Το μυστικό είναι η οργάνωση.


Ναι, είναι γεγονός. Είναι δύσκολοι, οικονομικοί καιροί αυτοί που ζούμε. Δεν το λέμε δηλαδή αυτό, μόνο για να γκρινιάξουμε –σαν γκρινιάρικος λαός που είμαστε. It’s fact!

Και ενώ όταν σπουδάζεις έχεις μια οικονομική βοήθεια από τους γονείς σου (λογικά), δεν είναι πάντα εύκολο να τα… βγάλεις πέρα. Πόσα να κάνουν πια και αυτοί για να βοηθήσουν; Και ενώ έλεγες και εσύ ότι θα βρεις μια δουλίτσα για να βοηθήσεις την κατάσταση, που χρόνος; Όσο και να τα «βάζεις κάτω» λοιπόν, τα πράγματα, δεν… βγαίνει η εξίσωση. Και σίγουρα δεν βγαίνει ο «μισθός» για να κάνεις καμιά φορά, μια αξιοπρεπή, φοιτητική ζωή –γιατί δεν πρέπει να την ζήσεις και εσύ λίγο; Ε, λοιπόν, μπορείς. Με λίγη προσοχή πάντα και οργάνωση όλα γίνονται. Και να ξέρεις ότι όλη αυτή η διαδικασία μόνο σε καλό θα σου βγει. Γιατί μαθαίνοντας να ζεις έτσι, θα σε βοηθήσει και στην υπόλοιπη ζωή σου να είσαι πιο οργανωτικός με τα έξοδά σου!

Δες λοιπόν παρακάτω, πώς μπορείς να κάνεις οικονομία, ενώ σπουδάζεις παράλληλα.

#1. Όταν χρειάζεσαι βιβλία για κάποιο μάθημα, δανείσου από κάποιον συμφοιτητή ή από την βιβλιοθήκη της σχολής. Αυτά που είναι δικά σου, αφού περάσεις το μάθημα, μπορείς να τα πουλήσεις.

#2. Μην κάνεις άσκοπα έξοδα και γράφε σε ένα χαρτί όλα τα έξοδα της ημέρας. Έτσι θα γνωρίζεις που ξοδεύεις τα λεφτά σου και τι «μειώσεις» μπορείς να κάνεις.

#3. Μην πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ χωρίς λίστα ή πεινασμένος. Θ α κάνεις άσκοπα έξοδα!

#4. Μην παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω συνέχεια. Περιόρισε τα delivery σε 1-2 την εβδομάδα (το πολύ!).

#5. Πλήρωσε όλους τους λογαριασμούς σου στην αρχή του μήνα. Έτσι, δεν θα χρειάζεσαι να πληρώνεις πρόστιμα κάθε φορά που καθυστερείς μια πληρωμή.

#6. Βρες συγκάτοικο –για να μοιραστείτε το ενοίκιο και τα έξοδα του σπιτιού.

#7. Μαγείρεψε στο σπίτι. Και ό,τι φαγητό περισσεύει μην το πετάς. Κράτα το και για την επόμενη μέρα ή χρησιμοποίησέ το δημιουργώντας μια νέα συνταγή!

#8. Περπάτα! Κάλυψε μικρές αποστάσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο χαλώντας βενζίνη!

#9. Εκμεταλλεύσου τις εκπτώσεις που έχεις σαν φοιτητής. Ψάξε τις εκπτώσεις που δικαιούσαι με το πάσο σου, σε σινεμά, συναυλίες, παραστάσεις, μαγαζιά ρούχων κτλ.