Μας μιλάει για το skg.education που έχει ως στόχο, να προωθήσουν την σημαντικότητα των soft skills στην Ελλάδα.


Η Ιδέα για το skg.code γεννήθηκε το -μακρινό πλέον- 2018! Τότε ήταν που ο Χέρμαν Σεμέλογλου ανακάλυψε την ανάγκη των νέων προγραμματιστών να καταλάβουν πώς δουλεύουν οι εταιρείες πληροφορικής πριν ξεκινήσουν την καριέρα τους αλλά και το πόσο σημαντικά είναι τα soft skills για ένα νέο υποψήφιο! Το 2021 ήταν μια χρονιά σταθμός για την εταιρεία αφού το πρόγραμμα αναπτύχθηκε και πρόσθεσε και το career coaching κομμάτι του, δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες μία ολοκληρωμένη εμπειρία που χτίζει τις τεχνικές και διαπροσωπικές τους δεξιότητες αλλά και τους ετοιμάζει για την αγορά εργασίας! Φτάνοντας στο 2022, το skg.code έγινε skg.education και έφερε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και στον κόσμο του μάρκετινγκ! Για το skg.education μιλήσαμε με τον Χέρμαν Σεμέλογλου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Για μένα το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης ήταν η ανάγκη για δημιουργικότητα. Δεν θα μου ταίριαζε να κάνω κάτι που δεν απαιτεί να είμαι δημιουργικός γιατί θα ήμουν ούτε χαρούμενος, ούτε αποδοτικός σε ένα τέτοιο ρόλο, και αυτό το κομμάτι το καλύπτει πλήρως ο ρόλος μου στην skg.education.

Απευθυνόμαστε και σε άτομα αλλά και σε εταιρείες/οργανισμούς. Στα προγράμματα προσομοίωσης εργασίας (πληροφορική και marketing) μπορεί να συμμετάσχει ένα άτομο που θέλει να ξεκινήσει τη καριέρα του στους αντίστοιχους κλάδους και να βιώσει το πως θα ήταν να δουλεύει στο συγκεκριμένο ρόλο σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Έπειτα, προσφέρουμε εταιρική εκπαίδευση, με έμφαση στην επικοινωνία, το feedback και τις ηγετικές ικανότητες. Το όφελος για τους μεν είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση που λαμβάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους, καθώς προσφέρουμε παράλληλα και συμβουλευτική καριέρας, και βοηθάμε τα άτομα να τοποθετηθούν στις εταιρείες που ονειρεύονται. Για τις εταιρείες, δεν θα το έλεγα καν όφελος, αλλά βασικό συστατικό επιτυχίας. Δε νοείται επιχείρηση σήμερα που δεν ενδιαφέρεται να αναπτύξει το εργατικό δυναμικό της στις διαπροσωπικές δεξιότητες, τα λεγόμενα soft skills. Όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σημαντικές από τις τεχνικές δεξιότητες. Παρά την κοινή αντίληψη προς το αντίθετο, τα soft skills αναπτύσσονται. Αλλά χρειάζεται καθοδήγηση και εκπαίδευση από κάποιον ειδικό, όπως με κάθε είδους γνώση.

skg_code-meeting

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την σημαντικότητα των soft skills στην Ελλάδα. Μιλώντας στους νέους και στις νέες, έχω διαπιστώσει ότι σε συντριπτική πλειοψηφία, δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει. Όχι ότι στις εταιρείες τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Γνωρίζουν μεν τι είναι, αλλά δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα το πόσο καθοριστικός παράγοντας είναι για την επιτυχία τα soft skills. Δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση καθόλη τη διάρκεια των σχολικών αλλά και των ακαδημαϊκών σπουδών στην Ελλάδα, και είναι κάτι που όλοι μας μαθαίνουμε εμπειρικά. Αυτό δημιουργεί μετέπειτα προβλήματα επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο, που καταλήγει σε χαμένο χρήμα, χρόνο και κόπο για όλους τους εμπλεκόμενους.

Προ κορωναϊού, όπως όλοι, δουλεύαμε από το γραφείο. Πλέον δουλεύουμε κυρίως από το σπίτι, συναντιόμαστε όμως σε εβδομαδιαία βάση γιατί τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση επαφή. Είμαστε μια ομάδα 8 ατόμων. Αν καταφέρεις να χτίσεις μια γερά δεμένη ομάδα, ο συντονισμός έρχεται ως επακόλουθο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Για εμάς δεν αποτελεί πρόβλημα. Βέβαια ο βαθμός πολυπλοκότητας της επικοινωνίας αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το μέγεθος της ομάδας, αλλά κάθε πρόβλημα αντιμετωπίζεται όταν προκύπτει. Προς το παρόν δεν μας απασχολεί.

i-omada-se-meeting

Προσωπικά δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα το ότι η Ελλάδα δεν δίνει πραγματικά κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες . Καλό είναι να υπάρχουν κίνητρα και βοήθεια, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν εμπόδια. Όποιος ή όποια θέλει κάτι πολύ, δεν χρειάζεται εξωτερικό κίνητρο. Αν μπορούσα να κάνω μια ευχή, δεν θα ήταν παγκόσμια ειρήνη αλλά να μην χρειαστεί να ασχοληθώ ποτέ ξανά με τα λογιστικά. Ανέθεσα την ίδρυση και όλα τα διαδικαστικά σε λογιστή και ησύχασα.

Είτε σήμερα, είτε και προ κορωναϊού, θα έλεγα ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να δίνουν την ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη στο εργατικό δυναμικό τους. Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας, και κάνουμε όνειρα και σχέδια. Μια επιχείρηση που βοηθάει τους ανθρώπους της με αυτό θα δει τεράστια επιτυχία. Ευτυχώς δεν έχω μετανιώσει για κάτι ακόμα. Ίσως θα ήθελα να έχω ξεκινήσει λίγο νωρίτερα.

Επαγγελματικά στην επομένη πενταετία, ανυπομονώ να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία πάνω στον τομέα μου. Μου αρέσει πολύ να μαθαίνω.

Κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, αυτό είναι κανόνας. Μια κρίση δημιουργείται επειδή ένα μοντέλο δεν λειτουργεί και δεν αποδίδει όπως προέβλεψε η οικονομία. Άρα δημιουργούνται ευκαιρίες για αναθεώρηση και ανακάλυψη εναλλακτικών. Για παράδειγμα η κρίση του κορωναϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να επισπεύσει την ψηφιοποίηση. Επίσης πάω στο super market 3 φορές το μήνα, αντί για 3 φορές την εβδομάδα, και πιο πολύ για βόλτα παρά από ανάγκη!

https://skg.education/