Μας μιλάει για την Rhoé που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στην μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας


Η Rhoé ξεκίνησε ως ερευνητική ομάδα με πεδίο μελέτης την βιώσιμη κινητικότητα, η οποία ιδρύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2016 από έξι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναζητώντας λύσεις που θα κάνουν τις αστικές μετακινήσεις φιλικότερες και πιο προσβάσιμες . Σε λιγότερο από ένα χρόνο αποφάσισαν να φέρουν τις καινοτόμες ιδέες τους στην αγορά και να τις μετατρέψουν σε μία νεοφυή επιχείρηση (startup company). Για την Rhoé μιλήσαμε με τον Αιμίλιο Μουχταρόπουλο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Όλα ξεκίνησαν το 2016, 6 χρόνια πριν. Όντας πολιτικοί μηχανικοί με εξειδίκευση στον συγκοινωνιακό τομέα και οι 6 συνιδρυτές της εταιρείας, πάντα μας συνάρπαζε οτιδήποτε είχε να κάνει με τον τομέα της κινητικότητας, όπως οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη ή έναν αστικό ιστό, καθώς και νέες πιο έξυπνες και οικολογικές ιδέες-προτάσεις γύρω από αυτές. Έτσι λοιπόν, ψάχνοντας έναν τρόπο να καλύψουμε τις ανησυχίες μας και να καλλιεργήσουμε τα ενδιαφέροντα μας, το κυνηγήσαμε και καταφέραμε να ξεκινήσουμε ως ερευνητική ομάδα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με πεδίο μελέτης την αστική βιωσιμότητα, αναζητώντας λύσεις που θα έκαναν τις μετακινήσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στην πορεία, συνοδευόμενοι από αρκετές διακρίσεις, παρατηρήσαμε το κενό που εμφάνιζε η αγορά πάνω σε λύσεις τεχνολογίας στον τομέα της κινητικότητας και έτσι κάναμε το πρώτο μας επιχειρηματικό βήμα, έχοντας ως στόχο την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στις μεταφορές. Προφανώς, ένα βήμα σαν κι αυτό δεν ήταν ούτε απλό ούτε εύκολο. Όπως καταλαβαίνετε, ήμασταν απλώς 6 φοιτητές μηχανικοί, χωρίς κάποιο background από το χώρο της επιχειρηματικότητας. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς και ξέραμε πως δεν αρκεί η ύπαρξη απλά μίας δυνατής ιδέας ή ενός concept, και ότι είχαμε πολύ προσπάθεια και δρόμο μπροστά μας. Αρωγός στο εγχείρημα αυτό ήταν το OK!Thess, μια θερμοκοιτίδα για νεοφυείς επιχειρήσεις, το οποίο ουσιαστικά μας «εκπαίδευσε» από το μηδέν και μας έδωσε όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να μπορέσουν οι ιδέες μας να σταθούν στην αγορά. Χάρη στην καθοδήγηση του και τις γνώσεις που λάβαμε από εκεί καταφέραμε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο να βγούμε στην αγορά με ένα πρώτο προϊόν.

dsc_0028
Πλέον αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούμαστε εκτενώς σε δύο μεγάλες βιομηχανίες, αυτές της αστικής κινητικότητας και της ναυτιλίας. Ο βασικός στόχος και στους δύο τομείς είναι μέσα από τις υπηρεσίες μας να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των πράσινων λύσεων στις μεταφορές. Συνεργαζόμαστε με μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της κινητικότητας, ερευνητικά κέντρα που επιδιώκουν συνέργειες με εταιρείες για να φέρουν τα προϊόντα/λύσεις τους στην αγορά και τοπικές ή εθνικές διοικήσεις, που θέλουν να επενδύσουν σε προσπάθειες απανθρακοποίησης, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες όπως:
• Συγκοινωνιακά μοντέλα και μοντέλα πρόβλεψης
• Βελτιστοποιήσεις πάνω σε θέματα χρήσης ενέργειας
• Ανάλυση δεδομένων
• Machine learning μοντέλα
• Ανάπτυξη πλατφόρμων (cloud και local)

