Και να προλαβαίνεις, σχολή, δουλειά και προσωπική ζωή!


Τα πάντα στην ζωή, θέλουν τελικά, καλή οργάνωση. Είναι απλά τα πράγματα, άπαξ και τα βάλεις όλα «κάτω» και τα οργανώσεις σωστά.

Αν λοιπόν, είσαι από τους ανθρώπους που πνίγεται σε μια… κουταλιά νερό, και αναρωτιέσαι κάθε φορά πώς θα προλάβεις το βαρύ πρόγραμμα της σχολής και τις άλλες τόσες και αμέτρητες υποχρεώσεις που έχεις, αλλά και να έχεις προσωπική ζωή, σου λέω απλά να…. ριλαξάρεις.

Με τα παρακάτω tips και… ολίγη απ’ αυτή την (άτιμη) οργάνωση που λέγαμε πριν, όλα μπορείς να τα προλάβεις και να έχεις και χρόνο για τον εαυτό σου. Γιατί αν δεν… είσαι αραχτός τώρα που είσαι στην σχολή, πότε θα είσαι;

#1. Κάνε μια to-do λίστα. Μια λίστα με τις δουλειές που έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα της σχολής.

#2. Πάρε μαζί την δουλειά σου. Κουβάλα τα βιβλία του μαθήματος που χρειάζεται επειγόντως να διαβάσεις ή την εργασία που έχεις να κάνεις. Έτσι, όσο περιμένεις το λεωφορείο, το τρένο, το μετρό θα μπορείς να τους ρίξεις μια ματιά.

#3. Μη φοβάσαι να λες «όχι». Αν έχεις ένα deadline για μια εργασία ή ένα τεστ για μάθημα, τότε προσπάθησε να μην δελεάζεσαι από τους φίλους σου. Μάθε να τους λες «όχι» όταν σου λένε να αράξετε εκείνο το βράδυ για να δείτε σειρές. Αφιέρωσε χρόνο σε αυτούς, αφού έχεις παραδώσει την εργασία, αφού έχεις τελειώσει με το μάθημα.

#4. Ανακάλυψε τις πιο παραγωγικές σου στιγμές. Πότε νιώθεις πιο παραγωγικός και δημιουργικός; Το πρωί; Το μεσημέρι; Το απόγευμα; Ασχολήσου τότε με τις δουλειές και τα μαθήματά σου και θα μειώσεις τον χρόνο που ασχολείσαι με αυτά, στο μισό!

#5. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα διαβάσματος. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της σχολής, της δουλειάς κ.ο.κ., βρες ένα 2ωρο-3ωρο την ημέρα που θα ασχολείσαι με το διάβασμα. Μένοντας πιστός σε αυτό τα πρόγραμμα, θα έχεις καλύτερα οργανωμένη την υπόλοιπη μέρα σου.

#6. Κοιμήσου. Καλά και τα ξενύχτια, δεν λέω, αλλά 2-3 φορές την εβδομάδα (τουλάχιστον) φρόντισε να ξεκουράζεσαι σωστά και να κοιμάσαι λίγο πιο νωρίς. Έτσι, θα ξεκουράζεται και το μυαλό και θα είσαι πιο παραγωγικός τις υπόλοιπες μέρες.