Μα πώς επιβίωναν στα ‘90s;


Αναρωτιέμαι συχνά. Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς internet, χωρίς social media, χωρίς τις πληροφορίες να «σκάνε» η μία μετά την άλλη; Η αλήθεια είναι ότι το έχω ζήσει, όποτε έχω μια εικόνα. Ήμουν νέα ακόμη όταν για να μπεις στο internet έπρεπε να μην μιλάει κανείς στο τηλέφωνο, ενώ μέχρι να συνδεθείς άκουγες έναν περίεργο ήχο που σε έκανε να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο διάστημα.

Αυτό τον ήχο.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει απίστευτα από τις εποχές εκείνες που πηγαίναμε σε internet καφέ για να μπούμε στο My Space ή το Hi5 ή απλά για να διαβάσουμε online τα αγαπημένα μας διεθνή περιοδικά μουσικής, μόδας κ.ο.κ.

Τώρα πληροφορία, εικόνες, επικοινωνία όλα βρίσκονται στα «πόδια» μας. Και αυτό είναι καλό από την μία, γιατί σε περιπτώσεις όπως όταν σπουδάζεις, το internet είναι ένα απαραίτητο μέσο για να ενημερωθείς, να πάρεις πληροφορίες για αυτά που διαβάζεις, για τις εργασίες σου κτλ. Πέρα όμως από το κομμάτι της ενημέρωσης, έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν η φοιτητική σου ζωή, χωρίς καθόλου Internet; Χωρίς social media για να μαθαίνεις για τα πάρτι ή πληροφορίες για την εξεταστική ή ακόμη… σημαντικότερο, για το τι έκανε η Kim Kardashian χθες το βράδυ και ποιον «έκραξε» πάλι ο Kanye West;

Ας οραματιστούμε λοιπόν, μια φοιτητική ζωή χωρίς internet. Πώς θα ήταν άραγε;

#1. Θα αναγκαζόσουν να… διαβάζεις περισσότερο. Είτε βιβλία για την σχολή ή απλά άλλα βιβλία, όπως μυθιστορήματα.

#2. Θα έβγαινες περισσότερο έξω. Τα social media, το streaming σειρών είναι όλα θαυμάσια, αλλά είναι και μια «παρέα». Αν δεν τα είχες αυτά, θα αναγκαζόσουν να βγεις περισσότερο έξω και να κάνεις… παρέα με πραγματικούς ανθρώπους.

#3. Θα κοιμόσουν νωρίτερα. Ξέρουμε ότι ανήκεις στους πορωμένους που σερφάρουν με τις ώρες στο κινητό σου όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι το βράδυ. Πόσες ώρες ύπνου έχεις χάσει κάνοντας binge watching βιντεάκια στο YouTube;

#4. Θα πρόσεχες στο μάθημα. Θα άκουγες πραγματικά τι έχει να πει ο καθηγητής και όχι τι έχει ποστάρει κάποιος συμφοιτητής σου στα Stories στο IG.

#5. Θα ασχολούσουν με τον εαυτό σου περισσότερο. Θα είχες περισσότερο χρόνο με τις σκέψεις σου, με τον πραγματικό σου εαυτό και θα είχες ευκαιρία να τον «γνωρίσεις» καλύτερα. Να «ψαχτείς» περισσότερο, βρε αδερφέ.

#6. Θα έπαιζες πραγματικά παιχνίδια με… πραγματικούς φίλους! Τον user Peaches_15@ μπορεί να μην το γνωρίζεις προσωπικά όταν παίζετε online games μαζί, αλλά μπορεί να τον γνώριζες από κοντά αν δεν είχες wifi στο σπίτι και να αποκτούσατε πραγματική φιλική σχέση, παίζοντας ας πούμε… Jenga (ή ότι παίζουν οι νέοι στην εποχή μας).

Φωτό: Courtney Clayton / Unsplash