Μέσω των προαναφερθέντων λύσεων, φροντίζουμε η υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων μετακίνησης από τον εκάστοτε φορέα να γίνεται με επικερδή τρόπο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που συναντάει κανείς στο χώρο των μεταφορών στη σημερινή εποχή, της γνωστής πλέον σε όλους, πράσινης μετάβασης: Πώς οι βιώσιμες λύσεις μετακίνησης θα είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματικά-οικονομικά βιώσιμες. Για να το καταφέρουμε αυτό, συνδυάζουμε τη βαθιά εξειδίκευση μας στους κλάδους των μεταφορών και της ενέργειας με κορυφαίες IT τεχνολογίες. Χρησιμοποιούμε αλγορίθμους και optimization metrics, εκπαιδευμένα σε πραγματικό περιβάλλον, τα οποία διευκολύνουν τη μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας, καταλύοντας κομβικά εμπόδια που συναντάμε μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα στο χώρο της αστικής κινητικότητας, έχουμε ολοκληρώσει μαζί με τους συνεργάτες μας, Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων σε 42 δήμους στη χώρα μας (μεταξύ των οποίων είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και αρκετοί της Αθήνας). Πρόκειται για την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων με απώτερο στόχο τη βέλτιστη χωροθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για την υλοποίηση των οποίων αξιοποιήσαμε την εκτενή εμπειρία μας στις μεταφορές, σε συνδυασμό με πρωτοποριακές μεθοδολογίες χωροθέτησης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχήματων και υπολογισμού της ζήτησης. Αντίστοιχα, στο χώρο της ναυτιλίας, συνεχίζουμε τη δράση μας στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, μελετώντας την εφαρμογή ενός μοντέλου αποσπώμενων μπαταριών σε ηλεκτρικά ποταμόπλοια και ferry boats. Για την ακρίβεια, έχουμε αναπτύξει την πλατφόρμα Energy-as-a-Service, ένα δίκτυο για αποσπώμενες μπαταρίες ηλεκτρικών πλοίων, το οποίο φροντίζει να παρέχει στον ιδιοκτήτη την πράσινη ενέργεια που χρειάζεται, όταν την χρειάζεται, σε ανταγωνιστική τιμή. Ουσιαστικά παρέχουμε όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, χωρίς όμως τα τεράστια κεφαλαιουχικά κόστη που περιέχει. Για τη βελτιστοποίηση του παραπάνω δικτύου, η πλατφόρμα μας ενσωματώνει αλγορίθμους που παρέχουν λειτουργίες όπως: χωροταξικό σχεδιασμό (πού θα εγκατασταθούν σταθμοί αλλαγής), ανάπτυξη υποδομών (αριθμός φορτιστών και μπαταριών ανά σταθμό ανάλογα τη ζήτηση), στρατηγική φόρτισης των μπαταριών και μεθοδολογίες διαχείρισης εσόδων.

eaas-platform-copy

Είμαστε μια start-up που δραστηριοποιείται στο χώρο της κινητικότητας και της πράσινης τεχνολογίας. Όραμα μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους, φροντίζοντας για την επιχειρηματική βιωσιμότητα των πράσινων λύσεων στο πεδίο της κινητικότητας. Για τον σκοπό αυτό αναπτύσσουμε προϊόντα λογισμικού, τα οποία ενώνουν το χάσμα μεταξύ πράσινων μορφών ενέργειας και καινοτόμων λύσεων στο χώρο των μεταφορών. Μέσα από τις λύσεις που έχουμε αναπτύξει, αλλά και την έντονη ενασχόληση μας με τον τομέα της έρευνας μέσω διαφόρων καινοτόμων projects ,τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό, θέλουμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση αυτή, κάνοντας την όσο το δυνατόν πιο προσιτή γίνεται και προετοιμάζοντας όλο το απαραίτητο υπόβαθρό για την υλοποίηση της.

