Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και να έχεις σκεφτεί προτού αποφασίσεις να κάνεις για πρώτη φορά κάμπινγκ με την παρέα σου


Αστυπάλαια και Αμοργό, Σαμοθράκη και Γαύδο, ή μήπως Νίσυρο και Τήλο; Όπου κι αν σκοπεύεις να πας για διακοπές φέτος με την παρέα σου, το κάμπινγκ, οργανωμένο ή και ελεύθερο, σου εγγυάται στιγμές χαλάρωσης, τρελή διασκέδαση και σίγουρα γνωριμίες με άλλους κάμπερς, μεταμορφώνοντας τις διακοπές σου στις καλύτερες που έχεις κάνει ποτέ. Προτού όμως το αποφασίσετε, μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, για να είσαι προετοιμασμένος/-η για κάθε περίσταση και για να απολαύσεις στο έπακρον την εμπειρία.

Αν σκοπεύεις να κάνεις πρώτη φορά κάμπινγκ σε παραλία, τα παρακάτω πρέπει να είναι εξαρχής στο μυαλό σου:

-Η μαλακή άμμος της παραλίας δεν είναι το ιδανικό στρώμα για τον ύπνο σου, αλλά χρειάζεσαι σίγουρα ένα υπόστρωμα για τον υπνόσακό σου. Επένδυσε σε ένα αυτοφούσκωτο για μεγαλύτερη άνεση.

-Κεφάλαιο τουαλέτα: Ιδανικά, η παραλία που θα κατασκηνώσεις θα πρέπει να απέχει το πολύ 5 λεπτά από μια ταβέρνα, για πρόσβαση σε καθαρό νερό, ρεύμα και τουαλέτα. Η εναλλακτική λύση είναι ένας μικρός λάκκος στο χώμα, σε απόσταση τουλάχιστον 100 μ. από τον χώρο που είναι στημένες οι σκηνές. Εννοείται πως θα έχεις μαζί σου σακούλα για τα χαρτιά και φτυαράκι για να σκάψεις και μετά να σκεπάσεις το λάκκο.

-Κεφάλαιο ντους: Μια επιλογή είναι να μην πλένεσαι, καθώς θα μπαινοβγαίνεις όλη τη μέρα στη θάλασσα, ιδιαίτερα αν μιλάμε για ένα μόλις τριήμερο διακοπών. Η εναλλακτική είναι φυσικά η κλασική ντουζιέρα κάμπινγκ, μια φουσκωτή σακούλα αποθήκευσης νερού δηλαδή, την οποία θα γεμίσεις όπου βρίσκεις δημόσια βρύση (παντού στα νησιά). Αυτή η σακούλα κρεμιέται από ένα δέντρο, και διαθέτει ένα ακροφύσιο που λειτουργεί σαν τηλέφωνο ντους. Έτσι, κάνεις κανονικά μπάνιο με την ησυχία σου. Σε περίπτωση που την ξεχάσεις, 1-2 μπουκάλια νερού (που θα γεμίσεις στην ταβέρνα δίπλα στην παραλία) είναι ό,τι πρέπει για τοπικό πλύσιμο. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε τα σαπούνια και τα σαμπουάν σου να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τη θάλασσα.

Αν από την άλλη θέλεις να κάνεις πρώτη φορά κάμπινγκ σε οργανωμένο χώρο, σκέψου τα παρακάτω:

-Κλείσε εγκαίρως: Μην βρεθείς στο υπεράγωνο νησί που θέλετε να κάνετε κάμπινγκ χωρίς να έχεις προηγουμένως κλείσει τη θέση σου με ένα τηλέφωνο. Οι θέσεις δεν είναι άπειρες και πάντα υπάρχουν πιο οργανωμένοι από εσένα.

-Η ιδανική θέση: Ούτε πολύ μακριά, ούτε πολύ κοντά στις τουαλέτες. Και φυσικά μην κάνεις το λάθος να στήσεις δίπλα στην ταβέρνα/μπαρ του κάμπινγκ γιατί δεν θα κοιμηθείς ποτέ από τον θόρυβο!

Τα απολύτως απαραίτητα αν κάνεις πρώτη φορά κάμπινγκ

-Sleeping bag/Υπόστρωμα ή φουσκωτό στρώμα

-Φακός και ανταλλακτικές μπαταρίες

-Χαρτί υγείας/μωρομάντιλα/σακούλες σκουπιδιών

-Αναπτήρας/σπίρτα

-Δύο-τρία παρεό που θα δέσεις μεταξύ τους για να προστατευτείς από τον ήλιο ή τον αέρα

-Σουγιάς

-Ψάθα παραλίας

-Σκοινί και μανταλάκια για άπλωμα

-Πετσέτες από μικροΐνες που στεγνώνουν εύκολα και έχουν το ¼ του όγκου μιας κανονικής πετσέτας

-Θερμός/ Ψυγειάκι/Ποτήρια

-Ξηρό σαμπουάν/σαπούνι για θαλασσινό νερό

-Αντικουνουπικό και κρέμες για τσιμπήματα με κορτιζόνη

Θα έχεις μαζί σου αυτοκίνητο; Τότε σκέψου και τα παρακάτω!

-Σπαστές καρέκλες και τραπεζάκι

-Πλαστικά σερβίτσια

-Κατσαρόλα + κατσαρολάκι/ Γκαζάκι/Μπρίκι για καφέ

Και καλές διακοπές!