο ότι το credit θα πάει εξ ολοκλήρου στον σεναριογράφο που σενιάρισε το κείμενο».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σχετική απόφαση του Σωματείου Σεναριογράφων έχει γεννήσει αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο παγκοσμίως, που όπως και μια σειρά άλλων επαγγελματιών έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα όσων μοιάζουν να απειλούνται από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Φαίνεται πως όσο περνά ο καιρός, οδεύουμε όλο και περισσότερο σε μια πραγματικότητα βγαλμένη από επεισόδιο του Black Mirror και κανείς δεν ξέρει τι άλλο έχουμε να περιμένουμε στα χρόνια που έρχονται…