Γενικά θα έλεγε κανείς πως τα θεμέλια του τρόπου εργασίας μας, όπως είναι η συνέπεια και ενθουσιασμός γι’ αυτό που κάνουμε δεν έχουν αλλάξει και πολύ από το ξεκίνημα μας μέχρι σήμερα. Σίγουρα στάδιο κλειδί ήταν η μετάβαση μας από 6 φιλόδοξους φοιτητές, σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, οι οποίοι μάλιστα έπρεπε να βρούνε τρόπο σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα να διαχειρίζονται μία ομάδα ατόμων που συνεχώς μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή η startup μας έχει φτάσει να μετράει 13 άτομα. Είμαστε όλοι νέοι σε ηλικία, μοιραζόμαστε τον ίδιο ενθουσιασμό γι’ αυτό που κάνουμε και μας αρέσει στην εργασιακή καθημερινότητα μας να είμαστε ευέλικτοι, χωρίς να κολλάμε σε οπισθοδρομικά εργασιακά στερεότυπα που πολύ συχνά οδηγούν στην αντιπαραγωγικότητα. Επομένως, το concept της remote εργασίας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στις λειτουργίες μας. Με ένα σωστό στήσιμο ορισμένων εσωτερικών διαδικασιών και διεργασιών (π.χ. scrum sessions) και με τη βοήθεια της υπάρχουσας τεχνολογίας είναι σίγουρα εφικτό να διαχειριστεί κανείς μία τέτοια συνθήκη. Ήδη στην εταιρεία μας έχει τύχει να έχουμε συνεργάτη από την Γαλλία, ο οποίος έκανε ολόκληρη την πρακτική του άσκηση μαζί μας από τη χώρα του. Η μεγάλη πρόκληση σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν είναι τόσο το αν θα γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά το πώς θα επιτευχθεί η σωστή ενσωμάτωση του εκάστοτε ατόμου στην ομάδα ή γενικά το on-boarding του στην εταιρεία. Για τον σκοπό αυτό πρέπει σίγουρα να γίνεις λίγο πιο δραστικός και δημιουργικός. Παρόλα αυτά στην πλειοψηφία μας προτιμούμε να είμαστε στα γραφεία μας, καθώς το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί και η μεταξύ μας επικοινωνία, μας κάνει αρκετά δημιουργικότερους.

dsc_2144

Όσον αφορά το θέμα “κίνητρα και νεοφυή επιχειρηματικότητα” στη χώρα μας, η αλήθεια είναι πως έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας. Αναμφίβολά όμως, υπάρχει μία τεράστια πρόοδος αν αναλογιστούμε την κατάσταση μερικά χρόνια πριν, συγκριτικά με σήμερα. Η ελληνική πραγματικότητα αρχίζει και εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ενώ παρατηρούμε τη σταδιακή εμφάνιση νέων εργαλείων ή προσπάθειών για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Όταν το καλοκαίρι του 2018 αποφασίσαμε να κάνουμε την ίδρυσή μας, η αλήθεια είναι πως ήταν μία διαδικασία που μας ταλαιπώρησε αρκετά. Η γραφειοκρατία ήταν ατελείωτη και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών μεγάλη, ιδίως για εμάς που ήταν η πρώτη μας επαφή με την αγορά. Βέβαια αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα, σε σχέση με την πραγματική πρόκληση που είναι η έλλειψη χρηματοδότησης για να κάνεις την εκκίνηση σου. Δυστυχώς η ελληνική αγορά εμφάνιζε, και συνεχίζει κατά κύριο λόγο να εμφανίζει, μεγάλη ανελαστικότητα στην αποδοχή και την υιοθέτηση νέων λύσεων, φοβούμενη να επενδύσει (προερχόμενη από μία βαριά οικονομική κρίση) σε κάτι διαφορετικό ή μη δοκιμασμένο, το οποίο θα άλλαζε τα έως τώρα δεδομένα. Το αποτέλεσμα, ήταν να αναγκαστούμε οι 6 συνιδρυτές να καλύψουμε μόνοι μας τα απολύτως απαραίτητα αρχικά έξοδα, προκειμένου να κάνουμε την είσοδο μας στην αγορά και να κυνηγήσουμε τους στόχους μας.

