H νεαρή επαγγελματίας, Κατερίνα Αχτύπη, συμμετείχε στην πρωτοβουλία Nestlé Needs YOUth το 2020, για να φτάσει να εργάζεται σήμερα στο Τμήμα Βιώσιμων Συσκευασιών της Nestlé Ελλάς. Αυτή ήταν η πολύτιμη εμπειρία της.


Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να φέρουν σοβαρές αντιθέσεις στην παρακάτω παραδοχή: η επένδυση στους νέους αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον. Ένα μέλλον καινοτομίας, υλοποίησης φρέσκων ιδεών, επίλυσης προβλημάτων που για χρόνια εμπόδιζαν την ουσιαστική έλευση της προόδου και τόσα μα τόσα ακόμη.

Για να προκύψει όμως αυτό το λαμπρό μέλλον, ένα είναι σίγουρο: ότι η προσαρμοστικότητα αλλά και η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και οι δυο τους είναι αρετές που σίγουρα χτίζονται από νωρίς, όταν δίνονται οι απαραίτητες δυνατότητες στη νεολαία του σήμερα να εργαστεί στο περιβάλλον εργασίας που πάντα ήθελε από πολύ νωρίς, ώστε να ξεδιπλώσει το ταλέντο της μαθαίνοντας και να φτάσει κάποτε στην εκπλήρωση όλων όσων ήθελε πάντα να υλοποιήσει.

H νεαρή επαγγελματίας, Κατερίνα Αχτύπη, το κατάφερε αυτό, συμμετέχοντας σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Nestlé, το Nestlé Needs YOUth. Η ίδια συμμετείχε το 2020 σε αυτό, για να φτάσει να εργάζεται σήμερα εκεί που πάντα ονειρευόταν, στο Τμήμα Βιώσιμων Συσκευασιών της Nestlé Ελλάς. Τι έχει όμως να πει στο Platform για την πολύτιμη αυτή εμπειρία της;

«Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχω μεταπτυχιακό στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες. Εργάστηκα σε διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα στην Ευρώπη, με κύριο θέμα την έρευνα στην μικροπλαστική ρύπανση και την ωκεανογραφία. Παράλληλα έκανα εθελοντισμό σε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αποφάσισα να συμμετέχω στην πρωτοβουλία της Nestlé για την υποστήριξη των νέων γιατί η εταιρεία έχει θέσει ως προτεραιότητα το περιβάλλον. Μετά τη λήξη της πρακτικής μου μέσω του προγράμματος Nestlé Needs YOUth, συνέχισα να εργάζομαι στην εταιρεία ως Sustainable Packaging Assistant, μοιράζοντας τον χρόνο μου μεταξύ σχεδίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και ενός παγκόσμιου έργου που υλοποιείται σε συνεργασία με τα κεντρικά του Ομίλου». 

Η ίδια συνεχίζει, αναλύοντας περαιτέρω το πόσα κατάφερε μέσα από τη συμμετοχή της στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Nestlé: «Φέτος τον Μάιο είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ στο πλαίσιο του European Vocational Skills Week σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων εταιρειών, όπου συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα γύρω από τις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα για τη μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία. Η Nestlé Ελλάς πίστεψε σε μένα και συνεχίζει να μου δίνει καθημερινά τη δυνατότητα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να εξελιχθώ».

nestle

Τι είναι όμως η πρωτοβουλία Nestlé Needs YOUth;

Η Κατερίνα έχει ήδη καταφέρει να κάνει σπουδαία βήματα προς την επίτευξη των επαγγελματικών της στόχων. Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός της Nestlé μέσα από την παγκόσμια πρωτοβουλία Nestlé Needs YOUth, η οποία και εγκαινιάστηκε στην Αθήνα σχεδόν μια δεκαετία πριν, το 2013, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στηρίζοντας τη νεολαία της χώρας μας στο να κυνηγά τα όνειρά της. 

Πιο συγκεκριμένα, η Nestlé Ελλάς μέσα στο διάστημα από το 2014 έως και το 2022, έχει προσφέρει 720 ευκαιρίες απασχόλησης και 344 θέσεις πρακτικής άσκησης σε νέους και νέες επαγγελματίες κάτω των 30 ετών, πολλοί εκ των οποίων αποτελούν πλέον αναπόσπαστα μέλη της οικογένειάς της. Το ίδιο συνεχίζεται και φέτος, με το πρόγραμμα Alliance 4 YOUth στο οποίο για 2η φορά η Nestlé, σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, έκανε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε νέους και νέες, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να έρθουν σε επαφή με έμπειρα στελέχη και να κερδίσουν την ευκαιρία να έχουν εξάμηνη απασχόληση σε μια μεγάλη εταιρεία. 

Κι όλα αυτά καθώς η Nestlé Ελλάς λατρεύει την νέα πνοή που φέρνουν οι νέοι επαγγελματίες στην εταιρία και στον τρόπο που αυτή λειτουργεί, καλύπτοντας τις όλο και πιο σύνθετες και απαιτητικές ανάγκες της αγοράς. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό μάλιστα ότι από το 2014 έως το 2022, το 75% των νέων θέσεων απασχόλησης στην Nestlé Ελλάς καλύφθηκε από νέους κάτω των 30 ετών. Πιο αναλυτικά, από την έναρξη της πρωτοβουλίας Nestlé Needs YOUth έως σήμερα, πάνω από 15,000 ταλαντούχοι νέοι έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις της που τους δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν και να ενισχύσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους ώστε να εκκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, εξελίσσοντάς την στο μέλλον όπως εκείνοι επιθυμούσαν και ονειρεύονταν μια ζωή. 

Και για να δοθεί και ο λόγος στους ίδιους τους ανθρώπους πίσω από την πρωτοβουλία, ο Βασίλης Αδαμίδης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρίας, επισημαίνει: «Όταν βοηθάμε τους νέους ανθρώπους να κρατήσουν τα όνειρά τους ζωντανά και να πετύχουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους, κτίζουμε το μέλλον. Είναι απαραίτητο να τους εξοπλίσουμε με όλα τα εφόδια που χρειάζονται γιατί είναι οι αυριανοί επιχειρηματίες και στελέχη, εκείνοι που θέλουμε να δημιουργήσουν, να πρωτοπορήσουν και να φέρουν αλλαγές. Και στη Nestlé Ελλάς γίνεται πράξη, κάθε μέρα».

Αν λοιπόν κι εσύ νιώθεις πως έχει έρθει η στιγμή να ξετυλίξεις τα ταλέντα σου και να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να λάμψει, μαθαίνοντας μέσα από τη συμμετοχή σου σε ένα παραγωγικό περιβάλλον εργασίας, τότε το Nestlé Needs YOUth σε περιμένει.

n