Τι παθαίνεις όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο;   


Όταν ο καιρός ζεσταίνει, μάλλον το πιο φυσικό είναι να θες να είσαι συνέχεια έξω με την παρέα σου από το να κάθεσαι μέσα στο σπίτι, να διασκεδάζεις και να απολαμβάνεις τον ήλιο και το καλοκαίρι. 

Σύμφωνα, όμως, με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Journal of Psychology, η ζέστη σε κάνει...παγοκολώνα!

Αντί δηλαδή να γινόμαστε πιο εξωστρεφείς, χαρούμενοι και θετικοί, μας οδηγεί σε λιγότερο κοινωνικές και αλτρουιστικές συμπεριφορές. 

Με άλλα λόγια, όσο πιο ανεβασμένη είναι η θερμοκρασία τόσο λιγότερο πρόθυμος είσαι να βοηθήσεις τους άλλους ανθρώπους!

Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Lehigh και Northwestern θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει τις λεγόμενες προκοινωνικές συμπεριφορές, αυτές δηλαδή που έχουν σκοπό να ωφελήσουν τους άλλους, όπως είναι η παροχή βοήθειας, το μοίρασμα, η δωρεά, η συνεργασία και ο εθελοντισμός. 

Σε πρώτη φάση, ανέλυσαν στοιχεία από μία αλυσίδα καταστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι όσο πιο πολλή ζέστη έκανε τόσο λιγότερο προκοινωνικές ήταν οι συμπεριφορές των εργαζομένων. 

Συγκεκριμένα, για κάθε 3 βαθμούς αύξηση στις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες μείωνε κατά 50% τη διάθεση να βοηθήσουν τους άλλους. 

Όπως διαπίστωσαν, η ζέστη αυξάνει το αίσθημα κούρασης, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν λιγότερο θετική διάθεση και να μειώνεται η προθυμία τους να βοηθήσουν τους άλλους. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει λόγω της εξέλιξης του ανθρώπου, που τον κάνει να είναι πιο εγωιστής όταν κάνει ζέστη προκειμένου να διατηρεί τα αποθέματα της ενέργειάς του.