Πιστεύουμε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις στη σημερινή εποχή είναι η έγκαιρη προσαρμογή τους στις εξελίξεις. Το επιχειρηματικό περιβάλλον συνεχώς αναδιαμορφώνεται και οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόζονται σε αυτό, χωρίς όμως ταυτόχρονα να πλήττεται η βιωσιμότητά τους. Επιπλέον, μία ακόμη πρόκληση είναι η αξιοποίηση και ο αποτελεσματικό συνδυασμός των ατελείωτων νέων τεχνολογιών προκειμένου να μπορούν να δημιουργούνται νέα και ευέλικτα, ως προς το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία θα πρέπει να έχουν και πιο πελατοκεντρικό χαρακτήρα.

Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, η αλήθεια είναι πως δεν θα αλλάζαμε τίποτε, παρά τις όποιες θυσίες χρειάστηκε να κάνουμε (ιδίως αν σκεφτεί κανείς σε πόσο νεαρή ηλικία άρχισε όλο αυτό το ταξίδι). Ακόμη και τα αμέτρητα λάθη που έγιναν στην έως τώρα πορεία συνέβαλαν στο να γίνουμε αυτοί που ήμαστε σήμερα, γιατί χάρη σε αυτά αποκτάς εμπειρία, μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι και να προχωράς παρακάτω. Όσον αφορά το πως μας φανταζόμαστε σε 5 χρόνια από τώρα, θέλουμε το όνομα μας να ανήκει μεταξύ των κορυφαίων brands που έρχονται στο μυαλό όλων, όταν αναφέρονται σε μετάβαση προς πιο πράσινες και βιώσιμες μεταφορές. Μιλώντας για το ρόλο μας στη μετάβαση αυτή, εμείς στοχεύουμε να είμαστε οι πρώτοι και οι καλύτεροι σε θέματα νέων τεχνολογιών.

Πιστεύουμε πως ναι, η κρίση έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Το βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας. Ο κόσμος αναγκάζεται να σκεφτεί διαφορετικά, πιο δημιουργικά. Σίγουρα μία κρίση επιφέρει πολλές δυσκολίες, ταυτόχρονα όμως ανοίγει το χώρο σε νέες ευκαιρίες και διαφορετικές επιλογές, αρκεί να μην είσαι άκαμπτος, να μπορείς να προσαρμοστείς στα εκάστοτε νέα δεδομένα και να εκμεταλλευτείς τα κενά που δημιουργούνται στην αγορά. Το βασικό όμως, που θέλουμε να περάσουμε σε όσους βγαίνουν τώρα στην αγορά ως μήνυμα, είναι πως ανεξαρτήτως κρίσης ή όχι, ο κάθε ένας από εμάς δημιουργεί τις δικές του ευκαιρίες στον εαυτό του. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, μα πάνω από όλα πάθος γι’ αυτό που θέλει κανείς να πετύχει. Ιδίως το τελευταίο είναι ο πυρήνας για τα πάντα. Είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που σε κάνει να κυνηγάς τον στόχο σου ξανά και ξανά, όσα εμπόδια, δυσκολίες και αναποδιές και αν βρεθούν στο δρόμος σου (γιατί το ότι θα βρεθούν είναι σίγουρο) και εκείνο που σε κρατάει όρθιο μέχρι να δεις ότι τον πετυχαίνεις.

https://rhoe.gr

 rhoe-logo_main-logo-on-white-copy